Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

«Νέκυια» από το ιστορικό θέατρο ΝΟ

Για δεύτερη στη σειρά ημέρα, απόψε το βράδυ, το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου θα υποδεχθεί το ιστορικό Θέατρο ΝΟ της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Rokuro Gensho Umewaka, σε μια ιστορική σύμπραξη με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Μας καλούν να δούμε μια διαφορετική «συνομιλία» ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το Θέατρο Νο. Πρόκειται για την παράσταση «Νέκυια» που βασίζεται στη ραψωδία λ της «Οδύσσειας». Σ’ αυτήν τη ραψωδία, ο Οδυσσέας αφηγείται πώς, από νόστο για την πατρίδα του και με την παρότρυνση της Κίρκης, επιχείρησε την κάθοδο στον Αδη, προκειμένου να λάβει από τον μάντη Τειρεσία χρησμό για τον γυρισμό του στην Ιθάκη. «Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες και συναρπαστικότερες στην παγκόσμια λογοτεχνία επισκέψεις του ανθρώπου στον κόσμο των νεκρών. Φαίνεται πως η μεγάλη Τέχνη έχει, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πάντοτε να κάνει με την "άλλη" πλευρά του Χρόνου», λέει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Και συνεχίζει: «Το θέατρο ΝΟ είναι ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα του πολιτισμού στο πεδίο της μεταφυσικής ποίησης. Η βαθιά παράδοση και εκπαίδευση των ηθοποιών τούς δίνει το δικαίωμα να προσεγγίζουν την καρδιά των πραγμάτων».

Οσοι επέλεξαν να μείνουν για δύο βραδιές στην Επίδαυρο αυτή την εβδομάδα είχαν την τύχη σήμερα στις 6 το πρωί, στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή τελετουργία του θεάτρου ΝΟ, ένα κάλεσμα στον Ηλιο, μια τελετή που χαρακτηρίζεται από ιερότητα, αυστηρό τυπικό και αρχαίους κώδικες, μοναστικούς.

ATHENS PHOTO FESTIVAL / ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Η απεικόνιση της συλλογικής μνήμης

Ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς έως τα τέλη του μήνα, στο Athens Photo Festival 2015. Με νέες ιδέες και προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάζει το έργο εβδομήντα έξι καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών από τριάντα επτά χώρες και διαρθρώνεται μέσα από αυτοτελείς ενότητες, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και φωτογραφικές εκδόσεις.

Το Athens Photo Festival είναι ένα κορυφαίο φεστιβάλ φωτογραφίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας. Η θεματική της φετινής διοργάνωσης με τίτλο «Reframe Memory» πραγματεύεται κυρίως το ευρύτερο ζήτημα απεικόνισης της συλλογικής και ατομικής μνήμης.

​​Πειραιώς 138, εισιτήρια 6 και 3 ευρώ. www.photofestival.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μια «Κάρμεν» σε συναυλιακή μορφή

Η «Κάρμεν» του Μπιζέ σε συναυλιακή μορφή είναι η αποψινή εκδήλωση του φεστιβάλ που διοργανώνει αυτή την περίοδο ο Δήμος Αθηναίων στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα πλαισιώσουν τη μέτζο σοπράνο Μαρίτα Παπαρίζου ως Κάρμεν και μια ομάδα καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών (Χρήστος Δεληζώνας, Σωτήρης Τριάντης, Μάιρα Μηλολιδάκη, Μαριάννα Μανσόλα, Ρόζα Πουλημένου, Γιώργος Ματθαιαδάκης, Γιάννης Κάβουρας, Βασίλης Ασημακόπουλος). Την αφήγηση θα κάνει η Εφη Μηνακούλη. Θα διευθύνει ο Ελευθέριος Καλκάνης.

Το φεστιβάλ στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου και περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων με δωρεάν παραστάσεις μουσικής, θεάτρου και χορού, καθώς και κινηματογραφικές προβολές.

​​Είσοδος ελεύθερη.

Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Πατησίων 44.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Γενέθλια Μίκη

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη την Τετάρτη, ημέρα των γενεθλίων του (29/7), στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Ο συνθέτης κλείνει τα ενενήντα του χρόνια και για να γιορτάσουν το γεγονός θα τραγουδήσουν οι Ελένη Βιτάλη, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη.

​​Εναρξη 9 μ.μ.

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Αντώνης Φωνιαδάκης

Ενα σόλο με τίτλο «Priority» («Προτεραιότητα») χορογραφεί και ερμηνεύει ο Αντώνης Φωνιαδάκης στην πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το έργο έχει ως σημείο αφετηρίας ένα εφηβικό βίωμα του καταξιωμένου χορογράφου, το οποίο υπήρξε καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία του.

​​Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

«Θέλω μια χώρα»

Ενα έργο για τη νέα γενιά Ελλήνων, το «Θέλω μια χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη, παρουσιάζει το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ερμηνεύουν η Ρένη Πιττακή και οι απόφοιτοι και μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θέατρου Τέχνης.

​​

Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο Κτίριο Δ της Πειραιώς 260.

ΣΚΥΡΟΣ

Ρούπερτ Μπρουκ

Ενα διήμερο αφιέρωμα στον Βρετανό ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ για τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (28-29/7) στην Σκύρο στο Θέατρο του Μουσείου Φαλτάιτς με μια θεατρική παράσταση και μια συναυλία.

​​28, 29/7, ώρα έναρξης 9 μ.μ.

Μουσείο Φαλτάιτς, Σκύρος

ΟΛΥΜΠΙΕΙΟΝ

Συναυλία της Λυρικής

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, στους Στύλους Ολυμπίου Διός, θα δώσει συναυλία την ερχόμενη Τετάρτη (29/7) η Εθνική Λυρική Σκηνή. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Σολίστ οι Τσέλια Κοστέα, Δημήτρης Πλατανιάς και Δημήτρης Πακσόγλου.

​​Εναρξη 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη

από Β. Ολγας, με δελτία προτεραιότητας.

ΚΗΠΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Wedding Sisters

Τα τέσσερα μέλη της ελληνικής μπάντας Wedding Sisters υπόσχονται χορευτική μουσική με βάση τα 90s, την ποπ, ροκ, house, electro σε μείξη που ξεσηκώνει.

​​Δευτέρα 27/7, 9 μ.μ.

Κήπος Μεγάρου.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ

«Αίας» του Σοφοκλή

Στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα παρουσιάζεται τη Δευτέρα (27/7) ο «Αίας» του Σοφοκλή από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η μετάφραση είναι του Δ. Ν. Μαρωνίτη, η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παίζουν οι Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Ουζουνίδου, Παντελής Δεντάκης, Γιάννης Κλίνης και Δημήτρης Παπανικολάου.

​​Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Βύρωνας

KAPOPOULOS FINE ARTS

Αλέκος Φασιανός

Στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts που λειτουργεί εδώ και εννέα χρόνια παρουσιάζεται έως τις 2 Αυγούστου έκθεση του Αλέκου Φασιανού με χαρακτηριστικά έργα του από τις πολύ δημοφιλείς σειρές. Ανάμεσά τους το γνωστό έργο «Αδάμ και Εύα στην αυλή τους».

​​Ματογιάννι, Μύκονος, Ενόπλων Δυνάμεων 15,

τηλ. 22890 27005

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή