Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Ολη η ιστορία της Πάτρας σε μία έκθεση

Εγκαίνια σήμερα για τη σημαντική έκθεση «Η των Πατρέων Σε Πόλις» («Η Πάτρα του Αποστόλου Ανδρέα από την έλευσή του έως την επιστροφή της κάρας») στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη αρχαιολογική έκθεση που διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από τη λειτουργία του το 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αρχαιότητες (ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων) που εκτίθενται βγαίνουν για πρώτη φορά από τις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας υπεύθυνης για τη διοργάνωση μαζί με τη Μητρόπολη Πατρών, η οποία παραχώρησε εκκλησιαστικά κειμήλια. Επιπλέον, σπάνιες εκδόσεις που αφορούν τον Αγιο Ανδρέα παραχώρησαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Τύπου. Ο συντονισμός και η επιμέλεια της έκθεσης είναι της δρος Αναστασίας Κουμούση, διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και του αρχαιολόγου Γιάννη Μόσχου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες (Η ρωμαϊκή Πάτρα κατά τον 1ο μ.Χ. αι., Η πόλη των Πατρών από τον 4ο έως τον 19ο αι., Οι ναοί του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα, Η περιπέτεια των λειψάνων του και η επιστροφή τους).

​​Ωρα έναρξης των εγκαινίων στις 12 το μεσημέρι. ΝΕΟ Πατρών Αθηνών 38-40.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο σκηνικός μινιμαλισμός του Παπαϊωάννου

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επιστρέφει από σήμερα και για δέκα ακόμη βραδιές ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και το «Still Life» μετά το sold out των πέντε τελευταίων παραστάσεων στον ίδιο χώρο. Ενα έργο, αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης ερευνητικής πορείας του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και τον επαναπροσδιορισμό των πρωταρχικών σκηνικών υλικών, η οποία ξεκίνησε το 2009 με το «Πουθενά» και συνεχίστηκε με το «Μέσα» (2011) και την «Πρώτη Υλη» (2012).

Η εικαστική σύλληψη, η σκηνοθεσία, τα κοστούμια και οι φωτισμοί είναι του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Χορεύουν οι Προκόπης Αγαθοκλέους, Δρόσος Σκώτης, Μιχάλης Θεοφάνους, Κώστας Χρυσαφίδης, Χρήστος Στρινόπουλος, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου και ο Δημήτρης Παπαϊωάνννου.

​​14-16/11, 18-22/11, 24-25/11, ώρα έναρξης 9 μ.μ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ. 210-41.43.310.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

Ενα έργο για την αξία της αποταμίευσης

Στην Παιδική Σκηνή του Μικρού Παλλάς παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή «Το σπάταλο τερατάκι» της Κατερίνας Μαρκαδάκη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη. Την μουσική υπογράφει ο Πάνος Μουζουράκης.

Ενα έργο που μιλάει για την αξία της αποταμίευσης και για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στόχους, όνειρα και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Το σπάταλο τερατάκι είναι τόσο σπάταλο που ούτε ένα τερατονόμισμα από το καθημερινό του χαρτζιλίκι δεν μπορεί να κρατήσει στο χέρι του γιατί τα ξοδεύει όλα. Παίζουν οι Βασίλης Κούκουρας, Ειρήνη Βουκελάτου, Θάνος Μπίρκος, Αχιλλέας Σκεύης και Δημήτρης Τσέλιος. Οι συντελεστές της παράστασης καλούν τους θεατές να φέρουν τα παλιά τους παιχνίδια τα οποία θα συγκεντρωθούν στο θέατρο και θα μοιραστούν από τα Αθηναϊκά Θέατρα σε παιδικά ιδρύματα.

​​Αμερικής 2, τηλ. 210-32.10.025.

ΑΙΓΙΝΑ

Μονοπάτια πολιτισμού

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου ανακαλύψτε μια άλλη Αίγινα μέσα από άγνωστες διαδρομές στη φύση και τον πολιτισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περίπατο στην Παχειά Ράχη (12 μ.), γιορτή στον Αρχαίο Ελαιώνα με παραδοσιακή μουσική της Estudiantina Αίγινας και τοπικά κεράσματα. Διοργάνωση: Eλληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Δημήτρης Νανόπουλος

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζεται στις 7 μ.μ. το νέο βιβλίο του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρη Νανόπουλου, με τίτλο «Στον τρίτο βράχο από τον Ηλιο» (εκδ. Πατάκη). Για τον Δημήτρη Νανόπουλο και το έργο του θα μιλήσουν η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο συγγραφέας και εγκληματολόγος Ευγένιος Τριβιζάς και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Το Ελληνικό Τμήμα της διεθνούς οργάνωσης συμπληρώνει 25 χρόνια δράσης και μας καλεί να μοιραστούμε τις ιστορίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου. Αρχή με την έκθεση φωτογραφίας «Στιγμές Αλήθειας» της Μαριλένας Σταφυλίδου.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

Συζήτηση

«Οι μετακινήσεις, η Ευρώπη/Η Ευρώπη σε μετακίνηση» είναι το θέμα της δημόσιας συζήτησης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε την ερχόμενη Τετάρτη (18/11). Θα μιλήσουν οι καθηγητές Stephan Willinger, Christa Reicher, Κωνσταντίνος Μωραΐτης και Θωμάς Μαλούτας. Συντονίζει ο Σπύρος Μοσκόβου.

​​Ωρα έναρξης 7 μ.μ.

Ομήρου 14-16.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Συλλογή Βαλαδώρου

Για πρώτη φορά στο κοινό παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη μια από τις πιο σημαντικές δωρεές που παρέλαβε τις τελευταίες δεκαετίες, τη συλλογή Αναστασίου και Μαρίας Βαλαδώρου. Λαμπρά έργα της συλλογής που εκφράζουν το γούστο μιας καλλιεργημένης αστικής οικογένειας της Αθήνας του 20ού αιώνα.

​​Κουμπάρη 1. Διάρκεια έκθεσης έως τις 24/1/2016.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Το καπλάνι της βιτρίνας»

Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή σε σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλλη. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Μιχάλη Αβραμίδη. Παίζουν οι Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, κ.ά.

​​Κάθε Σάββατο και Κυριακή. Πανεπιστημίου 7, τηλ. 210-53.25.563.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Βραδιά Ρίτσου

Ενα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο σε μια βραδιά ανάγνωσης ποιημάτων και μουσικής στα αγγλικά και στα ελληνικά θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη (19/11) στη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Στην εκδήλωση, μουσική θα παίξει ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ ποιήματα θα διαβάσει ο Αγγλος ποιητής David Harsent και η σύζυγός του ηθοποιός Julia Watson.

​​Ωρα έναρξης 7 μ.μ.

Πλουτάρχου 1

BAUMSTRASSE

Παράσταση

Στο Baumstrasse παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το λαϊκό δράμα σε τρεις πράξεις «Σουρελαϊκέν» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου από την ομάδα «Τσούκου Τσούκου». Παίζουν οι Κώστας Φυτίλης, Σταύρος Μοίρας, Θάνος Αλεξίου, Στέλλα Αντωνίου, Σάββας Κοβλακάς, Βάλια Μπλέσιου κ.ά.

​​Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Σερβίων 8 (2ος όροφος)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή