Ματίες στον κόσμο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΤΣΔΑΜ

Η λαμπρή αποκατάσταση

Κοντά στο Βερολίνο, αλλά και στη Δρέσδη, η αυτοκρατορική πόλη του Πότσδαμ ανακαλεί τη μεγαλοπρέπεια του πρωσικού 18ου αιώνα. Τουριστικός προορισμός στις μέρες μας, το Πότσδαμ φημίζεται για τα παλάτια και τις βίλες του χτισμένα σε στυλ που εκτείνεται από το Μπαρόκ ώς τον Κλασικισμό. Τα Νέα Ανάκτορα της φωτογραφίας, στο πάρκο Σανσουσί, εντυπωσιάζουν με την επιβλητική αρχιτεκτονική και τους κήπους. Τώρα, το Grotto Hall μέσα στο ανάκτορο άνοιξε και πάλι για το κοινό, έπειτα από πολυετείς εργασίες αποκατάστασης που κόστισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το λαμπρό αυτό ανάκτορο οικοδομήθηκε το 1763, μετά το πέρα του επταετούς πολέμου, επί βασιλείας Φρειδερίκου Β΄, του επονομαζόμενου Μεγάλου. Το Πότσδαμ, που συνδέεται ιστορικά με όλα τα πρόσωπα της πρωσικής δυναστείας, φιλοξένησε το 1945 την περίφημη συνάντηση Τσώρτσιλ, Τρούμαν και Στάλιν με αντικείμενο το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Ντόρις Ντέι για πάντα

Μπορεί να είναι η πιο δημοφιλής σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Η Ντόρις Ντέι, που έχει περάσει τα 90, είναι υγιής, και ακόμη και σήμερα δέχεται χιλιάδες μηνύματα από τους θαυμαστές της. Τα 90ά της γενέθλια είχαν κερδίσει μεγάλη δημοσιότητα, και πλέον υπάρχει και το dvd για 35 δολάρια. Tα έσοδα από τις πωλήσεις ενισχύουν το Doris Day Animal Foundation.

ΠΑΡΙΣΙ

Λε Κορμπιζιέ, τελευταία ευκαιρία

www.centrepompidou.fr

Με τη συνδρομή του Fondation Le Corbusier, η έκθεση στο Κέντρο Πομπιντού ήταν ένα από τα αρχιτεκτονικά γεγονότα των τελευταίων μηνών. Οσοι έχουν την τύχη να είναι στο Παρίσι, προλαβαίνουν να δουν την έκθεση «Le Corbusier, Mesures de l’ Homme» έως τις 3 Αυγούστου και να απολαύσουν την ευρύτατη σχεδιαστική γκάμα μιας ιδιοφυΐας.

NEA YOΡKH

Ο Τζον Στιούαρτ σε τελική ευθεία

To «The Daily Show», η σατιρική εκπομπή του ανεξάντλητου Τζον Στιούαρτ, από τα χρόνια του ΄90 ώς σήμερα, τείνει να κλείσει έναν ιδιαίτερα δημοφιλή κύκλο. Ο 53χρονος Τζον Στιούαρτ θα παρουσιάσει μερικές ακόμη εκπομπές ώς τις 6 Αυγούστου, οπότε και θα σταματήσει. Εκανε σχολή, είναι φαινόμενο και, όπως λέγεται, άλλαξε την έννοια της πολιτικής σάτιρας στην τηλεόραση.

ΠΟΜΠΗΙΑ

«Προσοχή Σκύλος»

Πλήθη συγκεντρώνει και πάλι ένα από τα διάσημα ψηφιδωτά στην Πομπηία, από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ιταλία. Οι επισκέπτες συνωθούνται για να θαυμάσουν το αποκατεστημένο μαυρόασπρο ψηφιδωτό με την επιγραφή «Cave Canem», μια αρχαία εκδοχή του «Προσοχή Σκύλος». Βρίσκεται στην είσοδο της Οικίας του Τραγικού Ποιητή και συμπυκνώνει όλα τα αισθήματα για τη ματαιότητα εκείνου του πολυτελούς αστικού βίου που ανθούσε στην Πομπηία. Σήμερα, ο σπουδαίος αυτός τόπος ξανακερδίζει την κρατική προσοχή για σειρά αποκαταστάσεων.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ελεν Μίρεν, ετών 70

Ολα είναι μια ιδέα, πόσο μάλλον τα χρόνια που κουβαλάει ο καθένας. Η Ελεν Μίρεν συμπληρώνει σήμερα, 26 Ιουλίου, τα 70 της χρόνια και παρουσιάζεται λαμπρότερη παρά ποτέ με την ωριμότητα της ματιάς της και την εμπειρία των χρόνων της. Η Ελεν Μίρεν αποτελεί πρότυπο ώριμης γυναίκας, καθώς δείχνει συμφιλιωμένη με τον χρόνο με έναν τρόπο απολύτως δυναμικό αλλά όχι επιθετικό. Εχει συναίσθηση των ορίων. Στη φωτογραφία, η Ελεν Μίρεν στο Anna Wintour Costume Centre Gala στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή