Mατιές στον κόσμο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Για τους Αρμένιους στην Καλιφόρνια

Παρά το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον όρο «γενοκτονία» για τις σφαγές των Αρμενίων το 1915, οι επίσημες ΗΠΑ ήταν παρούσες στις εκδηλώσεις μνήμης στο Ερεβάν και οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Στο Λος Αντζελες στήθηκε μια υπαίθρια εγκατάσταση στο Music Centre Plaza, με 20 υπερμεγέθεις τρισδιάστατες φωτογραφίες δίκην γλυπτών, που συμβολικά απεικονίζουν μορφές Αρμενίων. Στις ΗΠΑ όπως και στη Γαλλία και σε πολλές ακόμη χώρες της Δύσης, η αρμενική διασπορά είναι ισχυρή και ευημερούσα. Συμβάλλει, δε, πάντα στη διατήρηση της μνήμης των χαμένων προγόνων της. Ο διεθνής διάλογος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία και νέα βιβλιογραφία. Ενα από τα πιο πρόσφατα βιβλία είναι το «Α History of the Armenian Genocide» του Ronald Grigor Suny (Princeton University Press).

ΗΠΑ

Η νέα ζωή της Χάρπερ Λι

Μετά τη δημοσιότητα που απέσπασε η 89χρονη Χάρπερ Λι, συγγραφέας του κλασικού «Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» (1960, Βραβείο Πούλιτζερ, 1961) για την έκδοση δεύτερου μυθιστορήματος το καλοκαίρι, ήρθε και η είδηση ότι ιδρύει εταιρεία για να ανεβάσει με δική της ευθύνη τη θεατρική εκδοχή του μυθιστορήματος που την έκανε σύμβολο κατά του ρατσισμού πριν από 55 χρόνια.

BIETNAM

40 χρόνια μετά…

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η έκθεση στο War Remnants Museum στη Χο Τσι Μιν (η παλιά Σαϊγκόν) για τα 40 χρόνια από τον πόλεμο του Βιετνάμ και την ένωση του Βορρά και του Νότου. Ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί κατά τρεις φορές από τότε που άρχισε να λειτουργεί η έκθεση, καθώς μια νέα γενιά έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την προσέγγιση του Βιετνάμ σε αυτόν τον πόλεμο.

ΛΙΒΑΝΟΣ

Σάλμα Χάγεκ και Χαλίλ Γκιμπράν

Σε βορειοδυτικη περιοχή του Λιβάνου βρίσκεται το άγαλμα του Χαλίλ Γκιμπράν. Η Μεξικάνα Σάλμα Χάγεκ έχει καταγωγή από τον Λίβανο, από την πλευρά του ενός παππού της, γι’ αυτό θέλησε να φωτογραφηθεί μπροστά στη μορφή του Χαλίλ Γκιμπράν, του διάσημου τέκνου της μεσανατολικής χώρας. Πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του «Προφήτη», πολυδιαβασμένου βιβλίου του Γκιμπράν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

1945: νέα αρχή

Ενας άνδρας κοιτάζει ένα σοβιετικό πόστερ, που χρονολογείται από το 1945, με το σλόγκαν «Ο εχθρός είναι ύπουλος – να είστε σε επιφυλακή». Είναι ένα από τα εκθέματα στην έκθεση «1945 – Ηττα. Απελευθέρωση. Νέα αρχή» που παρουσιάζεται (έως τις 25 Οκτωβρίου) στο Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο του Βερολίνου ως τμήμα των επετειακών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από τη λήξη του πολέμου. Σε πολλές χώρες έχει ανοίξει εκ νέου ο δημόσιος διάλογος για τη διαχείριση της μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση επτά δεκαετιών από την έναρξη μιας νέας περιόδου για την Ευρώπη.

ΒΙΕΝΝΗ

Ηλεκτρο-ροκοκό

Αντιρρησίες υπάρχουν παντού, ακόμη και εκεί όπου υπάρχει η αύρα και η χρυσόσκονη της αυτοκρατορικής Βιέννης. Tα μέλη του γκρουπ «Barock ’n’ Rollers» Johann Sebastian Bass φωτογραφίζονται για την προβολή της δουλειάς τους δίπλα στο άγαλμα του Γιόχαν Στράους στη Βιέννη ειρωνευόμενοι την εμμονή της Αυστρίας στην αυτοκρατορική κληρονομιά. Οι ίδιοι συνδυάζουν την ηλεκτρονική ποπ με ήχους νεο-μπαρόκ, με έγχορδα και φωνητικά που θυμίζουν την εκλαϊκευμένη όπερα. Προωθούν την ηλεκτρο-ροκοκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή