Ματιές στον κόσμο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ

Κουρέζ, το μέλλον που έγινε ιστορία

Ο θάνατος του Αντρέ Κουρέζ, στα 92 του χρόνια, αποκτά μεγάλο συμβολισμό για την ιστορία της μόδας, του στυλ, της εικόνας της γυναίκας, της σεξουαλικότητας και της καινοτομίας. Παραμένει ασαφές αν ήταν ο Αντρέ Κουρέζ ο εμπνευστής της μίνι φούστας ή η Βρετανίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κουάντ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Κουρέζ ταυτίστηκε με τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του στυλ της δεκαετίας του 1960. Τα ρούχα του συνδέονταν με την επιστημονική φαντασία και με τον κόσμο του κινηματογράφου, της διαφήμισης και του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ωστόσο η καινοτομία της αεροδυναμικής γραμμής και της πολύ κοντής φούστας, ιδίως μετά το 1965, διατηρούσε τη θηλυκότητα και τη χάρη της γυναίκας. Διάσημα μοντέλα της εποχής διαφήμισαν τις δημιουργίες του Αντρέ Κουρέζ, που συνδέθηκε με την εικόνα που προέβαλαν διάσημες και κομψές γυναίκες, όπως η Οντρεϊ Χέπμπορν, η Κατρίν Ντενέβ, η Μπριζίτ Μπαρντό και η Τζάκι Κένεντι.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Ακραμ Καν δημιουργεί

Ως τις 24 Ιανουαρίου παρουσιάζεται στο Λονδίνο (Roundhouse, NW1) η νέα χορογραφία του Ακραμ Καν «Until the Lions», εμπνευσμένη από το ινδικό έπος «Μαχαμπαράτα». Χορεύει ο ίδιος μαζί με δύο ακόμη χορευτές, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία. Για τον 41χρονο Ακραμ Καν είναι και μία εξωτερίκευση της δικής του εμπειρίας από τη «Μαχαμπαράτα» του Πίτερ Μπρουκ.

BEΛΙΓΡΑΔΙ

Η κληρονομιά του Τίτο

Ενα βάζο με τη μορφή του στρατάρχη Τίτο διακρίνεται ανάμεσα σε πολλά αντικείμενα στο Μουσείο της Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας, στο Βελιγράδι. Επί 35 χρόνια μετά τον θάνατο του κομμουνιστή ηγέτη, περίπου 70.000 είδη που ανήκαν στο περιβάλλον του Τίτο (από κυνηγετικά όπλα έως έργα τέχνης) είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Η έκδοση απόφασης αναμένεται στο τέλος του μήνα.

ΠΑΡΙΣΙ

Η Ευρώπη του 1928 από αέρος

Ο Ισπανός δημοσιογράφος και χρονικογράφος της εποχής του Manuel Chaves Nogales (φωτ.) ολοκλήρωσε το 1928 μία περιήγηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το Παρίσι ώς τη Μόσχα κρατώντας ημερολόγιο. Οι φωτογραφικές λήψεις από αέρος είναι ένα σπάνιο και γοητευτικό υλικό που εκδόθηκε τώρα και στη γαλλική γλώσσα («Le Tour d’ Europe en avion», εκδ. Quai Voltaire).

ΠΑΡΙΣΙ

Φωτογραφίες του Lucien Clergue

Ενας ακόμη λόγος για να επισκεφθεί κανείς το αρ νουβό εκθεσιακό παλάτσο του Grand Palais στο Παρίσι είναι και η έκθεση με τις φωτογραφίες του Lucien Clergue (1934-2014), με τίτλο «Les premiers albums». O Kλεργκ ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, φίλος του Πικάσο, αν και μισό αιώνα νεότερος, και ιδρυτής των περίφημων Φωτογραφικών Συναντήσεων της Αρλ, πόλης που ήταν και η γενέτειρά του. Το 2007 η Αρλ τον τίμησε και οργάνωσε αναδρομική έκθεση με 360 φωτογραφίες του. Η έκθεση τώρα στο Παρίσι είναι ένας ακόμη φόρος τιμής, μετά τον πρόσφατο θάνατό του.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τράπουλες της Ευρώπης, 1430-1540

Λίγες τράπουλες έχουν διασωθεί από τον ύστερο Μεσαίωνα και την πρώιμη Αναγέννηση, αλλά όσες γνωρίζουμε είναι ενδεικτικές εκλεκτής μικροτεχνίας. Το ειδικό αυτό θέμα είναι αντικείμενο μιας γοητευτικής έκθεσης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Romanesque Hall), από 20/1 έως 17/4. Παρουσιάζεται η μοναδική πλήρης τράπουλα που έχει διασωθεί από τη νότιο Ολλανδία, γνωστή και ως The Cloisters Playing Cards, όπως και η πιο πρώιμη ξυλόγλυπτη τράπουλα, έργο της Γερμανικής Αναγέννησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή