Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

Η Καμεράτα στη «Σωφρονιστική αποικία»

Στις απομονωμένες εσχατιές μιας παλιάς σωφρονιστικής αποικίας, ένας αξιωματικός και ένας επισκέπτης, με αφορμή τον επικείμενο «σωφρονισμό» ενός αναξιοπαθούντος κατάδικου μέσω μιας δαιμονικής μηχανής, ξετυλίγουν μια εξαιρετικά ζοφερή διήγηση γύρω από τα βασικά καφκικά μοτίβα: τη σχέση του ατόμου με την εξουσία, τις έννοιες της δικαιοσύνης και της αδικίας, την τιμωρία, την καταδίκη και, τελικά, την κάθαρση. Στη Διπλάρειο Σχολή, ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει την Καμεράτα στη site-specific όπερα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, όπου ο πρωτοπόρος μινιμαλιστής συνθέτης Φίλιπ Γκλας «ντύνει» τη «Σωφρονιστική αποικία» του Φραντς Κάφκα. Ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα, έχοντας συχνά αναμετρηθεί με το χαρακτηριστικό μουσικό ιδίωμα του Γκλας, συναντούν και πάλι τον σκηνοθέτη Πάρι Μέξη και, σε συνεργασία με τους Beetroot, που ανέλαβαν τη σκηνογραφία, δημιουργούν τη δική τους «Σωφρονιστική αποικία» στο εσωτερικό της Διπλαρείου.

Με αυτό το έργο, ο Κάφκα δίνει μια συμπυκνωμένη πρόγευση της δυστοπικής οπτικής του, θέτει τις βάσεις για ένα από τα σημαντικότερα έργα του, τη «Δίκη», με το οποίο θα καταπιαστεί έπειτα από λίγο καιρό.

​​29-31 Ιανουαρίου, στις 8.30 μ.μ.

Πλατεία Θεάτρου 3

ΘΕΑΤΡΟ 104

«Ο πατέρας» με μια διαφορετική οπτική

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια φαινομενικά ασήμαντη διαφωνία των γονέων για το μέλλον της κόρης τους; Ισως σε μια αναμέτρηση μέχρι… θανάτου. Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης παρουσιάζει το κλασικό αριστούργημα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο πατέρας» με μια διαφορετική οπτική. Το έργο αποτελεί μία από τις πιο γνωστές θεατρικές μελέτες της λειτουργίας και της διαχρονικής «πάλης» των δύο φύλων. Η διαφωνία των γονέων για τη μελλοντική πορεία της κόρης τους αποτελεί την αφορμή για μία «μάχη» μέχρις εσχάτων. Ο Στρίντμπεργκ δίνει με αυτόν τον τρόπο τη δική του εξήγηση για τις διαφορές, τις ομοιότητες και το ενδιάμεσο του άντρα και της γυναίκας. Παίζουν οι Γιάννης Παπαϊωάννου, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Δημήτρης Ντάσκας, Βάλη Μαυρίδη, Βαλέρια Χριστοδουλίδου και Κατερίνα Ζιώγου.

​​Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι)

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Βελανιδιές και πεύκα εκατομμυρίων ετών

Πώς μοιάζει ένα δέντρο ηλικίας περίπου 20 εκατομμυρίων ετών; Η απάντηση δίνεται στο Ιδρυμα Ευγενίδου, όπου φιλοξενούνται απολιθωμένοι κορμοί και μεγάλα κομμάτια από πεύκα, βελανιδιές, φοίνικες, σεκόιες, που έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στη Λέσβο. Η έκθεση «Το δάσος κάτω από το δρόμο» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου παρουσιάζει τα ευρήματα της μεγαλύτερης σωστικής ανασκαφής απολιθωμάτων στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή δρόμου στο νησί. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη διαδικασία της ανασκαφής, της συντήρησης και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, και να δουν τεκμήρια της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων που έδρασαν καταστρεπτικά μεν αλλά δημιούργησαν το μνημειακό Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

​​Ειδικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Από τις 23/1 έως τις 29/5. Λ. Συγγρού 387-175

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Sergey Belyavskiy

Ο σπουδαίος Ρώσος πιανίστας Sergey Belyavskiy θα δώσει απόψε (8.30 μ.μ.) ρεσιτάλ στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Θα ερμηνεύσει έργα Σοπέν, Σούμαν, Κρέισλερ-Ραχμάνινοφ και Mουσόργκσκι. Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

​​Σάββατο 23/1, 8.30 μ.μ. «Παρνασσός», Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8

HALF NOTE JAZZ CLUB

Ενας θρύλος της τζαζ

Ο πιανίστας Χάρολντ Μάμπερν, ο «Μr. Big Hands» της τζαζ, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ως band leader, μαζί με το εξαιρετικό τρίο του, στο οποίο συμμετέχει και ο φημισμένος ντράμερ Τζο Φάρνσγουορθ.

​​Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210-92.13.310.

Από 29/1 έως 1/2

ΓΚΑΛΕΡΙ Α.Δ.

Eικαστικά εξώφυλλα

Εγκαινιάζεται αυτήν την εβδομάδα η ατομική έκθεση του Αναστάση Στρατάκη με τίτλο «For the Eye altering alters all / The Senses roll themselves in fear / And the flat Earth becomes a Ball». Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει με ακρυλικά πάνω σε εξώφυλλα γνωστών πολιτικών περιοδικών του διεθνούς και εγχώριου Τύπου.

​​Αίθουσα Α.Δ. Παλλάδος 3, Ψυρρή.

Τετάρτη στις 20.00

SΑΙΝΤ GEORGE LYCABETTUS

Rooms 2016

Στο ξενοδοχείο Saint Georges Lycabettus συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του μήνα ο εικαστικός θεσμός των δωματίων της γκαλερί Καππάτος. Για 15η χρονιά από το 1999 έχουμε την ευκαιρία να δούμε εικαστικές δημιουργίες από 26 καλλιτέχνες, με ηχητικές και φωτογραφικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, γλυπτά κ.ά.

​​Κλεομένους 2, Κολωνάκι,

τηλ. 210-74.16.000

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ανατολική Μεσόγειο

Υστερα από την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, η φωτογραφική έκθεση «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο» παρουσιάζεται  έως το τέλος  Φεβρουαρίου στον «Ελληνικό Κόσμο». Σε επτά ενότητες, η έκθεση προέρχεται από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ.

​​Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ. 212- 25.40.000

GAZARTE

Το νέο αίμα της τζαζ

Από τους πιο γνήσιους εκφραστές της διεθνούς σύγχρονης τζαζ, ο Ινδοαμερικανός πιανίστας και συνθέτης Vijay Iyer έρχεται στο  Gazarte  για μια μοναδική συναυλία την Παρασκευή 29/1 (21.30). Τιμές εισιτηρίων προπώλησης: 38, 28 ευρώ και όρθιοι 18  ευρώ. Ταμείο: 43, 33 ευρώ και όρθιοι 23 ευρώ.

​​Παρασκευή 29/1 (21.30). Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Μουσικό πρωινό

Εργα για πνευστά των Ορφ, Γιάνατσεκ, Πουλένκ και Χίντεμιτ θα παρουσιάσει το Ventus Enselmble, το οποίο αποτελείται από 11 μουσικούς με κοινές καταβολές, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Πρωινών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

​​Αίθουσα «Σόλων Μιχαηλίδης»,

Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310-236.990

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Η Πόρτα στον… 19ο αιώνα

Το θέατρο Πόρτα παρουσιάζει από 28 Ιανουαρίου τις «Ιδιοτροπίες της Μαριάννας», το πρώιμο αριστούργημα του Γάλλου ρομαντικού ποιητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα Αλφρέ ντε Μισέ. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστο Σαπουντζή κ.ά.

​​Μεσογείων 59,

τηλ. 210-77.11.333

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή