Εκρηξη ενέργειας στο Μέγαρο Μουσικής

Εκρηξη ενέργειας στο Μέγαρο Μουσικής

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα ξεκίνησαν το 1992, όταν ένας νεαρός ακροβάτης, ζογκλέρ και κωμικός του διάσημου καναδικού Cirque du Soleil κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο σε διαγωνισμό καλλιτεχνών του τσίρκου στην Ιαπωνία.

Ηταν ο Jeannot Painchaud, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει στην πατρίδα του για να ιδρύσει, ένα χρόνο μετά, το «ξαδελφάκι» του Cirque du Soleil, το εξίσου δημοφιλές σήμερα Cirque Eloize. Ηταν η εποχή που γεννιόταν αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο τσίρκο ή, με την επίσημη ορολογία, nouveau cirque, ένα είδος που έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα, αφού τα τελευταία χρόνια τα δύο αυτά συγκροτήματα όπως και άλλα αντίστοιχα μάς έχουν επισκεφτεί με εντυπωσιακές παραστάσεις. Τσίρκο λοιπόν με πολύ χορό, με ακροβατικά, ταχυδακτυλουργικά, ζωντανή μουσική σε έναν απίθανο συνδυασμό αθλητισμού και τέχνης που θα δούμε σε λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Το όνομα eloize προέρχεται από μια έκφραση των Νήσων της Μαγδαληνής στον Καναδά, που περιγράφει το φως μιας αστραπής στον ορίζοντα. Αυτή ήταν η έμπνευση για εμάς τους ιδρυτές του Cirque Eloize. Η αστραπή συμβολίζει τη ζεστασιά και την ενέργεια που τρέφει το πνεύμα μας από τότε», λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Ζανό Πενσό.

«Τα πρώτα χρόνια συμμετείχα στις παραστάσεις και διηύθυνα την ομάδα, όμως εγκατέλειψα τη σκηνή το 1998 γιατί ήθελα να εστιάσω στην εξέλιξη της ομάδας. Ημασταν η πρώτη ομάδα σύγχρονου τσίρκου που έδωσε παραστάσεις σε κλειστά θέατρα πριν από είκοσι χρόνια, και αυτό μας επέτρεψε να γίνουμε γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Η πρόκληση είναι να συνεχίζουμε να διατηρούμε το υψηλό επίπεδο της δημιουργικότητας και της πρωτοτυπίας μας», τονίζει ο Πενσό.

Η παράσταση «ID», που θα δούμε στην Ελλάδα, είναι μια έκρηξη ενέργειας, χρωμάτων και παιχνιδιού· δεκαπέντε καλλιτέχνες επί σκηνής, ο καθένας από τους οποίους προέρχεται από διαφορετικό υπόβαθρο εξερευνούν και δοκιμάζονται σε μια σειρά από «χορούς της πόλης» (urban dances), όπως το μπρέικντανς και το χιπ χοπ. «Ηταν ένας καινούργιος κόσμος για εμάς», εξηγεί ο Ζανό Πενσό, ο οποίος φαντάστηκε το έργο στην καρδιά μιας πόλης, «την οποία όμως δεν μπορούμε ούτε να προσδιορίσουμε ούτε να χαράξουμε τα όριά της».

Το μήνυμα του «ID»

H συνάντηση μιας ομάδας καλλιτεχνών με στόχο να δημιουργήσουν ένα μικρόκοσμο της κοινωνίας, η οποία τιμάει την ξεχωριστή προσωπικότητα του κάθε μέλους της, είναι το νόημα και η ουσία του «ID». Οπως λέει ο Ζανό Πενσό: «Η αισθητική θυμίζει βιβλία κόμικς, ταινίες επιστημονικής φαντασίας και εικαστικά, έχει επιρροές από την τέχνη του γκράφιτι. Η ροκ, ηλεκτρονική, αλλά συγχρόνως πολύ ποιητική, μουσική του καθώς και η χρήση του βίντεο τονίζουν την παιχνιδιάρικη νεανική διάθεση του έργου.

Στο κέντρο αυτής της πόλης υπάρχει ένας δημόσιος χώρος. Ενα μέρος όπου κάποιος μπορεί να βρει καταφύγιο και μέσα από την ανωνυμία του να εκφράσει τη μοναδικότητά του, να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του για να επανακτήσει ο ίδιος τον δημόσιο χώρο, να χορέψει την πόλη. Πιστεύω ότι το μήνυμα του “ID” είναι ακόμη επίκαιρο, ειδικά σήμερα».

Οι καλλιτέχνες/ακροβάτες του Cirque Eloize έχουν ως έδρα τους ένα ιστορικό κτίριο στην καρδιά της παλιάς πόλης του Μόντρεαλ, το Dalhousie Station. «Για να γίνεις μέλος της ομάδας δεν αρκεί να είσαι ένας καλός ακροβάτης», επισημαίνει ο Πενσό, «χρειάζεται να έχεις πολλές καλλιτεχνικές γνώσεις και εμπειρίες, η θεατρικότητα είναι πολύ σημαντική. Ολες οι παραστάσεις μας βασίζονται σε μία συγκεκριμένη ιδέα, δεν είναι απλά νούμερα, γι’ αυτό και προσπαθώ το στούντιό μας να είναι ένας χώρος διαλόγου και συναντήσεων για τη διεθνή κοινότητα του τσίρκου».

​​Σε λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 15 έως τις 20 του μήνα, και αμέσως μετά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (22 – 26/12) έρχεται το Cirque Eloize από το Κεμπέκ του Καναδά, για να παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο «ID», ένα μείγμα σύγχρονου τσίρκου, χορού του δρόμου και εναέριου, ακροβατικού ποδήλατου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή