Mατιές στον κόσμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ

Η οικογένεια Maines

To καλοκαίρι που μας πέρασε, η αμερικανική οικογένεια Maines φωτογραφήθηκε στην παραλία του Cape Elizabeth, στο Μέιν στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Στο κέντρο είναι οι γονείς, Κέλι και Γουέιν, και αριστερά και δεξιά τα παιδιά τους. Η ιστορία τους έγινε βιβλίο από τη βραβευμένη με Πούλιτζερ ρεπόρτερ της Washington Post, Amy Ellis Nutt, και με τίτλο «Becoming Nicole» αφηγείται μια αληθινή κατάσταση. Τα παιδιά είναι δίδυμα και γεννήθηκαν και τα δύο αγόρια. Το ένα από τα δύο, όμως, σε μικρή ηλικία αυτοπροσδιορίστηκε ως κορίτσι και σταδιακά έγινε η «Νικόλ». Το βιβλίο της Amy Ellis Nutt έχει προκαλέσει αίσθηση καθώς προσεγγίζει την καθημερινότητα της οικογένειας Maines, τις δυσκολίες από τις οποίες πέρασε, τις ψυχολογικές διακυμάνσεις και την πορεία προς την αποδοχή και την ωριμότητα, για να καταλήξει να είναι ένα βιβλίο κατανόησης και αγάπης και, κυρίως, ένα βιβλίο που υμνεί τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Jane Bown

H φωτογραφική κληρονομιά που άφησε η Jane Bown (1925-2014), η οποία δούλευε από το 1949 στον Observer, έρχεται τώρα ως μια ανθολογία που εκδίδει ο οίκος Faber & Faber. Ως Βρετανίδα «Καρτιέ-Μπρεσόν», η Jane Bown κατέγραψε πρόσωπα, συγκρούσεις και καθημερινότητα στην Αγγλία και σε πολλά σημεία του κόσμου. Το βιβλίο έχει τίτλο «Jane Bown: A Lifetime of Looking».

ΤΟΚΙΟ

Βραβεία Praemium Imperiale

Tα μεγάλα βραβεία της Ιαπωνίας, τα Praemium Imperiale, δόθηκαν για 27η φορά σε διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης. Η Σιλβί Γκιλέμ, η διάσημη χορεύτρια, και ο Ντομινίκ Περό, ο διάσημος αρχιτέκτων, είναι δύο από τους βραβευμένους. Τον θεσμό επιχορηγεί και έχει υπό την αιγίδα της η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας και τα βραβεία απονέμει η Japan Art Association.

ΠΑΡΙΣΙ

Ντανιέλ Ντελόρμ

Oνομα που γέμιζε τις κινηματογραφικές αίθουσες στη Γαλλία τα χρόνια μετά τον πόλεμο, ήταν η ηθοποιός Ντανιέλ Ντελόρμ (1926-2015) η οποία απεβίωσε κλείνοντας ένα κεφάλαιο του γαλλικού σινεμά. Διάσημη και για τη μεταφορά του βιβλίου της Κολέτ «Ζιζή» (1948), πριν γυριστεί στο Χόλιγουντ, η Ντελόρμ είχε ιδρύσει εταιρεία παραγωγής με τον σύζυγό της, Ιβ Ρομπέρ (φωτ.).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Menahem Pressler

Δικαιολογημένη η χαρά του διάσημου πιανίστα Menahem Pressler, που φωτογραφήθηκε με το βραβείο συνολικής προσφοράς στην τελετή για τα φετινά Echo Klassik 2015. Ο γεννημένος στη Γερμανία Ισραηλινοαμερικανός πιανίστας έφθασε σε αυτήν την κορυφαία στιγμή της πολυκύμαντης σταδιοδρομίας του δραστήριος πάντα στα 92 του χρόνια. Ο Pressler γεννήθηκε στο Μαγδεμβούργο το 1923 και το 1939, σε ηλικία 16 ετών, κατόρθωσε να διαφύγει από το ναζιστικό καθεστώς και να εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Η καριέρα του συνδέεται και με την ίδρυση του Beaux Arts Trio.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Ελ Γκρέκο και Πικάσο

H νέα έκθεση στο μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης (έως 17 Ιανουαρίου) επικεντρώνεται στην επίδραση που είχε εξασκήσει η τέχνη του Ελ Γκρέκο στον Πάμπλο Πικάσο. Με πολλά αριστουργήματα από το μουσείο Πράδο, η έκθεση στη Βαρκελώνη («Picasso’s Passion for El Greco») δείχνει τον μυστικό διάλογο ανάμεσα στους δύο ζωγράφους. Η επαφή του Πικάσο με το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1890, όταν ο Πικάσο είχε επισκεφθεί το Πράδο και είχε μελετήσει τα έργα του Ελ Γκρέκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή