Ματιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ

Τα μνημεία για την εξέγερση του 1968

Πλήθος  συγκεντρώθηκε πριν από λίγες ημέρες έξω από το Charles University, στην Πράγα, όπου στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ένας από τους φοιτητές του ήταν ο Jan Palach. Εμεινε στην ιστορία της τότε Τσεχοσλοβακίας και νυν Τσεχίας, γιατί στις 16 Ιανουαρίου 1969 αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Wenceslas, διαμαρτυρόμενος για τη σοβιετική επέμβαση το 1968. Στην επέτειο εκείνης της ηρωικής πράξης, η οποία συμβόλισε την αντισοβιετική αντίσταση των Τσέχων, αποκαλύφθηκαν τώρα δύο μνημεία. Τοποθετήθηκαν έξω από το κεντρικό κτίριο του Charles University (που ιδρύθηκε το 1348) και είναι σχεδιασμένα από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα John Hejduk. Το ένα μνημείο είναι αφιερωμένο στον Palach και το άλλο στη μητέρα του. Το ιστορικό αυτό πανεπιστήμιο, το οποίο ήταν το πρώτο στην Κεντρική Ευρώπη, συνδέθηκε και με τη «βελούδινη επανάσταση» του 1989. Εχει περάσει στη συνείδηση των Τσέχων ως σύμβολο ελευθερίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Saoirse Ronan

Το κορίτσι με το παράξενο όνομα και το γαλάζιο βλέμμα κέρδισε (και πάλι) τις εντυπώσεις, αυτήν τη φορά στην ταινία «Μπρούκλιν» του John Crowley, με την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1950. Στη φωτογραφία, η 21χρονη ιρλανδικής καταγωγής Saoirse Ronan, που κέρδισε πολλές υποψηφιότητες (Οσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, BAFTA), στην προβολή του «Μπρούκλιν» στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης.

ΗΠΑ

Τα 100 ενός φωτογράφου

Από τους εξαίρετους βετεράνους της φωτογραφίας, ο Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν συμπλήρωσε χθες τα 100 του χρόνια. Ονομαστός για τις φωτογραφίες του από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Πόλεμο της Κορέας, ο Αμερικανός φωτογράφος έχει ταυτιστεί με τη διαδρομή του 20ού αιώνα. Συνεργάτης περιοδικών όπως The National Geographic και Life, o Nτάνκαν είναι ένας θρύλος της φωτογραφίας.

ΡΩΜΗ

Ο Λεονάρντο στην Ιταλία

«Η Επιστροφή», η νέα ταινία του Αλεχάντρο Ινιαρίτου, θα δεσπόσει το 2016, και ήδη ο πρωταγωνιστής Λεονάρντο ντι Κάπριο απασχολεί τα ΜΜΕ ενόψει των βραβείων Οσκαρ. Ο Λεονάρντο ταξιδεύει για την ταινία και πρόσφατα έκανε μία σειρά εντυπωσιακών φωτογραφίσεων στη Ρώμη, όπου το ιταλικό του όνομα ταίριαξε αρμονικά με τα μπαρόκ στοιχεία της ιταλικής πρωτεύουσας.

ΟΣΛΟ

Βασιλείς του Βορρά

Αυτή η οικογενειακή φωτογραφία στα Ανάκτορα του Οσλο συμβολίζει τη βασιλική συμμαχία στον ευρωπαϊκό βορρά. Τραβήχθηκε με αφορμή την 25η επέτειο από την ανάρρηση στον θρόνο του βασιλιά Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας, που προκάλεσε την επίσκεψη μελών άλλων βασιλικών οικογενειών. Λίγο πριν από το ιδιωτικό δείπνο, πόζαραν για την αναμνηστική φωτογραφία η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, ο βασιλιάς Καρλ Γκούσταφ της Σουηδίας, η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας, ο βασιλιάς Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας και η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, αδελφή της Αννας Μαρίας.

ΜΙΛΑΝΟ

Νέες τάσεις για άνδρες

Από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου, το Μιλάνο έγινε και πάλι κέντρο της ανδρικής μόδας. Το Milano Moda Uomo παρουσίασε τις συλλογές κορυφαίων σχεδιαστών και οίκων, από τον Σαλβατόρε Φεραγκάμο μέχρι τη Βιβιέν Γουέστγουντ, για το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2016-2017. Η φωτογραφία δείχνει αξεσουάρ του Φεραγκάμο, όμως πολλά μοντέλα έδειξαν την απόκλιση από τη στερεότυπη εικόνα της ανδρικής εμφάνισης. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά κάθε φορά ανανεώνεται αυτή η σχολή με νέες προτάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή