Mατιές στον κόσμο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Νέο Whitney, νέο αξιοθέατο

http://whitney.org

Aπό το καφέ στο νέο Whitney Museum, στον όγδοο όροφο, η θέα είναι συναρπαστική. Αυτήν ακριβώς τη θέα προς το One World Trade και το Lower Manhattan απαθανατίζει ένας επισκέπτης στο καινούργιο Whitney, το οποίο στη νέα του διεύθυνση έκανε τον κόσμο της τέχνης και του τουρισμού να μιλούν και πάλι για ένα νέο αξιοθέατο μέσα στη Νέα Υόρκη. Γεμάτο αμερικανική τέχνη όλων των μέσων έκφρασης, του 20ού και 21ου αιώνα, το νέο Whitney, έργο του Ρέντσο Πιάνο, είναι και μια δήλωση εξωστρέφειας όχι μόνο της ίδιας της Νέας Υόρκης αλλά και της κοινωνίας που το καινούργιο μουσείο εκπροσωπεί. Πολλοί υποδέχθηκαν το νέο Whitney ως μία άφιξη ενός νέου πολιτισμικού ήθους, ενωτικού, ευρύτερου, φωτεινού. Η έκθεση των μόνιμων συλλογών και οι περιοδικές εκθέσεις επαναπροσδιορίζουν τη Νέα Υόρκη ως πρωτεύουσα της τέχνης με έναν τρόπο διαφορετικό από το Παρίσι, το Λονδίνο ή το Βερολίνο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ελις Αϊλαντ, η ιστορία ως βίωμα

H νέα έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Μουσείο του Ελις Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη έχει μεγάλη απήχηση, καθώς το υλικό των αρχείων είναι ανεξάντλητο, αλλά και γιατί η υπόθεση της μετανάστευσης είναι σε κομβική θέση και σήμερα. Από το 2011, το μουσείο ανανεώθηκε και εισήγαγε πιο σύνθετους και συναρπαστικούς τρόπους για να αφηγηθεί μια σκληρή ιστορία.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Ο Μισέλ Ουελμπέκ ως περσόνα

Το νέο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ, «Υποταγή» (Soumission), αναδεικνύεται σε μεγάλο μπεστ σέλερ διεθνώς. Γι’ αυτό ο εκκεντρικός Γάλλος συγγραφέας ταξιδεύει πολύ, ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις ή συμμετέχοντας σε εκθέσεις βιβλίου, για να παρουσιάσει το βιβλίο, αλλά και για να φωτογραφηθεί. Η «Υποταγή» έχει ως θέμα το φανταστικό σενάριο του εξισλαμισμού της Γαλλίας.

ΜΙΛΑΝΟ

Η Prada καινοτομεί

www.fondazioneprada.org

Ο νέος χώρος του Ιδρύματος Prada στο Μιλάνο προτείνει μια καινοτόμο διάταξη ώστε η τέχνη που παρουσιάζεται να βιώνεται καθολικά. Δύο ακόμη καινοτομίες: η αίθουσα για τα παιδιά που δημιούργησαν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής από το Παρίσι και το καφέ που έφτιαξε ο σκηνοθέτης Γουές Αντερσον, στο ύφος των παλιών καφέ του Μιλάνου.

ΝΤΑΛΑΣ

Ακίνητα σε δημοπρασία

www.christiesrealestate.com

Το Walnut Place στο Ντάλας (Τέξας) είναι ένα από τα εντυπωσιακά ακίνητα που προωθεί για δημοπράτηση η Christie’s International Real Estate. Η αξία του υπολογίζεται σε 100 εκατ. δολάρια. Η αγορά ακινήτων για επένδυση από πλούσιους επενδυτές, σύμφωνα με την Christie’s, σταθεροποιείται και κινείται ανοδικά για ορισμένες πόλεις όπως το Τορόντο (που έχει τα πρωτεία), η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Ντουμπάι, το Σίδνεϊ, το Μαρακές κ.ά. Το report για το έτος 2015 με όλα τα στοιχεία είναι έτοιμο για «κατέβασμα» στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

ΣΠΡΙΝΓΚΦΙΛΝΤ

Η κηδεία του Αβραάμ Λίνκολν

H Γιουλάντα Μπέρτζες είναι από το Ντιτρόιτ και συμμετείχε στην αναπαράσταση της κηδείας του Αβραάμ Λίνκολν, 150 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η Γιουλάντα μαζί με χιλιάδες ηθοποιούς και κομπάρσους γέμισαν τους δρόμους του Σπρίνγκφιλντ, στο Ιλινόι, με τα κοστούμια της δεκαετίας του 1860. Nτυμένη με μπονέ στο κεφάλι και κρινολίνο, που ήταν την εποχή της «Σκάρλετ Ο’ Χάρα» το ένδυμα για όλες τις γυναίκες, η Γιουλάντα έτυχε να συμβολίσει τον αγώνα κατά της δουλείας αλλά και την πίστη στα εθνικά σύμβολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή