Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Καλοκαίρι στην πόλη, ζωή στο Μουσείο

Θέατρο, μουσική, σινεμά και χορό για όλα τα γούστα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που ξεκίνησε προχθές και συνεχίζεται έως τις 30 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Μουσείο.

Απόψε, το Κέντρο Λαϊκού Θεάτρου παρουσιάζει μία δραματοποιημένη εκδοχή του τελευταίου έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο», σε θεατρική προσαρμογή, σκηνοθεσία και ερμηνεία Τάκη Χρυσικάκου. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί Σπύρος Ψαρουδάκης (λύρα, τραγούδι) και Απόστολος Κουνής (κιθάρα, κοντραμπάσο).

Τη Δευτέρα, η Big Band του Δήμου Αθηναίων ερμηνεύει συνθέσεις τζαζ και λάτιν με σολίστ τον βιμπραφωνίστα Χρήστο Ραφαηλίδη και τον υποψήφιο για βραβείο Grammy πιανίστα Ηector Martignon. Ακολουθούν

η συναυλία του Τάκη Σούκα και της Λένας Αλκαίου το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης και η παράσταση «Ο Καραγκιόζης κατακτά την Αθήνα» από το Θέατρο Σκιών Σ. Χαρίδημου, την Πέμπτη.

Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Μίμη Πλέσσα από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων. Συμπράττουν οι ερμηνευτές Fide Koksal, Σπύρος Κλείσσας και Δώρα Λουίζου, συνοδευόμενοι από τον Νάσσο Σωπύλη στο πιάνο.

​​Ολες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Χορευτική σπουδή πάνω στη γυναικεία φύση

Το σόλο έργο «W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)» της χορογράφου και χορεύτριας Λίλας Καπετανέα θα παρουσιάσει η πολυβραβευμένη ομάδα Rootless Root την Παρασκευή 24 Ιουλίου, την τελευταία ημέρα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου Χορού. Η τραγική μορφή της Φαίδρας λειτουργεί ως αφορμή για μια σπουδή πάνω στη γυναικεία φύση. Εκτός από τις αξιόλογες παραστάσεις του φεστιβάλ, το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων με ελεύθερη είσοδο, όπως η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Ηλιόπουλου στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού, η προβολή της ταινίας «Pina» του Βιμ Βέντερς στο Καφέ Σινέ (Ν. Πλαστήρα 9) τη Δευτέρα στις 10 μ.μ., η παρουσίαση του εργαστηρίου 360ό της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα, καθώς και η προβολή εργων videoart σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μηδέν, την Τετάρτη στις 10 μ.μ.

​​Προπώληση εισιτηρίων στο www.kalamatadancefestival.gr

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

«Ιούλιος Καίσαρ»

με φόντο το ηθικό κενό

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται στις 23 και 24 Ιουλίου η παράσταση «Ιούλιος Καίσαρ» στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επέλεξε το σαιξπηρικό αυτό κείμενο που αναφέρεται στη ρωμαϊκή εποχή, όταν η Ρώμη ήταν σε μεγάλο αναβρασμό. Οταν το «αυγό του φιδιού» επωάζεται και εκκολάπτεται στη Σύγκλητο και όταν επικρατούν αλλεπάλληλες συνωμοσίες, δολοφονίες, βία και διαπλοκή. Ο λαός της Ρώμης έχει μετατραπεί σε όχλο και χειραγωγείται από τους πιο ικανούς δημαγωγούς.

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις προσεγγίζει τη σαιξπηρική τραγωδία με φόντο το ηθικό κενό, αλλά και την «κουλτούρα του φόβου», ό,τι συναντάμε και στον δυτικό κόσμο του 21ου αιώνα. Στην παράσταση εμφανίζονται: Παν. Αθανασόπουλος, Αφρ. Αντωνάκη, Γ. Γάλλος, Δημ. Ελευθεριάδης, Δημ. Ημελλος, Αλεξ. Λογοθέτης, Κ. Μπερικόπουλος, Μ. Παπαδοπούλου, Χρ. Σαπουντζής, Γ. Στάνκογλου, Συμ. Τσακίρης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Με όπλο την ερμηνεία

Αυτή τη φορά βασίζεται μόνο στο κείμενο, στις «Ευμενίδες» του Αισχύλου (σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη) και χωρίς σκηνοθέτη η Στεφανία Γουλιώτη δοκιμάζει ένα νέο ερμηνευτικό δρόμο, όπου ο ηθοποιός λειτουργεί ως απλός διάμεσος. Από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, με τη συμβολή του Δημήτρη Καμαρωτού στη μουσική.

ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

«Νοσφεράτου»

Στην Αποβάθρα του θεάτρου «Τρένο στο Ρουφ» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουλίου η επόμενη προβολή του 5ου Athens Open Air Film Festival. Οι Μechanical αναλαμβάνουν να επενδύσουν με ηλεκτρονική μουσική την κλασική βωβή ταινία του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου «Νοσφεράτου: μια Συμφωνία Τρόμου» (1922).

​​Σιδ. Σταθμός Ρουφ. Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, με αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΠΑΤΡΑ

Επετειακή «Βέρα»

Θεατρική παράσταση με το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Η βέρα» θα παρουσιαστεί αύριο και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ στο Πολύεδρο της Πάτρας, σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Κάππα, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του.

Παίζουν οι ηθοποιοί Κων/νος Κάππας (Μήτσος), Κανέλλης Γιώργος (Προκόπης), Μαρσέλος Δημήτρης (Κώστας). Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1972.

ΘΕΑΤΡΟ «ΔΗΛΟΣ»

«Τερεζίν»

Ενα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Ρέκβιεμ της Τερεζίν» του Γιόζεφ Μπορ και το θεατρικό κείμενο «Ούτε πουλιά πετάνε ούτε λουλούδια ανθίζουν» της Σοφίας Αδαμίδου παρουσιάζουν από σήμερα έως τις 23/7 οι απόφοιτοι της δραματικής σχολής «δήλος» σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χατούπη.

​​Καθημερινά στις 9.15 μ.μ.

Ελευσινίων 11.

ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

H Μπιενάλε ξεναγεί

Διαδρομές σύγχρονης τέχνης προτείνει η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, μέσα από μία σειρά ξεναγήσεων σε εκθέσεις που φιλοξενούνται σε χώρους πολιτισμού σε διάφορα σημεία της πόλης. Στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ και την κεντρική έκθεση «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης», που επιμελήθηκε η Κατερίνα Γρέγου, γίνονται ξεναγήσεις κάθε Σάββατο έως τις 30/9.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Αδάμ Τσαρούχης

Τραγούδια από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Σαν ταινία», καθώς και ξένες και ελληνικές διασκευές, ερμηνεύει ο Αδάμ Τσαρούχης στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πέμπτη 23/7, 9 μ.μ.). Μαζί με τους Μάνο Αθανασιάδη (πιάνο) και Αδάμ Δόγκα (σαξόφωνο). Ελεύθερη είσοδος, αλλά υποχρεωτική κατανάλωση ενός ποτού.

​​Πέμπτη 23/7, 9 μ.μ. Κήπος Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12.

ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Μνήμη και μουσική

Με συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου συνεχίζονται, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις της Μικρής Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. Τίτλος της συναυλίας «Η μνήμη όταν επιστρέφει… εκδικείται» και μαζί με τον γνωστό συνθέτη θα βρεθούν στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου η Αφροδίτη Μάνου, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά) και ο Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο).

ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

«Καλοκαίρι 2015»

Εργα των εικαστικών Γιάννη Αδαμάκη, Διαμαντή Αϊδίνη, Χρήστου Κεχαγιόγλου, Μαρίας Φιλοπούλου και πολλών άλλων περιλαμβάνει η έκθεση «Καλοκαίρι 2015», που αρχίζει σήμερα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη και θα διαρκέσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου (η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή 1 με 24 Αυγούστου).

​​Πλ. Κολωνακίου 20. Εγκαίνια την Τρίτη 21 Ιουλίου από τις 7.30 έως τις 9.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή