Mατιές στον κόσμο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς

Προορισμός από μόνο του και ένας λόγος αυτόνομα ικανός για να επισκεφθεί κανείς το Αμστερνταμ είναι το Rijksmuseum. Εχοντας παραμείνει κλειστό για σχεδόν μία δεκαετία, με μόνο ένα μικρό τμήμα να λειτουργεί, το μεγάλο μουσείο του Αμστερνταμ είναι σήμερα ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και νέας μουσειολογίας, που συγκεντρώνει όχι μόνο τα μεγάλα αριστουργήματα της τέχνης, όπως την εικονιζόμενη «Νυχτερινή περίπολο» του Ρέμπραντ, αλλά και νέα και λαμπρά μυαλά για τον ρόλο ενός μουσείου στην εποχή μας. Δικαίως, λοιπόν, το Rijksmuseum απέσπασε τον άκρως τιμητικό τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου για το 2015 καθώς συμπυκνώνει και συμβολίζει τις αρετές για τις οποίες θα έπρεπε να υπερηφανεύεται κάθε μεγάλο μουσείο: καινοτομία, εκπαίδευση, ώσμωση με την κοινωνία, άνοιγμα στη διεθνή κοινότητα, πρόσβαση σε υψηλή τέχνη και δημιουργία χώρων κοινωνικής ζωής. Οι υπηρεσίες προς τον επισκέπτη είναι πάντα υπ’ αριθμ. ένα προτεραιότητα.

ΝΙΟΥΠΟΡΤ

Η δόξα του Φρεντ Πέρι

Αυτό το εντυπωσιακό ορειχάλκινο άγαλμα του Φρέντερικ Πέρι, έργο του Βρετανού γλύπτη David Wynne, δεσπόζει στο International Tennis Hall of Fame στο Νιούπορτ του Ρόουντ Αϊλαντ. Πριν από λίγες ημέρες, ο μυθικός αυτός χώρος άνοιξε και πάλι ριζικά αναμορφωμένος ως ένα πάρκο γνώσης και φαντασίας για κάθε φίλο της αντισφαίρισης, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες.

ΠΕΚΙΝΟ

Η Miss Dior εμπνέει

Στην Κίνα, η δίψα για τον δυτικό πολιτισμό είναι μεγάλη. Στο Πεκίνο παρουσιάζεται έως 31 Μαΐου μια έκθεση αφιερωμένη στο πρώτο άρωμα του Κριστιάν Ντιορ, το Miss Dior. Είναι ένα εικαστικό τοπίο, κυρίως με εγκαταστάσεις, όπως η εικονιζόμενη της Πορτογαλέζας εικαστικού Ζοάνα Βασκονσέλος, που μαζί με άλλες 16 καλλιτέχνιδες από άλλες χώρες προσφέρουν αυτό το εικαστικό παιχνίδι.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Τα γλυπτά της Αργεντινής

Αλλο ένα κοινό σημείο, δυστυχώς, ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ελλάδα είναι τα βανδαλισμένα γλυπτά στον δημόσιο χώρο. Στη φωτογραφία παρουσιάζονται ορειχάλκινα γλυπτά που είχαν βανδαλιστεί και που τώρα έχουν μεταφερθεί στο εργαστήρι του Τμήματος Μνημείων και Εργων Τέχνης του Μπουένος Αϊρες, προκειμένου συντηρητές να αναλάβουν την αποκατάστασή τους.

ΝΙΚΑΙΑ

Ο Σιλβέστερ Σταλόνε ζωγράφος

www.mamac-nice.org

Στην Κυανή Ακτή, ο Σιλβέστερ Σταλόνε βρίσκει το κοινό του μέσα στους χώρους του Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Νίκαιας. Εκεί, παρουσιάζει έως σήμερα και παράλληλα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τη δική του έκθεση, αφού ο διάσημος ηθοποιός είναι και ζωγράφος. Η έκθεσή του έχει τίτλο «Real Love» και προκάλεσε μεγάλη δημοσιότητα. Ο Σταλόνε εμφανίστηκε στα εγκαίνια ιδιαίτερα κοινωνικός και πέρασε αρκετή ώρα φωτογραφιζόμενος με θαυμαστές του, αλλά ποζάροντας και για αρκετές «σέλφι».

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ

www.billboard.com

Το άστρο της Τέιλορ Σουίφτ είναι λαμπερό και τράβηξε πάλι την προσοχή στα βραβεία του Billboard, όπου διακρίθηκε και με το παραπάνω, όπως ήταν αναμενόμενο. Η Τέιλορ Σουίφτ διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός ποπ ειδώλου της γενιάς της. Είναι όμορφη και φωτεινή, με καλή, βαθιά φωνή και παραμένει ιδιαίτερα αγαπητή στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς έχει και κάτι από τα προγενέστερα αστέρια των δεκαετιών του ’80 και του ’90, εκφράζοντας παράλληλα τα κορίτσια της γενιάς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή