Ματιές στον κόσμο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ

Ομάρ Σαρίφ, δικός μας άνθρωπος

Πολλά κινηματογραφικά πρόσωπα είναι συνυφασμένα με τη βελούδινη εκδοχή της δεκαετίας του ’60. Κανένα όμως δεν είχε τη μοναδικότητα του Ομάρ Σαρίφ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αρχικά ήταν το γοητευτικό πρόσωπο του κινηματογραφικού «οριενταλισμού», αλλά πόσο άδικο είναι να σταθεί κανείς στην επιφάνεια όταν μιλάει για μια θερμή προσωπικότητα, όπως αυτή του Ομάρ Σαρίφ. Οπως θα μείνει για πάντα στην ιστορία από τον «Λόρενς της Αραβίας» και, κυρίως, τον «Δόκτορα Ζιβάγκο» (παρά τον μεγάλο αριθμό ταινιών του), έτσι και η μνήμη του διασώζεται από την τεράστια απήχηση της παρουσίας του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο Ομάρ Σαρίφ δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος σταρ της οθόνης, αλλά ένα πρόσωπο-έμβλημα που ένωνε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Θα μείνει αξέχαστος όχι τόσο για τους ρόλους του, αλλά γι’ αυτό που εξέπεμπε, που ήταν ένα σπάνιο κράμα συμφιλίωσης, έλξης και μυστηρίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Παραλία από πλαστικό

Την απόλυτη ψευδαισθητική εμπειρία ζουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Τhe Beach» στην Ουάσιγκτον, μέσα στον υποβλητικό χώρο του National Building Museum. Εκεί ζουν το περιβάλλον ενός θερέτρου με σεζλόνγκ, ομπρέλες και όλη την κουλτούρα της πλαζ. Η «θάλασσα» αποτελείται από ένα εκατομμύριο διάφανες πλαστικές μπάλες που ορίζουν ένα σκηνικό φαντασίας.

ΜΙΝΕΣΟΤΑ

Τα γοβάκια της Τζούντι Γκάρλαντ

Αυτά τα παπούτσια σε ρουμπινί χρώμα ανήκαν στην Τζούντι Γκάρλαντ. Τα είχε φορέσει το 1939 στον διάσημο «Μάγο του Οζ», όπου πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Μίκι Ρούνεϊ. Είχαν κλαπεί το 2005 από ένα μουσείο στη Μινεσότα και, τώρα, ανώνυμος δωρητής προσφέρει ένα εκατ. δολάρια Καναδά για όποιον μπορεί να δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν επιτυχώς στην ανεύρεσή τους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ο συλλέκτης Μπιλ Κόσμπι

To Smithsonian Institute διατηρεί το Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης στην Ουάσιγκτον. Εκεί παρουσιάζεται η έκθεση «Αφρικανική και αφροαμερικανική τέχνη σε διάλογο», που βασίζεται στη συλλογή του κωμικού Μπιλ Κόσμπι. Ο ηθοποιός έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παραβατικότητα, γεγονός που ανάγκασε το μουσείο να διαχωρίσει τη θέση του.

ΠΑΡΙΣΙ

Το πνεύμα του ’50 και του ’60

http://www.mep-fr.org/

«Η ζωή σε χρώμα» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφιών του Jacques Henri Lartigue (1894-1986), του σπουδαίου Γάλλου φωτογράφου, που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Παρίσι, στο «Ευρωπαϊκό Σπίτι της Φωτογραφίας» (Maison Européenne de la Photographie). O Λαρτίγκ σε ώριμη ηλικία είχε αποτυπώσει με έγχρωμο φιλμ τη μοναδική, μοντέρνα ατμόσφαιρα του Παρισιού αμέσως μετά τον πόλεμο και ώς τον Μάη του ’68. Αυτή η ακμή της γαλλικής κουλτούρας, τις δεκαετίες ’50 και ’60, αναδίδει σήμερα μια γλυκόπικρη μελαγχολία.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Βίβιεν Γουέστγουντ, η ακτιβίστρια

Tα εγκαίνια της έκθεσης «Save the Arctic» στον σταθμό Waterloo του Λονδίνου ήταν οργανωμένα έτσι ώστε να προκαλέσουν την προσοχή πέραν του κοινού που θα ενδιαφερόταν να προσέλθει. Η φωτογραφική έκθεση δείχνει διασημότητες από διάφορους χώρους να φοράνε τα μπλουζάκια του «Save the Arctic», και όλοι όσοι είχαν ποζάρει γι’ αυτόν τον σκοπό προσήλθαν στα εγκαίνια. Η Βίβιεν Γουέστγουντ έλαμψε φυσικά όχι μόνο με την πάντα εκκεντρική παρουσία της, αλλά και με τον ενθουσιασμό που τη χαρακτηρίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή