Αθέατον / Invisible: Ένας διάλογος μέσα από την τέχνη για τον σύγχρονο άνθρωπο

Αθέατον / Invisible: Ένας διάλογος μέσα από την τέχνη για τον σύγχρονο άνθρωπο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή κρίσης αξιών, σε μία πόλη γεμάτη όνειρα κι αυτοπεποίθηση, δύο ζωγράφοι, ο Νικόλας Χριστοφοράκης και ο Wladimir May (Ρωσία) προσκαλούν τον θεατή σ' έναν ανοιχτό διάλογο μέσα από την τέχνη για τον σύχρονο άνθρωπο και την αθέατη πλευρά του, και για τον σύγχρονο καλλιτέχνη.

Αθέατον / Invisible: σημείο επαφής του νου και της ψυχής, εκεί που φωλιάζει η ομορφιά, που γεννιέται η έμπνευση, εκεί που τα ερωτήματα γίνονται παλμός και πράξη και σύμπραξη. Αθέατον – σημείο συνάντησης του στοχασμού, της ομορφιάς της σκέψης, της ανησυχίας, των συναισθημάτων, του ονείρου, σημείο επαφής και διαλόγου.

Μια έκθεση – πρόσκληση στην εξερεύνηση της αυτούσιας, αλλά συχνά απαρατήρητης πλευράς του ανθρώπου. Και μια πύλη διαλόγου για την τέχνη, τον ρόλο της, τον ζωγράφο και τη ζωγραφική. Ο κόσμος και οι κόσμοι της υποκειμενικότητας, το αθέατον, μέρος και μόνο της καθημερινότητάς μας, θέτουν ερωτήματα και μας επιστρέφουν στον άνθρωπο μέσα από διαφορετικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Σε μια εποχή ευφάνταστων προτάσεων και εναλλακτικών τεχνικών, πιστοί στην έννοια της ειλικρίνειας της φόρμας και του τόνου, οι ζωγράφοι μας ταξιδεύουν στην πολλαπλότητα της ζωγραφικής αντίληψης, πέρα από τα όρια του καμβά, και θέτουν ερωτήματα, αφήνοντας στον θεατή την πρόθεση στην αναζήτηση των απαντήσεων. Η εικαστική γλώσσα δίνει μονο το έναυσμα, ταξιδεύοντάς μας στη μαγεία της τέχνης.

Οι οριοθετημένοι συμβολικοί συνειρμοί της κλειστής φόρμας στους πίνακες του Νικόλα Χριστοφοράκη μαζύ με τις χρωματικές ρυθμικές εντάσεις της αφαίρεσης στα ανοιχτά ζωγραφικά πεδία  του Wladimir May αποκαλύπτουν το ανεξάντλητο του ανθρώπινου, πέρα από σύνορα και νοοτροπίες και την ομορφιά του ανθρώπινου κόσμου.

Δομές οριοθετημένες και μή, γραφές βαθειά προσωπικές και συνειρμοί συμβολικοί μας βρίσκουν μέτοχους στην ομορφιά της τέχνης. Ανιχνεύοντας διαδρομές, οι ζωγράφοι δημιουργούν νέους ζωγραφικούς ορίζοντες, αυτούς που πηγάζουν από το άδυτο της ψυχής και την ισορροπία του νου του ζωγράφου, αυτούς που σαγηγνεύουν και προσκαλούν.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών στη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου και διεξάγεται υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και του Κέντρου Πολιτισμού και Επιστημών της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Επιμέλεια έκθεσης: Ναταλία Γκούροβα

Διάρκεια: 9-23 Ιουλίου 2015

Ώρα: 19.30

Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο,

Τ.Κ. 11851, Στάση Μετρό Κεραμικός

Τηλέφωνο: 210 3452150

'Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή