Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΠΕΤΣΕΣ

«Μπλε ώρα» στο Poseidonion Grand Hotel

«Ο όρος blue hour/l’ heure blueu σηματοδοτεί το διάστημα του ημίφωτος κάθε πρωί και κάθε δειλινό, την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται σε μακρινή απόσταση κάτω από τον ορίζοντα και το έμμεσο ηλιακό φως αποκτά μια έντονη μπλε απόχρωση». Με αυτήν την εκκίνηση, η ομαδική εικαστική έκθεση «Blue hour/l’ heure blueu», την οποία επιμελήθηκε η Ιρις Κρητικού, είναι το δέλεαρ για να επισκεφθεί κανείς τις Σπέτσες, στο τέλος του καλοκαιριού.

Η έκθεση, ανοικτή έως τις 15/9, παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο Poseidonion Grand Hotel Σπέτσες με συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως Ολγα Αλεξοπούλου, Εριέττα Βορδώνη, Γιώργος Βορρές, Μάριος Βουτσινάς, Μαρία Γιαννακάκη, Ελένη Γκινοσάτη, Ολγα Γουλανδρή, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Αλίνα Μάτσα, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαίρη Σαμόλη, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Βάσω Τρίγκα, Γιώργος Χαδούλης και Αθηνά Χατζή.

«Κατά τη διάρκεια της “μπλε ώρας” (τυπικά η περίοδος αυτή διαρκεί περίπου 40 λεπτά), το κόκκινο φως περνάει απευθείας στο Διάστημα καθώς το μπλε φως σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα και φτάνει μέχρι την επιφάνεια της Γης», σημειώνει η Ιρις Κρητικού. «Εξαιτίας της ποιότητας του φωτός, το χρονικό αυτό διάστημα λατρεύεται από τους καλλιτέχνες». Η ομαδική, αυτή, εικαστική έκθεση σχεδιάστηκε ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες.

​​Poseidonion Grand Hotel, Σπέτσες. Εως 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

«Προμηθέας δεσμώτης» σε νέα εκδοχή

Mία νέα εκδοχή του «Προμηθέα δεσμώτη» με την υπογραφή του σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου παρουσιάζεται απόψε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ξεκίνησε το ταξίδι της «σπάζοντας» την πολυετή σιωπή του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης και συνέχισε τη διαδρομή της με δύο sold out παραστάσεις στην Πάτρα και τη Μεσσήνη. Πρωταγωνιστεί ο Τάσος Νούσιας στον ρόλο του τραγικού ήρωα, που τολμάει να αψηφήσει την εξουσία του Δία για να χαρίσει τη φωτιά στους ανθρώπους και πληρώνει ακριβά την πράξη του. Τον πλαισιώνουν οι ηθοποιοί Γεράσιμος Γεννατάς, Marlene Kaminsky, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Κατερίνα Λούρα και Ιριδα Μάρα, καθώς και πέντε χορεύτριες. Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και τα σκηνικά-κοστούμια ο Kenny MacLennan, ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσαν οι Lost Bodies.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Η τιμή εισιτηρίων στο άνω διάζωμα έχει μειωθεί στα 10 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

«Στενές επαφές τρίτου τύπου» με θέα την Αθήνα

Στο θέατρο Λυκαβηττού επεκτείνονται για πρώτη φορά οι δράσεις του 5ου Athens Open Air Film Festival, που συνεχίζεται έως τις αρχές Σεπτεμβρίου σε υπαίθριους χώρους της πόλης. Για την Τετάρτη 26 Αυγούστου προγραμματίζεται η προβολή της υπερπαραγωγής επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές επαφές τρίτου τύπου» (1977), με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Φρανσουά Τριφό, Τέρι Γκαρ και Μελίντα Ντίλον. Βραβευμένη με Οσκαρ φωτογραφίας και υποψήφια για άλλα επτά χρυσά αγαλματίδια, η ταινία αξιοποίησε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες της εποχής σε μια προσπάθεια να προδιαθέσει τους θεατές θετικά ως προς τους εξωγήινους. Αντί για εχθροί της ανθρωπότητας, οι παράξενοι «επισκέπτες» του φιλμ αποδεικνύονται προηγμένα, καλοπροαίρετα όντα, αν και η υποδοχή τους από τους γήινους είναι απογοητευτική.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

ΟΛΥΜΠΙΕΙΟΝ

Η Φιλαρμονική του Δήμου

Ενα αφιέρωμα στις μελωδίες του ελληνικού κινηματογράφου υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού θα παρουσιάσει την Παρασκευή 28 Αυγούστου η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μίχα στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου (Στύλοι Ολυμπίου Διός). Είσοδος από την Πύλη του Αδριανού.

​​Εναρξη στις 9 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη.

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

«Oρέστης»

Με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα ολοκληρώνονται τα φετινά Επιδαύρια. Η Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» επεξεργάζεται εκ νέου την παράσταση, που παρουσίασε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, διατηρώντας ως οδηγό τη μετάφραση του Τσαρούχη και τη διάθεση διάδρασης με το κοινό.

​​Την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Nύχτες κλασικής μουσικής

Αριες , ντουέτα και κλασικά κομμάτια του μουσικού θεάτρου ερμηνεύουν οι τραγουδιστές του Curtis Opera Theatre, Ashley Milanese και Thomas Shivone, συνοδευόμενοι από τον πιανίστα Mikael Eliasen, απόψε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Νύχτες κλασικής μουσικής».

​​Σάββατο, 22/8, 8.30 μ.μ. Αναπήρων Πολέμου 9. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

«Γκιλγκαμές»

Μια παράσταση μουσικής, θεάτρου και χορού βασισμένη στο βαβυλωνιακό έπος «Γκιλγκαμές» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Ρόδα» σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή, στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλαδρίου. Το έργο αφηγείται τη ζωή του Γκιλγκαμές, βασιλιά της πόλης Ουρούκ της Μεσοποταμίας.

​​Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Αυγούστου, στις 9 μ.μ.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

«Tρωάδες»

Μετά την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, συνεχίζει την περιοδεία της με μία στάση στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Βριλήσσια. Πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κρατερός Κατσούλης, Θέμης Πάνου, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Κίτσου κ.ά.

​​Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 9 μ.μ.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μαρία Κοτρότσου

Η κλασική μουσική συναντά την ηλεκτρονική στα ορχηστρικά έργα που θα ερμηνεύσει την Πέμπτη 27 Αυγούστου η συνθέτις και πιανίστα Μαρία Κοτρότσου, βραβευμένη από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Συμμετέχουν οι μουσικοί Γεράσιμος Κατσίρης, Κιάρα Κωνσταντίνου, Βασίλης Μπράτος και Αγγελική Ποτήρη.

​​27/9, 9 μ.μ., στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου.

ΑΙΓΙΝΑ

Μάνος Χατζιδάκις

Μουσική και τραγούδια από τον «Κύκλο με την κιμωλία», την «Οδό Ονείρων», το «Παραμύθι χωρίς όνομα» κ.ά. περιλαμβάνει το αφιέρωμα με τίτλο «Ο Μάνος Χατζιδάκις και το θέατρο», που παρουσιάζουν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), η Μάρθα Τομπουλίδου (αφήγηση) και η Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο) στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας.

​​Σήμερα στις 9 μ.μ. στην παραλία της Αύρας.

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

«Eκκλησιάζουσες»

Ο Γιάννης Μπέζος υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, που παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο αυτό το καλοκαίρι. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Ζουγανέλης, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Μπέζος κ.ά. Η μουσική είναι του Κωστή Μαραβέγια.

​​Αύριο στις 9 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή