Ματιές στον κόσμο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Εκθεση χάλκινων στο Getty Center

www.getty.edu

Ως γνωστόν, τα πιο εντυπωσιακά και τεχνικά άρτια γλυπτά της αρχαιότητας ήταν τα φτιαγμένα από χαλκό. Τα έργα αυτά, ωστόσο, είναι και πολύ σπάνια αφού εκτιμάται πως λιγότερα από 200 «κομμάτια» έχουν επιβιώσει ώς τις μέρες μας. Είναι σπουδαία λοιπόν η έκθεση που διοργανώνεται έως 1/10 στο Getty Center του Λος Αντζελες, αφού συγκεντρώνει 47 τέτοια αριστουργήματα, δάνεια από 34 μουσεία ανά τον κόσμο, τα οποία ουσιαστικά για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε τόσο μεγάλη έκταση και σε ένα μόνο χώρο. Τα έργα, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται στα ελληνιστικά χρόνια, απηχούν την τεχνική τελειότητα της σχολής του Λυσίππου αλλά και των αθηναϊκών προτύπων της κλασικής εποχής. Ακόμη, προοικονομούν τις καλλιτεχνικές εξελίξεις των ρωμαϊκών χρόνων αλλά και των αναγεννησιακών καλλιτεχνών, όπως ο Μιχαήλ Αγγελος και ο Μπερνίνι, οι οποίοι αντλούσαν έμπνευση από εκείνα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Από το Μπάουχαους στο Μπουένος Αϊρες

www.moma.org

Ενας ευφάνταστος τίτλος που συνδέει ένα κίνημα με μια πόλη, συμπυκνώνει τη δράση δύο πρωτοποριακών μορφών της φωτογραφίας σε μια έκθεση που φιλοξενείται στο MOMA και ολοκληρώνεται στις αρχές Οκτωβρίου. Η γερμανογεννημένη Grete Stern και ο Αργεντίνος Horacio Coppola συνοδοιπόρησαν στους νέους δρόμους του μοντέρνου με τον φακό ανά χείρας.

ΛΟΝΔΙΝΟ

«Ακούγοντας» τους πίνακες

www.nationalgallery.org.uk

Μια ιδιαίτερη έκθεση διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου υπό τον τίτλο «Soundscapes». Στο πλαίσιό της, διάφοροι μουσικοί διαλέγουν έναν πίνακα της συλλογής του μουσείου και συνθέτουν ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι. Στη συνέχεια, οι θεατές έχουν την εμπειρία της «θέασης» του κομματιού και της «ακρόασης» του πίνακα.

BIENNH

Μεγάλη έκθεση υφαντών

www.khm.at

Υφαντά εκπληκτικής ομορφιάς και τεχνικής πρωταγωνιστούν στη νέα έκθεση του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης. Υπό τον τίτλο «Threads of Power», η έκθεση φιλοξενεί υφαντά του 16ου αιώνα από την πλούσια συλλογή του μουσείου, τα οποία λειτουργούσαν ως μέσα προπαγάνδας της εποχής. Εως τις 20 Σεπτεμβρίου.

ΠΑΡΙΣΙ

Mια καίρια μονογραφία

www.centrepompidou.fr

Η Μόνα Χατούμ, Παλαιστίνια καλλιτέχνις που γεννήθηκε στον Λίβανο, έχει τη δική της μοναδική πορεία στον χώρο της σύγχρονης τέχνης. Το Κέντρο Πομπιντού στη γαλλική πρωτεύουσα τής αφιερώνει μια σπουδαία ατομική έκθεση με πάνω από 100 έργα, κυρίως εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Με σπουδές στο Λονδίνο, ταύτισε την δουλειά της με την εξορία, τον ξεριζωμό, την αίσθηση του νομάδα, την υπέρβαση των συνόρων. Εως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

ΟΔΗΣΣΟΣ

Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου

www.hfc-worldwide.org

Το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Μουσείο Κινηματογράφου συμμετέχουν στο 6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου και Σύγχρονης Μουσικής, «Mute Nights» (22-23/8), με την ταινία «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου (1932). Το φιλμ, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της εποχής του ελληνικού βωβού, θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική υπόκρουση του Γιούρι Κουζνετσόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή