Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OPENWALKATHENS – ATENISTAS

Ανακαλύπτοντας τη βυζαντινή Αθήνα

To πέμπτο OpenWalkAthens, με θέμα τη Βυζαντινή Αθήνα, διοργανώνουν αύριο οι Αtenistas σε συνεργασία με κληρικούς και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν να μυήσουν το κοινό στα μυστικά της αρχιτεκτονικής και της εσωτερικής βυζαντινής τεχνοτροπίας των ναών, με αναφορές στους θρησκευτικούς συμβολισμούς και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε 17 βυζαντινά μνημεία του κέντρου της πόλης, τα οποία υποδέχονται τους επισκέπτες με ξεναγήσεις, ομιλίες, μουσική και διαδραστικά δρώμενα. Ο ειδικός χάρτης, που θα παρέχεται στο σημείο εκκίνησης (ναός του Αγίου Ελευθερίου, παρεκκλήσι της Μητρόπολης, πλ. Μητροπόλεως), επιτρέπει στους συμμετέχοντες να διαμορφώσουν οι ίδιοι τη διαδρομή που επιθυμούν να ακολουθήσουν, με στάσεις σε μεγαλοπρεπείς βασιλικές, κατακόμβες και κρύπτες, βυζαντινά εκκλησάκια σε υπόγεια σύγχρονων κτιρίων, όπως η Αγία Ελεούσα στο υπόγειο της Βιβλιοθήκης, επιβλητικά καμπαναριά και αρχαιοελληνικούς ναούς. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία εισαγωγή στην ιστορική διαδρομή της Αθήνας στα χρόνια του Βυζαντίου από τον ιστορικό Νικόλαο Μοσχονά, ομότιμο διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διαρκείς ξεναγήσεις στην Καπνικαρέα με θέμα «Η Καπνικαρέα χθες και σήμερα» από την αρχαιολόγο-θεολόγο Αναστασία Ευθυμίου, και βυζαντινή μουσική από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μουτάφη.

​​Αύριο, Κυριακή, από τις 11.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

Τιμητικό αφιέρωμα στην Τερέζα Στράτας

Αφιέρωμα σε μια σπουδαία σοπράνο έχει ετοιμάσει για την ερχόμενη Πέμπτη (28/5), στο θέατρο Ολύμπια, η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το τιμώμενο πρόσωπο είναι η Ελληνοκαναδή Τερέζα Στράτας (Αναστασία Στρατάκη) η οποία διέγραψε σημαντική καριέρα στην όπερα από το 1958, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Οπερας του Τορόντο, έως την τελευταία της εμφάνιση επί σκηνής, το 1995, στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης. Στο αφιέρωμα, δύο διακεκριμένες σοπράνο, η Αλεξία Βουλγαρίδου και η Μυρτώ Παπαθανασίου, θα ερμηνεύσουν άριες που σημαδεύτηκαν από τη Στράτας. Μαζί τους θα είναι ο Καναδός τενόρος Αντρου Χάτζι. Παράλληλες εκδηλώσεις του αφιερώματος είναι η προβολή ντοκιμαντέρ για την Τερέζα Στράτας αύριο στο Φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια (8.30 μ.μ.) και η ανοιχτή συζήτηση για τη σοπράνο την Τρίτη (26/5, 12 το μεσημέρι) στον ίδιο χώρο.

​​Εναρξη της συναυλίας (28/5) 8 μ.μ.

Ακαδημίας 59

ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ

Φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off-Off Athens

Το φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off-Off Athens επιστρέφει για έβδομη χρονιά στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ» από την Τρίτη 26 Μαΐου και μέχρι τις 29 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 34 θιάσων. Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις: «Ο γέρος και η θάλασσα» της ομάδας Salao, βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Χέμινγουεϊ (26 και 27/5), «1256» της ομάδας «Δεύτερες Σκέψεις» με θέμα την ενδοοικογενειακή βία (27 και 28/5), «Locked», μια διασκευή του έργου «Huis Clos» του Ζαν-Πολ Σαρτρ σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπανικολάου-Γκιωνάκη (28 και 29/5) και «Ο Ρωμηός – εφημερίς που τη γράφει ο Σουρής» από τη Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών «…μη χάνεσαι…» με πρωταγωνιστές ηθοποιούς και ζωντανούς«φασουλήδες» του Θεάτρου Κούκλας (29 και 30/5). Είσοδος 5 ευρώ για μία παράσταση, 6 ευρώ για τις δύο κάθε βραδιάς. Εισιτήριο διαρκείας 30 ευρώ.

​​Ναυπλίου 12.

Παραστάσεις καθημερινά στις 8.45 και τις 10 μ.μ.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ

Ξενάγηση

Το αθηναϊκό κοινό θα ξεναγήσει σήμερα στις 11 π.μ. στην Εθνική Γλυπτοθήκη η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο (12 μ.).

​​Εθνική Γλυπτοθήκη, Αλσος Στρατού, Γουδί.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Μόδα και κινηματογράφος

Ενα διήμερο αφιέρωμα στη σχέση της μόδας με τον κινηματογράφο διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών, όπως το «Μωρό της Ρόζμαρι» του Πολάνσκι και το «Δικτυακός κόσμος» του Φασμπίντερ, καθώς και συζητήσεις με τη συμμετοχή επαγγελματιών του χώρου και συντονιστή τον Ian Peacock.

​​Σήμερα και αύριο από τις 12 το μεσημέρι.

BIOS

Acoustic Sunsets

Με τον  Κωνσταντίνο Βήτα ξεκινάει ο νέος κύκλος ακουστικών συναυλιών στην ταράτσα του Βios, με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Συμμετέχουν ο Χρήστος Αλεξάκης (keyboards) και ο Φώτης Καραογλάνης (κιθάρα). Η συναυλία θα ξεκινήσει με τη Δύση του ηλίου και θα ολοκληρωθεί μόλις σκοτεινιάσει. Ωρα προσέλευσης στις 8 μ.μ.

​​Πειραιώς 84.

Είσοδος ελεύθερη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΤΕ

Μέγαρο Διομήδη

«Νύχτα Μουσείων» απόψε στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας όπου από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τις μόνιμες αλλά και τις ειδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται καθώς και μια σειρά από δρώμενα.

​​Είσοδος ελεύθερη. 3ης Σεπτεμβρίου 146, Μέγαρο Διομήδη, τηλ. 210-88.07.799.

ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

«Τα 12 Κουπέ»

Νέοι εκπρόσωποι όλων των μορφών τέχνης συμμετέχουν στο φεστιβάλ «12 Κουπέ», που διοργανώνει για 5η χρονιά το θέατρο «Τρένο στο Ρουφ» στα 12 μικρά «διαμερίσματα», καθώς και στους υπόλοιπους χώρους του. Το πρόγραμμα ξεκινά καθημερινά στις 8 μ.μ. και διαρκεί έως τα μεσάνυχτα, με μουσική, χορό, εκθέσεις, περφόρμανς, video art κ.ά.

​​Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, οδός Κωνσταντινουπόλεως. Καθημερινά έως 31 Μαΐου.

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΟΔΟΥ ΚΑΝΘΑΡΟΥ

Εκθεση στον Πειραιά

Εως τις 14 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση της ζωγράφου Λίτσας Κασούμη «Τα Λιμάνια μου» στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Κανθάρου στον Πειραιά. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας. Τα έσοδα από τη διάθεση του λευκώματος της έκθεσης θα ενισχύσουν την «Κιβωτό του Κόσμου».

​​Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου

ΘΕΑΤΡΟ «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ»

Χορός

Η παράσταση «Ο,τι απομένει» από την ομάδα χορού Souyz παρουσιάζεται για τρεις βραδιές ακόμη στις 27, 28 και 29/5 στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Η χορογράφος Ολγα Σπυράκη βασίστηκε σε τρεις μονολόγους του Μπέκετ με τη δραματουργική επίβλεψη της Στεριανής Τσιντζιλώνη.

​​Ακαδημίας 3, ώρα έναρξης 9.15 μ.μ.,

τηλ. 210-36.36.144.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σύγχρονη μουσική

Εργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών για τρομπόνι, κουαρτέτο εγχόρδων και εκκλησιαστικό όργανο ερμηνεύουν στον χώρο της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας οι μουσικοί Γιάννης Μητσιάλης, Ανδρέας – Ρολάνδος Θεοδώρου, Παναγιώτης Τζιώτης, Ευγένιος Ζιμπάι, Αγγέλα Γιαννάκη, Αγγελος Λιακάκης, Ελένη Κεβεντσίδου και Χρήστος Παρασκευόπουλος.

​​Σίνα 66, Κολωνάκι.

Κυριακή στις 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή