Οι επιλογές της εβδομάδας: Αθηνα

Οι επιλογές της εβδομάδας: Αθηνα

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η πολυπρόσωπη πρακτική του Mario Merz

Ο Οργανισμός  ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το Fondazione Merz, παρουσιάζει από την Πέμπτη την έκθεση έργων του Mario Merz, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κινήματος της Arte Povera και εμβληματικής μορφής της σύχγρονης τέχνης. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη που θα παρουσιαστεί σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα. Η έκθεση «Mario Merz: Numbers are prehistoric» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, έως τις 31 Ιανουαρίου 2016. Σε επιμέλεια του Ιταλού Paolo Colombo, το αφιέρωμα φιλοδοξεί να φωτίσει την πολυπρόσωπη πρακτική του καλλιτέχνη. Ο τίτλος της έκθεσης, «Numbers are prehistoric», προέρχεται από το βιβλίο του «I Want to Make a Book Right Now» (1989) και εκφράζει την ανάγκη που τον παρακίνησε να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στην τέχνη, την πολιτική, τη ζωή. Η δουλειά του Merz εξερευνά την έννοια της φύσης, όπως εκφράζεται στις λογικές ακολουθίες του Ιταλού μαθηματικού Leonardo Fibonacci. Γεννημένος στην Πίζα, ο καλλιτέχνης πιστεύει ότι η φύση είναι μια επιτακτική παρουσία και οι νόμοι της, ταυτόχρονα βίαιοι και μεγαλειώδεις, ορίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα. Ολο του το έργο διακατέχεται από την πεποίθηση αυτή.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η Φιλαρμονική του Ισραήλ στην Αθήνα

Μουσικό γεγονός των προσεχών ημερών είναι οι δύο συναυλίες που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ για τρίτη συνεχή χρονιά υπό τη διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα, με δύο διαφορετικά προγράμματα, την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19/10. Η πρώτη συναυλία είναι αφιερωμένη σε έργα Μπετόβεν και στη δεύτερη θα ερμηνευτούν έργα Σαίνμπεργκ, Μάλερ και Ντβόρζακ. Σολίστ της πρώτης βραδιάς ο Λεωνίδας Καβάκος, που θα παρουσιάσει το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα του Μπετόβεν. Στη δεύτερη συναυλία, ο Ελληνας βαρύτονος Αρης Αργύρης θα ερμηνεύσει τα «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά» του Μάλερ. Η μετάκληση της Ορχήστρας πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Ελληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

​​18 και 19/10. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

Στοχασμός για το γήρας δίχως ταμπού

Το γήρας ως καιρός ωριμότητας, σοφίας, αναστοχασμού, αποτίμησης αλλά και αδυναμίας, παραίτησης, απόγνωσης, μοναξιάς. Το γήρας ως σκληρή, επώδυνη δοκιμασία, ως επίγευση μιας ζωής με αγάπη και φροντίδα. Υστερα από τον περσινό, επιτυχημένο κύκλο προβολών στην Ταινιοθήκη για την «πρόκληση του γήρατος», η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία επιστρέφει με μια διημερίδα για το ίδιο θέμα (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε) που περιλαμβάνει προβολές ταινιών, εισηγήσεις, συζητήσεις και εργαστήριο. Το πρόγραμμα ανοίγει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου με την προβολή της ταινίας του Andreas Dresen «Στον έβδομο ουρανό» (7 μ.μ.). Οι ηθοποιοί προσεγγίζουν το θέμα ταμπού, το σεξ κατά το γήρας, με μεγάλη φυσικότητα, επινοούν οι ίδιοι τους διαλόγους και αυτοσχεδιάζουν. Βρίσκονται περίπου στην ίδια ηλικία με τα πρόσωπα που υποδύονται.

​​Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Κολωνάκι.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Λίμνη των Κύκνων»

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη (22/10) οι παραστάσεις του μπαλέτου «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι από το Russian Ballet Theatre της Μόσχας.

​​22/1-9/11. Τιμές εισιτηρίων από 10 έως 30 ευρώ. Τηλεφωνικές κρατήσεις: 11876, 210 4143310, 210 9213310.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

#Ινσταντανέ2015

Μετά τη θετική ανταπόκριση που είχε το #Ινσταντανέ2014, η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει το #Ινσταντανέ2015 με τη συμμετοχή 21 επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων με δείγματα από αυτή την «τυχαία μορφή ομορφιάς» που χαρακτηρίζει τον κόσμο των social media.

​​Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου. Εως 7/11.

BLANK WALL GALLERY

«Landscapes»

Eγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες φυσικών τοπίων, αποτυπωμένες με διαφορετικές τεχνικές, περιλαμβάνει η ομαδική έκθεση με τίτλο «Landscapes», που φιλοξενείται στη Blank Wall Gallery με τη συμμετοχή 20 φωτογράφων από όλο τον κόσμο.

​​Υακίνθου 12, Κυψέλη. Εως 30 Οκτωβρίου

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Trio Kiss-Demetriades

Το μπαρόκ τρίο Kiss-Demetriades ερμηνεύει έργα Loeillet, Χέντελ, Μπαχ, Τέλεμαν αύριο στο Κολλέγιο Αθηνών σε μία συναυλία με γενικό τίτλο «Ο Γ. Σ. Μπαχ και η εποχή του». Με τους Eva Kiss (σοπράνο), Anastase Demetriades (φλάουτο με ράμφος), Georges Kiss (clavecin).

​​Κυριακή 18/10, 7 μ.μ.

Κολλέγιο Αθηνών.

«ΕΒΔΟΜΟΣ»

Ο Γ. Καμίνης για την Αθήνα

«Από τις ιδέες στην πράξη» είναι ο τίτλος της ομιλίας του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Εβδομος», στην πλατεία Συντάγματος (Καρ. Σερβίας 4) και στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου αθηναϊκών διαλέξεων της αρχιτεκτονικής εταιρείας CFCOMPANY. Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη για το κοινό.

​​Απαραίτητη προκράτηση θέσης στο 2109229467, 10.00 με 14.00.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

Αν ζούσε η Μάγδα Γκέμπελς;

Αυτή την αλλόκοτη σκέψη έκανε ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής, και έγραψε το έργο «Julius». Επέλεξε την Αγλαΐα Παππά να ερμηνεύσει αυτή την ψυχρή και σκληρή γυναίκα και είχε θαυμάσια ιδέα. Στο «Από Μηχανής Θέατρο», κάθε Δευτέρα και Τρίτη παρακολουθούμε τον τρόπο που θα σκεφτόταν σήμερα αυτή η γυναίκα, και πώς «διαπαιδαγωγεί» το μόνο παιδί που επέζησε (Γιάννης Χαριτοδιπλωμένος) συγγραφική αδεία.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τζαζ, μπλουζ και φανκ

Συνεχίζονται στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου οι μουσικές βραδιές. Την ερχόμενη Πέμπτη (22/10) το Hot Organic Trio παρουσιάζει γνωστά jazz, blues, και funk κομμάτια αλλά και συνθέσεις των μελών του γκρουπ που έχουν σαν αφετηρία τον ήχο του hammond organ και της κιθάρας. Παίζουν οι Γιάννης Μόνος, Απόστολος Λεβεντόπουλος και Βασίλης Πουσαίος.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Πανεπιστημίου 12.

BAUMSTRASSE

«Μια φορά κι ουδέποτε…»

Επτά χορευτές – επιτελεστές από το Εργαστήρι Butoh του Βερολίνου έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν την περφόρμανς «Μια φορά κι ουδέποτε…», απόψε και αύριο στο Baumstrasse. Μια μορφή σύγχρονου χορού που επινόησε ο χορογράφος Tatsumi Hijikata στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το butoh στοχεύει στην απελευθέρωση του σώματος και την υπέρβαση των καθιερωμένων τεχνικών και φόρμας.

​​Σερβίων 8, Βοτανικός.

Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή