Επιλογές της εβδομάδας: Αθηνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθηνα

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OPEN HOUSE ATHEN

Η αρχιτεκτονική γιορτή της πόλης

Η Πρυτανεία και το Κτίριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου, το Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, το Μουσείο Ηρακλειδών, το Μέγαρο «Υπατία», το Θέατρο Εξαρχείων, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και πολλά ακόμα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε όλους τους δήμους της πρωτεύουσας ανοίγουν τις πόρτες τους αυτό το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του Open House Αthens. Στόχος της δράσης, η ιδέα της οποίας γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1992, είναι η εξοικείωση του κοινού με τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης. Η λίστα περιλαμβάνει από οικοδομήματα του 19ου αιώνα, όπως τα κτίρια που στεγάζουν το 2ο Δημοτικό Σχολείο «Λέλα Καραγιάννη» στην πλατεία Αμερικής και το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, έως δείγματα της αρχιτεκτονικής του 21ου αιώνα, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το «Placebo Pharmacy» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και το Κέντρο Αυτισμού «Το περιβολάκι» στην Παιανία. Συμμετέχουν, επίσης, το Ιλίου Μέλαθρον, τα Μουσεία Μπενάκη, το θέατρο «Τρένο στο Ρουφ», το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη», η ολλανδική πρεσβεία, τα ξενοδοχεία Hilton και Semiramis, το νεοκλασικό επί της οδού Καψάλη 4 κ.ά. Η είσοδος στα κτίρια είναι δωρεάν, ενώ την ξενάγηση των επισκεπτών αναλαμβάνουν εκπαιδευμένοι εθελοντές. Το αναλυτικό πρόγραμμα με το σύνολο των κτιρίων και τα ωράρια επίσκεψης βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.openhouseathens.gr, ενώ σε κάθε προκαθορισμένο σημείο θα διατίθενται χάρτες και ο οδηγός του ΟΗΑ 2015.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Τριήμερο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Ενα ολόκληρο τριήμερο διαρκούν φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (16/5) και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5) που φέτος έχουν ως θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συναυλία του συγκροτήματος Sam Roma στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (8 μ.μ.), βραδινή παρουσίαση με θέμα «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες» (8.30 μ.μ.) και συναυλία τζαζ (9 μ.μ.) στο Μουσείο Ακρόπολης, ψηφιακές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο και αστροπαρατήρηση στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (από τις 9 μ.μ.) και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο στο Ζάππειο (10 π.μ.). Για αύριο προγραμματίζονται θεματική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά (11 π.μ.), ειδική ξενάγηση στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών (12.30 μ.μ.) κ.ά. Τη Δευτέρα, όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ελεύθερη είσοδο φιλοξενώντας πλήθος δράσεων.

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Μπαλέτο της σύγκρουσης μεταξύ καλού και κακού

Το αγαπημένο μπαλέτο «Ωραία Κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι έρχεται ξανά στο θέατρο Badminton για τρεις παραστάσεις την ερχόμενη εβδομάδα (22, 23, 24/5). Το συγκρότημα Royal Moscow Ballet παρουσιάζει τη χορογραφία του Πετιπά με τη συμμετοχή σολίστ από άλλα σχήματα κλασικού χορού της Μόσχας. Το έργο εστιάζει στη σύγκρουση των δύο δυνάμεων, του καλού (που αντιπροσωπεύει η νεράιδα Πασχαλιά) και του κακού (που αντιπροσωπεύει η μάγισσα Καραμπός). Την κάθε μία συνοδεύει ένα μουσικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται. Η μουσική της «Ωραίας Κοιμωμένης» γράφτηκε το 1889 και είναι το δεύτερο από τα τρία έργα για μπαλέτο που συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι. Κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του χορού, όχι μόνον ως αριστούργημα, αλλά και ως το πρώτο επιτυχημένο έργο για μπαλέτο που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι.

​​Αλσος Στρατού, Γουδή,  τηλ. 210-88.40.600

ΧΩΡΟΣ «ΕΒΔΟΜΟΣ»

«Η Αθήνα από ψηλά»

Ο Νίκος Βατόπουλος , προσκεκλημένος της CFCOMPANY στην τελευταία εκδήλωση της φετινής σειράς διαλέξεων για την αρχιτεκτονική και την πόλη, θα μιλήσει για την αισθητική και οικονομική διάσταση της σημερινής όψης της Αθήνας από ψηλά.

​​Την Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στον χώρο «Εβδομος». Κρατήσεις στο 210-92.29.467.

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ «-ΙΣΜΟΣ»

Cabinet de curiosités

Πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του σκηνογράφου Κώστα Βελινόπουλου. Πρόκειται για μια αποτύπωση των εκθεμάτων μιας –φανταστικής– χαμένης στον χρόνο, παράδοξης γκαλερί, που βρισκόταν σε μια αίθουσα της Οικίας Ανεστίων και Απόρων Κορασίδων Μικρών Κυκλάδων…

​​Εγκαίνια 22 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στον «-ισμό» (Ευπατριδών 17, Γκάζι). Διάρκεια: 22-28/05.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Αρης Αλεξάνδρου

Αφιέρωμα στο έργο του Αρη Αλεξάνδρου παρουσιάζει τη Δευτέρα (7 μ.μ.) η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Μιλούν οι Θανάσης Μήνας, Νίκος Ξένιος, Δημήτρης Αγγελής και Κώστας Σπαθαράκης. Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Κάτια Γέρου.

​​Δευτέρα, 18 Μαΐου (7 μ.μ.). Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δομοκού 2, σταθμός Λαρίσης.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Peter Walker

Ο κορυφαίος Αμερικανός αρχιτέκτονας τοπίου Πίτερ Γουόκερ, ο οποίος υπογράφει τη μελέτη ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στο μνημείο των Δίδυμων Πύργων, έρχεται στην Αθήνα για να δώσει μία διάλεξη με θέμα «Μια ζωή σχέδιο και δύο μνημεία».

​​Την Πέμπτη 21 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η κλασική συναντά την τζαζ

Η κλασική πιανίστρια Εφη Αγραφιώτη συναντά τον Γιώργο Κοντραφούρη, έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες τζαζίστες, στις 20/5, για μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν δημιουργίες από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο, ενώ ιδιαίτερο αφιέρωμα επιφυλάσσεται στον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και το εμβληματικό «West Side Story».

​​Στις 8.30 μ.μ. Εισιτήρια 12 και 20 ευρώ.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

Γρηγόρης Λαμπράκης

Ο πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων διοργανώνει τη Δευτέρα προβολή του ντοκιμαντέρ «Μαραθώνιος μιας ημιτελούς άνοιξης: Γρηγόρης Λαμπράκης» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, παρουσία του ιδίου. Το φιλμ περιλαμβάνει σπάνια φωτογραφικά αρχεία και άγνωστα μέχρι σήμερα κινηματογραφικά ντοκουμέντα.

​​Στις 8.30 μ.μ., Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α, είσοδος 5 ευρώ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μεσογειακό ταξίδι

Οι «δικοί μας» Encardia συναντούν στο Μέγαρο τον δεξιοτέχνη ουτίστα Haig Yazdjian, σε μια μουσική διαδρομή με ήχους από τον ιταλικό Νότο μέχρι την αραβική γη και την Αρμενία. Μαζί τους και οι πολύ αξιόλογοι μουσικοί Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο) και Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά).

​​Το Σαββατοκύριακο 16-17/5, στις 8 και 7 μ.μ. αντίστοιχα.

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Τερπνόν»

Μια ξεχωριστή συναυλία την ερχόμενη Παρασκευή (22/5) στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου. Το μουσικό σύνολο «Τερπνόν» παρουσιάζει την «Κωνσταντινούπολη του Δημήτριου Καντεμίρ» με έργα του πρίγκιπα της Μολδοβλαχίας Δημήτριου Καντεμίρ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνθέσεις του δασκάλου του Ταμπουρί Αγγελή και άλλων συνθετών και ψαλτών.

​​9 μ.μ.

Φιλελλήνων 27.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή