Ματιές στον κόσμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

The Broad Museum

www.thebroad.org

Aπτή απόδειξη της ευεργεσίας υπέρ του κοινωνικού συνόλου είναι η νέα δωρεά του 82χρονου δισεκατομμυριούχου Eli Broad στην πόλη του Λος Αντζελες. Το νέο μουσείο που φέρει το όνομά του είναι η κορωνίδα μιας πορείας διαρκούς προσφοράς υπέρ της τέχνης και του δημοσίου χώρου, κυρίως στην Καλιφόρνια. Το The Broad Museum εγκαινιάστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου σε μια γιορτινή εκδήλωση που συμβόλιζε τη σύγχρονη ευεργεσία υπέρ του πολιτισμού. Το νέο μουσείο του Λος Αντζελες θα στεγάζει τη συλλογή του Eli Broad με 2.000 έργα τέχνης, με έμφαση στην ποπ αρτ και στους επιγόνους της. Ανάμεσά τους και ο Τζεφ Κουνς, o Ρόι Λιχτενστάιν, η Μπάρμπαρα Κρούγκερ και πολλοί ακόμη, παλαιότεροι και απολύτως σύγχρονοι. Το μουσείο είναι σχεδιασμένο από τους Diller Scofidio + Renfro και συγκαταλέγεται ήδη στα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα του Λος Αντζελες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΑΡΙΣΙ

Gad Weil

H πόλη ως θέατρο και η τέχνη ως μοχλός. Ο καλλιτέχνης Gad Weil έστησε στον Σηκουάνα τη δική του Κιβωτό του Νώε: εγκαταστάσεις σε σχήματα ζώων ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ, καθώς το Παρίσι θα φιλοξενήσει τον Δεκέμβριο την παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP21. Η εγκατάσταση του Gad Weil αποτελείται από 140 γλυπτά.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Μπράιαν Φέρι

Eίναι πρόσφατη η κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ («Avonmore») και ο Μπράιαν Φέρι συνεχίζει να είναι αυτός που είναι: μοναχικός και δημοφιλής, με ένα πολύ δικό του κοινό που μόλις του ευχήθηκε για τα 70ά του γενέθλια, τα οποία γιόρτασε χθες. Ο Φέρι είχε ένα πολύ γεμάτο καλοκαίρι με συναυλίες για να υποστηρίξει το «Avonmore», το 14ο σόλο άλμπουμ του στη μακρά καριέρα του.

ΟΠΕΡΑ

Γιόνας Κάουφμαν

Το νέο άλμπουμ του διάσημου 46χρονου Γερμανού τενόρου Γιόνας Κάουφμαν τα έχει όλα: άριες από όπερες του Πουτσίνι, συνεργασία με τον μαέστρο Αντόνιο Παπάνο και την ορχήστρα Santa Cecilia της Ρώμης. Το νέο cd με τίτλο «Nessun Dorma: The Puccini Album» κυκλοφόρησε από τη Sony και, όπως γράφει ο «Γκάρντιαν», είναι το πλησιέστερο που μπορείτε να έχετε στον αντίποδα του Παβαρότι.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Μπάρμπαρα Kάρτλαντ

Οταν το 1968 η Τζάκι Κόλινς έκανε θραύση με το μπεστ σέλερ «The World Is Full of Married Men», η Μπάρμπαρα Κάρτλαντ το χαρακτήρισε «κακό, χυδαίο και εμετικό». Εχει ενδιαφέρον ότι αυτή η αποστροφή της βασίλισσας του ρομάντζων ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τον θάνατο της Τζάκι Κόλινς. Και μας υπενθυμίζει τα «χαρακώματα» της δεκαετίας του 1960 ανάμεσα στις πολλές νέες αντιλήψεις για τη γυναίκα, το σεξ και τη δημόσια χρήση της γλώσσας. Πάντως, τα εκατοντάδες μυθιστορήματα της Μπάρμπαρα Κάρτλαντ διαβάζονται ακόμη, δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατό της.

ΓΛΑΣΚΩΒΗ

Τσαρλς Ρένι Μάκιντος

www.crmsociety.com

Η συμβολή του αρχιτέκτονα (ντιζάινερ και ζωγράφου) Τσαρλς Ρένι Μάκιντος στη διεθνή εικόνα της Γλασκώβης είναι καίρια. Ο Μάκιντος εκπροσωπεί τη σκωτσέζικη εκδοχή της Νέας Τέχνης του 1900, ως μια ιδιότυπη παραλλαγή της Αρ Νουβό. Το περίφημο Mackintosh Building (στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκώβης), που είχε πληγεί πριν από λίγα χρόνια από πυρκαγιά, ετοιμάζεται για πλήρη αποκατάσταση καθώς έχουν επιλεγεί οι αρχιτέκτονες που θα αναλάβουν το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή