«Εξώκοσμο φως» από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στο Ιδρυμα Ευγενίδου

«Εξώκοσμο φως» από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στο Ιδρυμα Ευγενίδου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χτισμένο το 1970 σε υψόμετρο 1.750 μ. στις πλαγιές του Ψηλορείτη, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και του Max-Planck Institute for Extraterrestrial Physics της Γερμανίας. Χάρη στην προνομιακή γεωγραφική θέση του, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, και προστατευμένο από τις ατμοσφαιρικές αναταράξεις εξαιτίας του υδάτινου «κλοιού» που περιβάλλει την Κρήτη, προσφέρεται για υψηλού επιπέδου αστρονομικές παρατηρήσεις.

Από αύριο, Δευτέρα, και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2016, εντυπωσιακές αστροφωτογραφίες τραβηγμένες με τρία τηλεσκόπια και υψηλής ευαισθησίας ψηφιακές κάμερες του Αστεροσκοπείου θα εκτεθούν στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου υπό τον τίτλο «Εξώκοσμο Φως: Το ορατό Σύμπαν μέσα από τα Τηλεσκόπια και τις Κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα», προσφέροντας στο αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία να αξιολογήσει την ποιότητα του έργου, που παράγει η Ομάδα Αστροφυσικής Κρήτης. Ορισμένες από τις εικόνες ξεχωρίζουν μεταξύ των ωραιότερων και λεπτομερέστερων φωτογραφιών, που έχουν δει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς.

Αποτελούμενη από επτά καθηγητές και έναν ερευνητή, η Ομάδα Αστροφυσικής Κρήτης δραστηριοποιείται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, τα οποία έχουν αναλάβει τη διοργάνωση της έκθεσης. Στο πλαίσιο των εγκαινίων προγραμματίζονται ομιλίες του Ιωάννη Παπαμαστοράκη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και του Διονύση Σιμόπουλου, επίτιμου διευθυντή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη για ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Ωρα έναρξης 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή