Mατιές στον κόσμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η Κίρα Νάιτλι, ηρωίδα του Εμίλ Ζολά

Το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ κάνει η Κίρα Νάιτλι στη νέα θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Εμίλ Ζολά «Τερέζ Ρακέν». Από μόνη της η Κίρα Νάιτλι είναι ένας λόγος για να δει κανείς την παράσταση, αλλά οι κριτικές είναι διφορούμενες, σχεδόν αρνητικές. Η παράσταση, σε κείμενο της Helen Edmundson και σκηνοθεσία του Evan Cabnet, παραμένει πιστή στο πνεύμα της Γαλλίας του 19ου αιώνα. Ωστόσο, γράφουν ορισμένοι κριτικοί, της λείπει η ερωτική ένταση και η «Τερέζ Ρακέν», η ιστορία μιας ορφανής που ερωτεύεται παράφορα, είναι ένα έργο που στην εποχή του ήταν τολμηρό με πολλές σεξουαλικές αναφορές και υπονοούμενα. Ο «Γκάρντιαν» αποδίδει εύσημα στην Κίρα Νάιτλι για την εμφάνισή της, για τον τρόπο που φέρει τα ρούχα εποχής και τον αγώνα που δίνει να δώσει σάρκα και αίμα σε ένα μάλλον άνευρο θεατρικό κείμενο. Κανείς, όμως, δεν λέει ότι δεν αξίζει να πάμε να το δούμε. Οι φωτογραφίες της Κίρα Νάιτλι έγιναν ήδη κλασικές.

ΒΟΣΤΩΝΗ

Ο νεαρός Τζον Φ. Κένεντι

Η σιλουέτα  ενός επισκέπτη διαγράφεται σε μια νεανική φωτογραφία του Τζον Φ. Κένεντι, που χρονολογείται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μία σκηνή από την έκθεση με θέμα τα πρώτα χρόνια του 35oυ Αμερικανού προέδρου. Με τίτλο «Young Jack», η φωτογραφική αυτή περιήγηση παρουσιάζεται στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο John F. Kennedy στη Βοστώνη.

ΣΙΑΤΛ

Το βιβλιοπωλείο της Amazon

Πολλοί χαιρέτισαν το πρώτο βιβλιοπωλείο της Amazon ως νίκη του χάρτινου βιβλίου, καθώς το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό σημείο πώλησης βιβλίων, μουσικής και πάσης φύσεως αγαθών αποφάσισε να αναπτυχθεί και με φυσικές προθήκες στην αγορά. Αναμένεται να δούμε αν θα αναπτυχθεί αλυσίδα βιβλιοπωλείων Amazon στην Αμερική μετά την πρωτιά του Σιάτλ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Ευρώπη, 1914-1949

Η υπογραφή του ιστορικού σερ Ιαν Kέρσο (φωτ.) είναι εγγύηση για συναρπαστική ανάγνωση. Γνωστός για τη βιογραφία του Αδόλφου Χίτλερ, ο Ιαν Κέρσο έγραψε τη δίτομη ιστορία της Ευρώπης του 20ού αιώνα δίνοντας μια νέα, δική του προσέγγιση με παράλληλη έμφαση στην ιστορία των ιδεών. Ο πρώτος τόμος για τα χρόνια 1914-1949 μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά.

ΠΑΡΙΣΙ

Κομψότητα του 1900

Προκαλούν πολλά βλέμματα θαυμασμού τα φορέματα της κόμησσας Greffulhe, μιας γυναίκας της παρισινής κοινωνίας από το 1880 έως τη δεκαετία του 1920. Ηταν διάσημη για το υψηλό γούστο της και τα φορέματα σχεδιαστών, όπως αυτό της φωτογραφίας του οίκου Worth. Μία έκθεση με τίτλο «La Mode Retrouvée: τα περίφημα φορέματα της κόμησσας Greffulhe» παρουσιάζεται στο Palais Galliera. Γεννημένη το 1860 ως Elisabeth Caraman-Chimay, η κόμησσα Greffulhe ήταν από τις ωραιότερες γυναίκες στο Παρίσι. Η γκαρνταρόμπα της ανήκει πλέον στην ιστορία του ενδύματος.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Πινακοθήκη Uffizi

O πρώτος ξένος διευθυντής της Uffizi Gallery στη Φλωρεντία είναι ο Γερμανός Ερικ Σμιντ, ο οποίος συνάντησε τους δημοσιογράφους για μια πρώτη γνωριμία. Ο Ερικ Σμιντ είναι ιστορικός τέχνης και έρχεται να αναλάβει ένα από τα διασημότερα μουσεία της Ευρώπης σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Ιταλία έχει αναθεωρήσει πλήρως το εσωστρεφές μοντέλο με το οποίο πορευόταν επί δεκαετίες. O Σμιντ είναι ένας από τους επτά ξένους διευθυντές ιταλικών μουσείων που επελέγησαν πρόσφατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή