Ματιές στον κόσμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

2016, έτος Σαίξπηρ

http://www.shakespeare400.org/

Tα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ, που συμπληρώνονται φέτος, είναι η αφορμή για να ανακηρυχθεί το 2016 έτος Σαίξπηρ με πλήθος παραστάσεων και εκθέσεων (και όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία). Πέραν αυτών, το Royal Mint ανακοίνωσε κυκλοφορία νέων νομισμάτων, που θα είναι αφιερωμένα στις πολλές επετείους του 2016 και, φυσικά, ανάμεσά τους θα είναι και το νόμισμα της μιας λίρας αφιερωμένο στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ηδη έχουν πυκνώσει οι αναφορές, οι ρετροσπεκτίβες και τα αφιερώματα που μας υπενθυμίζουν την τεράστια σαιξπηρική παράδοση, που υπηρέτησαν ηθοποιοί της κλάσης του Τζον Γκίλγκουντ (στη φωτογραφία), όταν σε νεαρή ηλικία είχε ερμηνεύσει Αμλετ. Ενας ρόλος που συνδέεται με μεγάλες ερμηνείες διαχρονικά, αλλά στα πρόσφατα χρόνια θυμόμαστε, ανάμεσα σε πολλούς, τον Λόρενς Ολίβιε, τον Κένεθ Μπράνα, τον Ντέιβιντ Τέναντ και τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο νέος Αρθουρ Μίλερ

Το ανέβασμα του «χαμένου» νεανικού έργου του Αρθουρ Μίλερ ήταν ένα από τα θεατρικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, περισσότερο για το αξιοπερίεργο παρά για την ουσία. Εργο που ο Μίλερ έγραψε σε ηλικία 20 ετών, το 1936, για να λάβει μέρος σε σχετικό διαγωνισμό, το «No Villain» παρουσιάστηκε στο μικροσκοπικό Old Red Lion Τheatre στο βόρειο Λονδίνο.

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Λιόσα στη συλλογή Pléiade

Ενα από τα πιο διαβασμένα βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα, το «Η θεία Χούλια και ο γραφιάς», θα επανεκδοθεί, στα γαλλικά αυτή τη φορά στην περίφημη Βιβλιοθήκη Pléiade των εκδόσεων Γκαλιμάρ. Ο νομπελίστας Λιόσα, ο οποίος κλείνει τα 80 του χρόνια φέτος, έχει μεγάλη απήχηση και στη γαλλική γλώσσα. Η φωτογραφία του 2015, όταν ο Περουβιανός συγγραφέας είχε επισκεφθεί τη Μαδρίτη.

ΤΕΞΑΣ

Η τέχνη του Caillebotte

Λίγοι ζωγράφοι απέδωσαν τόσο παραστατικά και με τόσο βάθος το Παρίσι του 1880 όσο ο Gustave Caillebotte. Πέρυσι, η National Gallery στην Ουάσιγκτον είχε παρουσιάσει μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του. Τώρα, την παρουσιάζει σε ένα από τα πολύ καλά μικρότερα μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών, το Kimbell Art Museum στο Fort Worth του Τέξας.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Τέχνη από ξύλο

Ο Αμερικανός γλύπτης David Esterly, που ζει στην Αγγλία, συνεχίζει μια μακρά παράδοση. Ο ίδιος την εντοπίζει στο μπαρόκ και λέει πόσο εντυπωσιάστηκε όταν αντίκρισε τις δημιουργίες από ξύλο του Grinling Gibbons (1648-1721) στην εκκλησία του Σεντ Τζέιμς στο Λονδίνο. Χρησιμοποιεί το ξύλο της φλαμουριάς και τα έργα του έλκουν καταγωγή από τον 17ο και 18ο αιώνα, καθώς αργότερα ο Esterly γνώρισε και το έργο του Φλαμανδού Cronelius Gijsbrechts. Ετσι, φιλοτεχνεί όχι μόνο ανθοδέσμες και πορτρέτα από ξύλο, αλλά και κάθε είδους κατασκευή που δοξάζει την έννοια του τεχνίτη.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Ο νέος Ταραντίνο

«Οι Μισητοί 8» είναι η νέα ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, που περίμεναν οι πολυάριθμοι θαυμαστές του. Αυτόν τον Ιανουάριο άνοιξε στις αίθουσες των περισσότερων χωρών και αυτό το νέο πορτρέτο του 52χρονου Κουέντιν Ταραντίνο είναι από το photocall που έγινε τον περασμένο μήνα στο Παρίσι για την ταινία. Οι «Μισητοί 8», που έρχονται τρία χρόνια μετά το «Django Unchained», είναι μια ιστορία βίας με πρωταγωνιστές οκτώ άνδρες, ο κάθε ένας με ταραγμένο παρελθόν, που συγκρούονται μεταξύ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή