Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ 16»

Ο μετρ της ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής

Ο εκθεσιακός χώρος «Φωκίωνος Νέγρη 16» παρουσιάζει την Τετάρτη στις 8 μ.μ. έκθεση ζωγραφικής με τα έργα του Γιώργου Ρόρρη που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Τα 33 αυτά έργα, που χρονολογούνται από το 1990 μέχρι σήμερα, αποτελούν ένα σύνολο απολύτως αντιπροσωπευτικό της ζωγραφικής διαδρομής του, από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που ζωγραφίζουν με μοντέλο σήμερα. Το νήμα που συνδέει τα έργα της έκθεσης είναι η ματιά του συλλέκτη που τα ξεχώρισε μέσα από μια κοινή πορεία με τον καλλιτέχνη, από τα πρώτα ζωγραφικά του βήματα.

Η δομή της έκθεσης, η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια μικρή αναδρομή σε όλο το έργο του Γιώργου Ρόρρη, ακολουθεί μια χαλαρή χρονολογική πορεία. Κύριος στόχος όμως της παρουσίασης αυτής είναι να αναδείξει τις κοινές αναζητήσεις που διατρέχουν όλη τη θεματική του καλλιτέχνη και αποτελούν τα βαθύτερα γνωρίσματα της ζωγραφικής του: τα πρώιμα εσωτερικά, τα πρώτα αστικά και αγροτικά τοπία, οι νεκρές φύσεις, ο κόσμος του εργαστηρίου, το ντυμένο και το γυμνό μοντέλο, η προσθήκη των τελάρων στο αρχικό τελάρο του κάθε πίνακα, η σημασία του χώρου, η πίστη στον ρεαλισμό και παράλληλα η σχέση με την αφαίρεση, η απόδοση του ορατού μέσα από μια ψυχική ενόραση που υπερβαίνει το πεδίο της πραγματικότητας.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

«Καθαρή πόλη» και στερεότυπα

Οι μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας γίνονται οι ιδανικές πρωταγωνίστριες αυτής της διεθνούς συμπαραγωγής θεάτρου-ντοκιμαντέρ, με την υπογραφή του φοβερού νεανικού διδύμου Αζά-Τσινικόρη, η οποία ξεκινά την Τετάρτη 3/2 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Ως θέατρο της πραγματικότητας, η παράσταση «Καθαρή πόλη» διερευνά την έννοια του «καθαρού» ως πυλώνα της ρατσιστικής ιδεολογίας και ανιχνεύει τα στερεότυπα μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες εκείνων που είναι ειδικοί σε θέματα καθαριότητας: τις μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας. Θα μιλήσουν 5 πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, πρώην Σοβιετική Ενωση, Νότια Αφρική). Μετά την πρεμιέρα του έργου στη Στέγη, θα ακολουθήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ. Είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης με διεθνή ιδρύματα.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤτΕ

Διαλέξεις πολιτισμού από την ΤτΕ

Kύκλο διαλέξεων με τίτλο «Καταθέσεις πολιτισμού» εγκαινιάζει το 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος μέσα από το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης του φορέα.

Πρώτος ομιλητής είναι ο γλύπτης και καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Βαρώτσος, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Τέχνη-φύση, τέχνη-πόλη, τέχνη-ιστορία: ψάχνοντας τη χαμένη ισορροπία μεταξύ χώρου και χρόνου». Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στις 18.00, στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα για την είσοδο από Εδ. Λω και Πανεπιστημίου). Την ημέρα της διάλεξης, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 18.00, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν και παράλληλα να δουν την έκθεση ζωγραφικής «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965). Ανάμεσα σε δύο κόσμους», που φιλοξενείται εκεί.

ΠΑΛΛΑΣ

Πρωινή Big Band

Η αθηναϊκή Big Band του δήμου μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι σε αγαπημένα σάουντρακ σήμερα το πρωί στο Παλλάς. Μουσικά θέματα από ταινίες του Τζέιμς Μποντ έως τους Simpsons. Συμπράττει η Τέρη Βακιρτζόγλου. Είσοδος με δελτίο εισόδου.

​​ Σάββατο 30/1, 11.30 π.μ. Παλλάς, πεζόδρομος Βουκουρεστίου

ΓΚΑΛΕΡΙ «7»

«Ερωτικό εικονοστάσι»

Την καινούργια δουλειά της ζωγράφου Φωτεινής Στεφανίδη παρουσιάζει η Γκαλερί «7» από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου (και έως τις 27/2). Η έκθεση αποτελείται από περίπου τριάντα αβγοτέμπερες ποικίλων διαστάσεων και φέρει τον τίτλο «Ερωτικό εικονοστάσι».

​​ Γκαλερί «7», Σόλωνος 20,

τηλ. 210-36.12.050

ΘΕΑΤΡΟ OLVIO

Ο «Εραστής» του Πίντερ

Η εταιρεία θεάτρου X-Act Art παρουσιάζει από τις 5/2 τον «Εραστή» του Χάρολντ Πίντερ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Σκηνοθεσία: Γιώργος Χαρατζάς και Κορίνα Χρυσάιδου. Σκηνικά: Θωμάς Οικονομάκος. Παίζουν: Κορίνα Χρυσάιδου και Γιώργος Χαρατζάς.

​​Θέατρο Olvio. Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός. Κρατήσεις: 210-34.14.118

ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

Ονειρα και Σύμβολα

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ιωάννας Ράλλη με τίτλο «Ονειρα και Σύμβολα». Η Ιωάννα Ράλλη εκθέτει εικαστικές φωτογραφικές αποτυπώσεις του «ταπεινού και οικείου» από ευτελή υλικά (χαρτόνι, χαρτί δουλεμένο με κόλλα, σύρμα, αλουμινόχαρτο, σπάγκο, μαλλί πλεξίματος, κ.ά). Εως 20/2.

​​Γκαλερί Ζουμπουλάκη,

Πλ. Κολωνακίου 20

GAGOSIAN GALLERY

Peter Lindbergh

Η αίθουσα τέχνης Gagosian παρουσιάζει φωτογραφίες του 72χρονου διάσημου Γερμανού φωτογράφου Peter Lindbergh. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα τελευταία 30 χρόνια και αποδεικνύει πόσο επηρέασε ο Lindbergh τη φωτογραφία μόδας αλλά και την ίδια την έννοια του πορτρέτου γενικότερα. Ο Peter Lindbergh ζει μεταξύ Παρισιού, Ν. Υόρκης και Αρλ.

​​Εγκαίνια 4/2. Gagosian,

Μέρλιν 3, Κολωνάκι

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«Εμείς και ο κόσμος»

Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (5/2) στο Μέγαρο παρουσιάζει τον 20χρονο φλαουτίστα Στάθη Καραπάνο υπό τη διεύθυνση του Τσαρλς Ολιβιέρι-Μανρόου. Θα εκτελέσει το Κοντσέρτο για φλάουτο σε μι ελάσσονα του Σαβέριο Μερκαντάντε. Θα ερμηνευτούν επίσης έργα Ανδρέα Νεζερίτη και Αντονίν Ντβόρζακ.

​Παρασκευή 5/2 (8.30 μ.μ.).

Μέγαρο Μουσικής

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Με άρπα στην Ακρόπολη

Κάθε Δευτέρα έως και Πέμπτη (1 μ.μ. έως 4 μ.μ.) και για όλο τον Φεβρουάριο, οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ τους ή το μεσημεριανό γεύμα τους με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων της άρπας της Μαρίας Τυράσκη. Συνεχίζονται επίσης οι βραδιές τζαζ την Παρασκευή το βράδυ στο εστιατόριο (5, 12, 19 και 26 Φεβρουαρίου).

​​Μουσείο Ακρόπολης,

τηλ. 210-90.00.900

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Αφιέρωμα στους Λυμιέρ

Προσκεκλημένος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ο Thierry Frémaux, διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, έρχεται στην Αθήνα (Στέγη, 2/2) για το αφιέρωμα στους αδελφούς Λυμιέρ και τη γέννηση του κινηματογράφου. Συμμετέχει ο Πάνος Χ. Κούτρας.

​​Τρίτη 2/2 (8.30 μ.μ.), Στέγη, Κεντρική Σκηνή. Λεωφ. Συγγρού 107

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή