Ματιές στον κόσμο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ

Το photobook της Κίνας

http://ucca.org.cn

Η κουλτούρα της προπαγάνδας μέσα από τη ματιά σπουδαίων φωτογράφων, όπως του Βρετανού Martin Parr και του ολλανδικού διδύμου WassinkLundgren, είναι το θέμα της μεγάλης, ερεθιστικής –ως οπτικό θέαμα και τροφή για σκέψη– έκθεσης στο Πεκίνο, στο Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών Ullens. Ο πυρήνας της έκθεσης είναι το αρχικό ενδιαφέρον του Martin Parr για την κουλτούρα της προπαγάνδας και των μηχανισμών ελέγχου του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού μέσα από τη λαϊκή εικονογράφηση, τα πόστερ και τα λευκώματα, που συμπυκνώνουν τα ιδεολογήματα της μηχανής κρατικού ελέγχου. Η προπαγάνδα των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Απω Ανατολή, στην Ανατολική Ευρώπη και στην ΕΣΣΔ καθώς και στη Λατινική Αμερική άντλησε από ένα ευρύτατο οπλοστάσιο απλοποιημένων συναισθηματικών σχημάτων, που σκοπό είχαν τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μέσα από το πλέγμα αθωότητας και ενοχής.

ΠΑΡΙΣΙ

Τσώρτσιλ και Ντε Γκωλ

www.musee-armee.fr

Η συνδυαστική έκθεση για τη στρατιωτική και πολιτική καριέρα του Ουίνστον Τσώρτσιλ και του Σαρλ ντε Γκωλ είναι ένα από τα αξιοθέατα του Παρισιού αυτήν την περίοδο (έως 26 Ιουλίου). Η έκθεση στεγάζεται στο Musée de l’Armée (που βρίσκεται στο Hôtel National des Invalides) και πλαισιώνεται από εντυπωσιακές παράλληλες εκδηλώσεις.

ΜΙΛΑΝΟ

Το «ψάρι» του Φρανκ Γκέρι

www.triennale.org

«Ταΐζοντας τον Πλανήτη, ενέργεια για Ζωή» είναι το θέμα της Εxpo 2015 που διεξάγεται στο Μιλάνο έως την 1η Νοεμβρίου. Ανάμεσα στα πολλά και παράλληλα γεγονότα της διεθνούς συνάντησης είναι και η έκθεση που συνδέει την τέχνη και την τροφή. Στο ειδικό περίπτερο, κεντρική θέση έχει ο «ιχθύς» που δημιούργησε ο Καναδός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι.

ΒΑΤΕΡΛΩ

Ναπολέων και Ουέλινγκτον

www.museewellington.be

Στην καρδιά του Βελγίου, το Μουσείο Wellington στεγάζεται στο πανδοχείο όπου είχε καταλύσει ο Δούκας του Ουέλινγκτον στις 17 και 18 Ιουνίου 1815. Αυτήν την περίοδο, 200 χρόνια μετά το «Βατερλώ» του Ναπολέοντα, το μουσείο παρουσιάζει την έκθεση «Shared Destinies», που θα κορυφωθεί με αναπαράσταση της μάχης στις 19 και 20 Ιουνίου.

ΗΠΑ

Για τον Αβραάμ Λίνκολν

www.alplm.org

Eκατόν πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν και η ιστορική αυτή συγκυρία πυροδοτεί πλήθος εκδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κιβωτός της μνήμης του Αμερικανού προέδρου παραμένει το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη που φέρουν το όνομά του στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόι, όπου μπορεί κανείς να δει την πλήρη εξιστόρηση της πολιτικής σταδιοδρομίας του Λίνκολν αλλά και πολλά αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία και το εκμαγείο του (στη φωτογραφία). Η μορφή του Λίνκολν έχει περάσει στο λαϊκό υποσυνείδητο.

NEA ΥΟΡΚΗ

Η Μάριελ Χέμινγουεϊ στα 53

Από το «Lipstick»  (1976) έχουν περάσει 39 χρόνια, και στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο η Μάριελ Χέμινγουεϊ ήταν μόλις 15 ετών. Σήμερα, με μια μακρά καριέρα, που στην αρχή «έτρεχε» παράλληλα με την επιτυχία της αδελφής της Μαργκό Χέμινγουεϊ (1954-1996), η Μάριελ χαίρεται την κυκλοφορία ενός ακόμη αυτοβιογραφικού βιβλίου. Κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα πριν από λίγες ημέρες με τίτλο «Out Came the Sun». Εγγονή του Ερνεστ Χέμινγουεϊ, η Μάριελ ξεκίνησε να εκδίδει απομνημονεύματα από τα 41 της χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή