Ματιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η πρωτοπόρος Τζούλια Κάμερον

Σαν ένας μικρός ναός είναι η έκθεση με τις φωτογραφίες της πρωτοπόρου βικτωριανής φωτογράφου Τζούλια Μάργκαρετ Κάμερον (1815-1879) στο Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο. Η έκθεση έχει δωρεάν είσοδο και αξίζει κανείς να τη δει για να συναντήσει το ελεύθερο πνεύμα αυτής της γυναίκας. Οι εικαστικές φωτογραφίες της, που ήταν οι πρώτες που έθεσαν επί της ουσίας την καλλιτεχνική διάσταση του νέου μέσου, είναι έκκεντρες, φλουταρισμένες, ηδονικά σκηνοθετημένες, με μαντόνες και χερουβείμ, με μορφές ολύμπιες, απόμακρες, ερωτικές ή βιβλικές. Η Κάμερον είχε δεχθεί ως δώρο μια φωτογραφική μηχανή όταν ήταν 48 χρόνων. Υστερα από 18 μήνες έπεισε τον διευθυντή του Victoria & Albert, τον περίφημο Χένρι Κόουλ να αγοράσει 100 και πλέον έργα της, όταν οι περισσότεροι πίστευαν ότι δεν είχε νετάρει επαρκώς τον φακό της. Με την απόσταση του χρόνου αυτή η βικτωριανή νεωτερικότητα μας αγγίζει με οικεία ιερότητα.

ΠΑΡΙΣΙ

Ζιλιέτ Γκρεκό

Αυτή η μαυρόασπρη φωτογραφία της Ζιλιέτ Γκρεκό χρονολογείται από τις 3 Οκτωβρίου 1973, όταν είχε ήδη μια μεγάλη καριέρα στο γαλλικό τραγούδι. Ενα νέο ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στο κανάλι France 2, στις 30 Δεκεμβρίου, έχει ως θέμα τη ζωή της και το ιδιαίτερο μουσικό και θεατρικό είδος που υπηρέτησε. Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ οι Valérie Inizan και Jérôme Bréhier.

EΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Γυναίκες της Σκωτίας

Η έκθεση που παρουσιάζεται έως τον Ιούνιο στην Πινακοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο, λένε πως ξαναγράφει την πρόσφατη ιστορία. Με θέμα «Σκωτσέζες γυναίκες, ζωγράφοι και γλύπτριες, 1885-1965», η έκθεση αποκαλύπτει ένα καλλιτεχνικό και πνευματικό δυναμικό, ενδεικτικό μίας δημιουργικής έξαρσης που ήταν, λίγο έως πολύ, υποτιμημένη. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα νέας έρευνας.

ΒΟΣΤΩΝΗ

Στα χρόνια του Βερμέερ

Από τις δημοφιλείς εκθέσεις των τελευταίων μηνών στις ΗΠΑ είναι η έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης με θέμα την ολλανδική ζωγραφική στην εποχή του Ρέμπραντ και του Βερμέερ. Λίγες ημέρες έχουν απομείνει (έως 18/1), αλλά το ίχνος που αφήνει η έκθεση είναι ισχυρό όχι μόνο για τα έργα που συγκέντρωσε, αλλά κυρίως για τον τρόπο που φώτισε τον 17ο αιώνα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μία γυναίκα του 18ου αιώνα

Την εξαιρετική περίπτωση της Γαλλίδας ζωγράφου Elisabeth Louise Vigée Le Brun (1755-1842) θα φέρει σύντομα στο προσκήνιο το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η έκθεση «Vigée Le Brun: Woman Artist in Revolutionary France» θα εγκαινιαστεί στις 15 Φεβρουαρίου και είναι η πρώτη αναδρομική για το έργο της Γαλλίδας ζωγράφου και η δεύτερη αφιερωμένη στην τέχνη της κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Θα παρουσιαστούν 80 έργα από μουσεία και συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής. Κόρη ζωγράφου, η Elisabeth Louise Vigée Le Brun ήταν αυτοδίδακτη.

XOΛΙΓΟΥΝΤ

Μια γυναίκα του 21ου αιώνα

Πολλοί θεατές εκτιμούν αυτήν την περίοδο την ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στην ταινία «Joy» του Nτέιβιντ Ο. Ράσελ. Στα 25 της χρόνια δίνει δυναμική και βαθιά ερμηνεία στον ρόλο της Τζόι Μανγκάνο, της αυτοδημιούργητης εκατομμυριούχου που από το τίποτα δημιούργησε μία «αυτοκρατορία». Αυτόν τον καιρό, η Τζένιφερ Λόρενς συμμετέχει στα γυρίσματα της νέας της ταινίας, με τίτλο «Passengers», που χαρακτηρίζεται ρομάντσο επιστημονικής φαντασίας. Σκηνοθέτης είναι ο Μόρτεν Τίλντουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή