Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Big Bang, τα παιδιά έχουν το φεστιβάλ τους

Ενα πρωτότυπο μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σήμερα και αύριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Ο λόγος, για το φεστιβάλ μουσικής για παιδιά Big Bang που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προσφέρει μια πλατιά γκάμα ακουσμάτων, από όπερα για βρέφη μέχρι τζαζ και από ηχητικές κατασκευές μέχρι έθνικ ήχους. Στο Big Bang μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά. Σε κάθε εκδήλωση επαγγελματίες μουσικοί ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς μουσικούς και μοιράζονται τη σκηνή μαζί τους. Το ευρωπαϊκό δίκτυο Big Bang είναι μια πρωτοβουλία της Zonzo Compagnie από το Βέλγιο και πρόκειται για μια συνεργασία ανάμεσα σε διάφορα ευρωπαϊκά πολιτιστικά κέντρα. Ολοι αυτοί οι φορείς έχουν αναλάβει να υπερασπιστούν μια κοινή αποστολή: να παρουσιάσουν τον πλούτο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο που να είναι προσιτός στα παιδιά. Η επιμέλεια του φεστιβάλ στη Στέγη είναι των Μυρτώ Λάβδα, Χρήστου Καρρά και Wouter van Looy. Εκτός από τη Στέγη, στο δίκτυο του Big Bang συμμετέχουν επίσης τα Centro Cultural de Belem, Opera de Lille κ.ά.

​​9, 10/5. Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ. 210 9005800

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Outview Festival, θεσμός που βγάζει ρίζες

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει ένα εβδομαδιαίο φεστιβάλ (7-15/5) υπό τον τίτλο «Outview Festival 2015», αφιερωμένο στον γκέι και queer παγκόσμιο κινηματογράφο. Η έναρξη έγινε με την πολυβραβευμένη βρετανική ταινία «Pride», την οποία προλόγισε ο Γιώργος Καπουτζίδης μαζί με συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς «Εθνική Ελλάδος». Εκτός των υπολοίπων, το φεστιβάλ περιλαμβάνει τρία μεγάλα αφιερώματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το γαλλικό γκέι ερωτικό σινεμά της δεκαετίας του ’70 και γίνεται με την παρουσία του Φιλίπ Βαλουά, τον οποίο και θα παρουσιάσει ο Πάνος Χ. Κούτρας. Το δεύτερο αφορά το φύλο και τα gender και queer politics, επίσης με εκλεκτούς καλεσμένους από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Το τελευταίο αφιέρωμα εξερευνά μέσα από έξι ταινίες την queer οικογένεια. Εκτός των ταινιών, το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης δωρεάν προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις.

​​Η έναρξη γίνεται στις 8.30 μ.μ., στην Ταινιοθήκη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το μεγάλο μπαζάρ στο Κτίριο της Πειραιώς

To Mουσείο Μπενάκη διοργανώνει φέτος το τρίτο μπαζάρ βιβλίου. Θα διατεθούν 240 τίτλοι, που έχουν εκδοθεί από το ίδιο, με έκπτωση 50% και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους. Η θεματολογία εκτείνεται από την κλασική Ελλάδα, τον βυζαντινό πολιτισμό, τη λαογραφία, τη νεοελληνική ζωγραφική, τη γλυπτική και την ευρωπαϊκή τέχνη, μέχρι τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική, τη νεοελληνική ιστορία και τη φιλολογία. Tα παιδιά που θα επισκεφτούν με τους γονείς τους το μπαζάρ βιβλίων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση, στην έκθεση «Soloup. Αϊβαλί: Ενα ταξίδι στον χρόνο», με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel «Αϊβαλί» από τον Κέδρο, που απευθύνεται στους μικρούς φίλους του μουσείου.

​​Στο Κτίριο της οδού Πειραιώς, έως και την Κυριακή 17 Μαΐου στις ώρες λειτουργίας του κτιρίου (Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00).

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

«Τραβιάτα» στη Λυρική

H Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη χειμερινή περίοδο στο Ολύμπια με την Τραβιάτα του Βέρντι, την τραγική ιστορία της «κυρίας με τις καμέλιες» που θα παρουσιαστεί στην κλασική σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη.

​​Παραστάσεις 15, 16, 17, 20, 22, 23 Μαΐου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΑ

Μπίρης και Δοξιάδης

Δύο νέες εκδόσεις παρουσιάζει ο εκδοτικός οίκος «Μέλισσα». Το βιβλίο «Κώστας Η. Μπίρης: Αναφορές για την Αθήνα» του Μάνου Μπίρη και «Η Ιστορία του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, 1913-1975: Αναφορά στον Ιππόδαμο» του Δημήτρη Φιλιππίδη.

​​Τετάρτη 13/5, 7 μ.μ., Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Τα στοιχειώδη»

Ο Χρήστος Μποκόρος ξεναγεί το κοινό στην ατομική του έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Τα στοιχειώδη», που παρουσιάζεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας της έκθεσης, οι ξεναγήσεις με τον καλλιτέχνη θα συνεχιστούν.

​​

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΚΕΘΕΑ

Αφηγήσεις

Εως τις 10 Ιουλίου θα διαρκέσει το 9ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» στο Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ Διάβαση. Την ερχόμενη Παρασκευή (15/5) ο αφηγητής Δημήτρης Προύσαλης θα συναντήσει τον τζαζίστα Νίκο Τσιαμτσίκα.

​​Κάθε Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής, τηλ. 210 8640943.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

«Ψυχή και σώμα»

Οι αδελφοί Κωνσταντίνος (φωνή) και Ματθαίος Τσαχουρίδης (ποντιακή λύρα) ερμηνεύουν έργα των Πουτσίνι, Τσαϊκόφσκι, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Καζαντζίδη κ.ά., μελωδίες από όλο τον κόσμο και δικές τους συνθέσεις, συνοδευόμενοι από δεκαπενταμελή ορχήστρα. Συμμετέχει ο Hussein Zahawy στα κρουστά, ενώ ο Μίμης Πλέσσας συνοδεύει δύο τραγούδια στο πιάνο.

​​Απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Εναρξη στις 8.30 μ.μ.

ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Νέες συνθέσεις

Σήμερα το βράδυ στο «Ρομάντσο», ο «Κτίρια Τη Νύχτα» και ο The Boy θα συναντηθούν σε μια πρωτότυπη συναυλία μαζί με το σχήμα «Αγόρι Γιώργος» για να παρουσιάσουν τις νέες τους συνθέσεις.

​​Αναξαγόρα 3-5, ώρα προσέλευσης 9.30 μ.μ.

ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

«Αόρατες πόλεις»

Στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης «Μια Στέγη για τη Σχεδία» και της δράσης «Αόρατες πόλεις», που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πωλητές του περιοδικού «Σχεδία» ξεναγούν το κοινό στο κέντρο της Αθήνας με αφετηρία τη Διπλάρειο Σχολή, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Strange Cities». Τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση των πωλητών της «Σχεδίας».

​​Kάθε Κυριακή από τη 1 μ.μ.

Διάρκεια περίπου 2 ώρες. Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 213-01.78.049 και το [email protected]

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Λ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ»

Συναυλία

Το συγκρότημα Encardia συναντά τον δεξιοτέχνη ουτίστα και συνθέτη Haig Yazdjian αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο (16/5) στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μια διαδρομή από τον Nότο ώς την Aνατολή της Μεσογείου, στην οποία συμμετέχουν ο Γιώτης Κιουρτζόγλου και ο Βαγγέλης Καρίπης.

​​Σάββατο 9, 16/5 στις 8 μ.μ.

Κυριακή 10, 17/5 στις 7 μ.μ.

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή