Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

Για τα 200 χρόνια του «Κουρέα της Σεβίλλης»

Με μια ανατρεπτική παραγωγή συμμετέχει η Εθνική Λυρική Σκηνή στους παγκόσμιους εορτασμούς για την επέτειο 200 χρόνων από την πρώτη παρουσίαση του «Κουρέα της Σεβίλλης» στη Ρώμη τον Φεβρουάριο του 1816. Η διασημότερη ιταλική κωμική όπερα του Ροσίνι κι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του ελληνικού κοινού επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή για 38η καλλιτεχνική περίοδο, μέσα στην 76χρονη ιστορία της. Το έργο δεν χρειάζεται συστάσεις. Η πνευματώδης, σβέλτη και ιδιαίτερα μελωδική μουσική ντύνει μια σειρά από κωμικές καταστάσεις, καθώς ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον ηλικιωμένο προστάτη της δόκτορα Μπάρτολο, που την προορίζει για τον εαυτό του. Η ΕΛΣ έχει αναθέσει τη σκηνοθεσία στον καλλιτεχνικό διευθυντή του φημισμένου ιταλικού Φεστιβάλ Οπερας της Ματσεράτας, Φραντσέσκο Μικέλι. Τα σκηνικά υπογράφει ο Νίκολας Μπόουβι, τα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο Τζανλούκα Φαλάσκι και την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχουν ο Μίλτος Λογιάδης και ο ανερχόμενος Κωνσταντίνος Δημηνάκης. Εμφανίζονται οι Bασιλική Καραγιάννη, Αντώνης Κορωναίος, Διονύσης Σούρμπης, Τάσος Αποστόλου κ.ά. ​​Πρεμιέρα στις 13/2 στο θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Στο «παρασκήνιο» των αρχαίων μαστόρων

«Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων…» μας βάζει η νέα, πρωτότυπη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Συνδυάζοντας πρωτότυπα εκθέματα με ζωντανά εργαστήρια κατασκευής, επιχειρεί να προσεγγίσει τον κόσμο των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τα θαυμαστά έργα της αρχαιότητας, δηλαδή των επώνυμων και ανώνυμων τεχνιτών που είχαν το θεϊκό χάρισμα της έμπνευσης και της δημιουργίας.

Για είκοσι ημέρες, καλλιτέχνες και τεχνίτες, σε συνεργασία με αρχαιολόγους, θα παρουσιάζουν ζωντανά στο κοινό τον τρόπο δουλειάς των αρχαίων γλυπτών, αγγειοπλαστών και αγγειογράφων, χρυσοχόων και χαλκουργών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τους καλλιτέχνες εν δράσει και να συζητούν μαζί τους. Διάρκεια έκθεσης 11-29 Φεβρουαρίου.

​​Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα,

τηλ. 210-72.28.321

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – REX

Mια εξαντλημένη ντίβα της όπερας

Μια ντίβα της όπερας, η οποία θα τραγουδήσει στον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ για διακοσιοστή εικοστή δεύτερη φορά, εξαντλημένη από την πειθαρχία που έχει επιβάλει στον εαυτό της και από την επαναλαμβανόμενη έκθεση στο κριτικό μάτι του κοινού, ματαιώνει τις εμφανίσεις της και αποσύρεται μαζί με τον τυφλό και αλκοολικό πατέρα της στην εξοχή. Εκείνος όμως, όντας φιλοχρήματος, έχει εναποθέσει όλη του τη ζωή στην καριέρα της. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας γιατρός, παθιασμένος για την ανθρώπινη ανατομία, αλλά αδιάφορος για την ανθρώπινη ύπαρξη… Αυτή είναι η υπόθεση του έργου «Ο αδαής και ο παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, τρίτη φετινή παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννος Περλέγκας και παίζουν οι Ανθή Ευστρατιάδου, Γιάννης Καπελέρης, Χρήστος Μαλάκης.

​​Από τις 12/ έως τις 6/3, Πανεπιστημίου 48,

τηλ. 210-33.05.074

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Ο «Συμβολαιογράφος»

Ο συγκινητικός μονόλογος μιας γυναίκας που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο είναι ο «Συμβολαιογράφος», έργο του Νίκου Βασιλειάδη που παρουσιάζεται ξανά από τις 13/2, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Τον ρόλο της Ερασμίας ερμηνεύει η Υρώ Μανέ.

​​Ακαδημίας 3, Αθήνα,

τηλ. 210-36.36.144

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Τραγούδια του Σούμπερτ

Ενα αριστούργημα μουσικής και δραματουργικής πυκνότητας, το «Κύκνειο άσμα», και τα «Πέντε τραγούδια για το νερό» του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828) ερμηνεύουν η Λένια Ζαφειροπούλου (τραγούδι) και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο) απόψε στις 8.30, στο Μέγαρο Μουσικής.

​​Σάββατο 6/2,

Αίθουσα Δ. Μητρόπουλου

GAZARTE

Ξύλινα πνευστά

Πέντε εκλεκτοί μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, οι οποίοι απαρτίζουν το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών, παρουσιάζουν στο Gazarte αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες, αναγνωρίσιμα ακόμα και στους μη μυημένους, μέσα από ευφυείς μεταγραφές.

​​Δευτέρα 8/2, στις 9 μ.μ.

Βουτάδων 32-34

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Ιστορίες ανδρείας»

Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού εγκαινιάζει την πρωτοποριακή έκθεση «Ιστορίες ανδρείας», με θέμα την ιστορία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Στο κουφάρι ενός πλοίου, το οποίο συνθέτει το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες.

​​Από 10/2, στον Ελληνικό Κόσμο,

Πειραιώς 254

PASSPORT ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

«Καλλιθέα»… αλλού

Η Καλλιθέα, η περιοχή όπου μεγάλωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς, είναι δύσκολο να… μεταφερθεί στον Κεραμεικό. Η «Καλλιθέα» όμως, ο δίσκος του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, θα «εμφανίζεται» εκεί από σήμερα το βράδυ και για λίγα Σάββατα. Ο δημιουργός και οι συνεργάτες του θα φτιάξουν ένα στέκι με χαρακτηριστικά γειτονιάς.

​​Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος,

Αθήνα

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Αλκηστις Πρωτοψάλτη

Για τρεις βραδιές (11,12,13/2) η Αλκηστις Πρωτοψάλτη συμπράττει με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων MandolinARTE και ζωντανεύει τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας, με επιτυχίες της ερμηνευμένες από μαντολίνα. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει πορεύεται στα μουσικά μονοπάτια που σμίγουν το χθες με το σήμερα.

​​Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΙΟΠ

Πόλεμος και Ειρήνη

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς ξεκινάει κύκλο προβολών «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών» στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ. Τη Δευτέρα 8/2, 6 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια» (2015, 58΄) του Ανδρέα Αποστολίδη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

​​Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος. Με σειρά προτεραιότητας (210-34.18.011)

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Δημήτρης Μυστακίδης

Ο κορυφαίος λαϊκός κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται για τρεις Παρασκευές στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, παρουσιάζοντας τον πρόσφατο εξαιρετικό δίσκο του με τίτλο «Εσπεράντο». Μαζί του στις κιθάρες και στο τραγούδι οι Δημήτρης Παππάς, Γιώργος Τσαλαμπούνης και Ιφιγένεια Ιωάννου.

​​Στις 10.30 μ.μ., Συγγρού 143

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή