Ματιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Η ομορφιά του El Ateneo

Πόσες πόλεις έχουν ένα τέτοιο αξιοθέατο; Ενα βιβλιοπωλείο στον υποβλητικό χώρο ενός θεάτρου του 1919. Το Εl Ateneo Grand Splendid στο Μπουένος Αϊρες είναι ένα από τα ωραιότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου, σε μια χώρα, της οποίας η πρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα του World Cities Culture Forum, έχει τα περισσότερα κατά κεφαλήν βιβλιοπωλεία. Πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες περνούν τις πόρτες του κάθε χρόνο έστω για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, να δουν τις οροφογραφίες και τις Καρυάτιδες. Μόνο μειονέκτημα για τους μη ισπανόφωνους είναι ότι δεν πουλάει ξενόγλωσσα βιβλία. Στη σκηνή του παλιού θεάτρου γίνονται εκδηλώσεις και είναι χώρος και για καφέ. Τα θεωρεία των ευγενών είναι αναγνωστικές γωνιές, μου λέει ο φιλόλογος και γλωσσολόγος Νίκος Μαθιουδάκης, σε απευθείας μετάδοση από το Μπουένος Αϊρες, όπου βρίσκεται για την προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στην Αργεντινή.

ΠΑΡΙΣΙ

Σαρλ Αζναβούρ με νέο άλμπουμ

Ακαταπόνητος και πάντα αγαπητός, ο 91χρονος «Σινάτρα της Γαλλίας» κυκλοφόρησε μέσα στον μήνα Μάιο το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Encores». Περιλαμβάνει σταθμούς της σταδιοδρομίας του, γεγονός που θα ενθουσιάσει το τεράστιο, διεθνές κοινό του, που ανταποκρίθηκε ήδη με ενθουσιασμό στην έκδοση των «απάντων» του σε 60 cd, τον περασμένο Νοέμβριο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ιριδες και ρόδα

www.metmuseum.org

Η νέα έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ενώνει τα μπουκέτα που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ στην Προβηγκία και με αυτά δημιουργεί ένα ολάνθιστο περιβάλλον με ίριδες και τριαντάφυλλα. Είναι τέσσερα έργα από το Αμστερνταμ και την Ουάσιγκτον που συμπληρώνουν την ενασχόληση του Βαν Γκογκ με τα ηλιοτρόπια στην Αρλ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Συσκέπτονται στη Φιλαρμονική

Ο μαέστρος σερ Σάιμον Ρατλ αποχωρεί από την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, γεγονός που εγείρει το μείζον θέμα της αντικατάστασής του. Εως τώρα, οι συσκέψεις (με τους 123 μουσικούς) απέβησαν άκαρπες και η διοίκηση της ορχήστρας ανακοίνωσε ότι μπορεί να πάρει έως κι ένα χρόνο έως ότου αποφασιστεί ποιος μαέστρος θα διαδεχθεί τον Ρατλ.

ΓΚΝΤΑΝΣΚ

Oι Πολωνοί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια γυναίκα φωτογραφίζει έναν Εσταυρωμένο που είχε δεχθεί μια σφαίρα, κατάλοιπο των εχθροπραξιών στην πόλη του Γκντασκ (το Ντάντσιχ των Γερμανών) στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Εσταυρωμένος είναι ένα από τα εκθέματα στην έκθεση για το «Τέλος του Πολέμου» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλληλεγγύης του Γκντανσκ. Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου της πόλης και επιχειρεί να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο οι Πολωνοί βίωσαν την εμπειρία του πολέμου, πριν από 70 και πλέον χρόνια, και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι.

ΣΙΔΝΕΪ

Ο Πολ Ποτς συνεχίζει

Υπήρξε φαινόμενο των talent shows την περασμένη δεκαετία και η πορεία του συνεχίζει να απασχολεί. Ο 45χρονος Βρετανός τενόρος Πολ Ποτς (Paul Potts), που είχε βγει από το «Got Talent» (2007), ποζάρει τώρα για μια νέα φωτογράφιση στην Αυστραλία, όπου βρέθηκε για να προωθήσει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Home». Είναι μια συλλογή με 15 τραγούδια, στην οποία ο Πολ Ποτς δείχνει το ταλέντο του για πολλά είδη μελωδικής μουσικής. Ενσαρκώνει, όπως λέει, την αγάπη του στην ανθρώπινη φωνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή