Ματιές στον κόσμο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ

Με θέα την Αθήνα

Εως τις 29 Φεβρουαρίου έχει πάρει παράταση στο Παρίσι η έκθεση που κατευθύνει το βλέμμα χιλιάδων επισκεπτών στην Αθήνα. Το φωτογραφικό «συμμετοχικό» πρότζεκτ της εικαστικού Γιάννας Ανδρεάδη «Fenêtres sur Athènes / Αθήνα Θέα» παρουσιάζεται στη Cité de l’architecture et du patrimoine, στο Τροκαντερό. Η Γιάννα Ανδρεάδη απηύθυνε πριν από τρία χρόνια στο Facebook μια ανοικτή πρόσκληση στους Αθηναίους να φωτογραφίσουν την πόλη μέσα από το παράθυρό τους. Αυτό το μωσαϊκό από τις διαφορετικές ματιές της πόλης εμπλουτίζεται συνεχώς και δημιουργεί ένα σώμα απροσδόκητων εικόνων. Από περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες που έλαβε έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα 1.400 στη σελίδα του Facebook, από 425 συμμετέχοντες. Για την έκθεση στο Παρίσι, η Γιάννα Ανδρεάδη επέλεξε 400 φωτογραφίες που προβάλλονται από έξι προβολείς. Στη φωτογραφία, η συμμετοχή του Μarino Pascal (πλατεία Κουμουνδούρου).

MΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

«Love Story», 45 χρόνια

Το 1971 εκατομμύρια μάτια δάκρυσαν με το «Love Story», το ερωτικό μελόδραμα όλων των εποχών που ένωσε στην οθόνη τον Ράιαν Ο’ Νιλ και την Αλι Μακ Γκρο ως ζευγάρι-σύμβολο. Οι δύο πρωταγωνιστές, πάνω από 70 ετών αμφότεροι σήμερα, επέστρεψαν μαζί στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για μια δημόσια συζήτηση που έγινε με αφορμή την επέτειο των 45 χρόνων από την προβολή της ταινίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Φραγκλίνος υπό ανακαίνιση

Aυτή τη σουρεαλιστική όψη εμφανίζει το άγαλμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου, ένα από τα γλυπτά της αμερικανικής Γερουσίας στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον. Είναι έργο του γλύπτη Hiram Powers και κατασκευάστηκε το 1862. Ολο το κτιριακό συγκρότημα, κορυφαίο δείγμα του αμερικανικού νεοκλασικισμού με στοιχεία Αναγέννησης, βρίσκεται σε στάδιο συντήρησης από το 2013.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Εγκλημα και τιμωρία

Πολλοί θα ήθελαν να βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη, ή ορθότερα στην Πόλη του Αγίου Πέτρου, αυτήν την περίοδο. Στο Μουσείο Ντοστογιέφσκι παρουσιάζεται η έκθεση που έχει οργανωθεί για να τιμηθεί η επέτειος των 150 χρόνων από την έκδοση του έργου «Εγκλημα και τιμωρία». To μoυσείο άνοιξε το 1971 και λειτουργεί στο διαμέρισμα όπου ο Ντοστογιέφσκι έζησε σε δύο περιόδους.

ΗΠΑ

Η Τζέιν Φόντα στα 78

Eνα βραβείο κύρους στις ΗΠΑ είναι και το βραβείο που απονέμει το Coolidge Corner Theatre στο Brookline της Μασαχουσέτης σε ηθοποιούς για το σύνολο της προσφοράς τους. Φέτος τιμήθηκε η αγαπημένη σε όλους Τζέιν Φόντα, που είναι πλέον 78 ετών. Η Φόντα τιμήθηκε για την προσφορά της στον κινηματογράφο και προστίθεται σε μια λίστα υψηλού πρεστίζ με προηγούμενους αποδέκτες του βραβείου τον Βίγκο Μόρτενσεν και τη Μέριλ Στριπ. Το βραβείο τυπικά δίνεται ετησίως, αλλά στην ουσία ανακοινώνεται «όταν υπάρχει λόγος», δηλαδή πρόσωπο για το οποίο να υπάρχει ομοφωνία.

ΟΣΚΑΡ

Αλίσια Βικάντερ

Κινηματογραφικό πρόσωπο που έχει κερδίσει τη διεθνή εκτίμηση είναι η 28χρονη Σουηδή ηθοποιός Αλίσια Βικάντερ. Είναι τώρα υποψήφια για το Οσκαρ ερμηνείας β΄ ρόλου για το «Danish Girl», όπου δίνει μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία. Υποψήφια είναι και για το βραβείο BAFTA και για τις Χρυσές Σφαίρες. Αυτή η Σουηδή (που είναι και χορεύτρια) με τα καστανά μάτια και την έντονη προσωπικότητα είναι τα τελευταία χρόνια σε διαρκή ανοδική πορεία, ιδίως μετά την ερμηνεία της στο «Vera Brittain» (2015).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή