Eyes Wide Open – Μάτια Διάπλατα Ανοιχτά

Eyes Wide Open – Μάτια Διάπλατα Ανοιχτά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επιτυχημένη παγκόσμια πρώτη της υποβρύχιας παράστασης χορού Drops of Breath στο Σούνιο (25,26,27/9/2015) και τη συνέχεια της ανάδυσης στην Γη με την παράσταση Drops of Peace στους κήπους του Μουσείου Βορρέ, στους Δημοτικούς Κήπους Λεμεσού αλλά και στο Παρίσι (Οκτώβριος –Δεκέμβριος 2015), οι χορογράφοι και εμπνευστές του πρότζεκτ Σοφί Μπουλμπουλγιάν (Γαλλία) και Αποστολία Παπαδαμάκη (Ελλάδα), σε συνεργασία με τη χορογράφο Λία Χαράκη (Κύπρος), σας προσκαλούν σε μία συνάντηση με προβολές, περφόρμανς και συζητήσεις με το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Τιτλος: Eyes Wide Open

Πότε: 12 Φεβρουαρίου, 2016

Πού: Blackbox Theater/Deree- The American College of Greece

Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Πρόγραμμα:

16.00- 17.45 Beyond the Ordinary (Πέρα απο το κανονικό)

Efva Lilja/Σουηδία/Διάλεξη-περφόρμανς/συζήτηση με το κοινό.

17.45-18.00 διάλειμμα

18.00-19.45  Songs of my Neighbors (Τα τραγούδια των γειτόνων μου).

Έλενα Αγαθοκλέους / Κύπρος/ Προβολή ντοκιμαντέρ / Συζήτηση.

19.45-20.00 διάλειμμα

20.00-21.15  Drops of Breath (Σταγόνες Αναπνοής).

Sophie Bulbulyan,Αποστολία Παπαδαμάκη,Γαλλία-Ελλάδα.Προβολή της υποβρύχιας παράστασης. Συζήτηση .

– Όλες οι  τέχνες ,με βασικό εργαλείο το σώμα και τις αισθήσεις, μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσον σύνδεσης και επικοινωνίας των ανθρώπων.. Η πρόταση να «ανοίξουμε» τα μάτια μας ώστε να δούμε πραγματικά, να «ανοίξουμε» τα αφτιά μας ώστε να αφουγκραστούμε, να «ανοίξουμε» τους εαυτούς μας ώστε να  «χωρέσουμε» τον άλλο και να «κινηθούμε» προς αυτόν, αποτελεί μία επίκαιρη προϋπόθεση για την ισότιμη επικοινωνία.

Αναλυτικές πληροφορίες

Beyond the OrdinaryΔιάλεξη/performance

«Βλέποντας τον κόσμο με τα μάτια ενός καλλιτέχνη σημαίνει βλέποντας, ακούγοντας και χρησιμοποιώντας τη γνώση και την διαίσθηση σε σχέση με την παρούσα στιγμή, χωρίς να παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο. Συνεπάγεται την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας για σκέψη ώστε να συναντηθούμε με τις πολιτικά πολύπλοκες προκλήσεις  της σύγχρονης κοινωνίας. Η τέχνη της χορογραφίας, μας επιτρέπει να είμαστε προκλητικοί, να αμφισβητήσουμε, να καθρεφτίσουμε  ή να  αλλάξουμε κοινωνικές ιδεολογίες, αν εμείς οι καλλιτέχνες τολμήσουμε  να πάμε πέρα από το “κανονικό” πέρα από το αναμενόμενο. Μέσα από το χορό, το κείμενο και τις εικόνες σας καλώ όλους  σε μια υπέροχη στιγμή της δράσης.» Efva Lilja-χορογράφος,εικαστικός, συγγραφέας.

www.efvalilja.se

Ντοκυμαντέρ ‘Songs of My Neighbours’

Μια συλλογική πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε Κύπρο, Ιταλία και Πολωνία, φιλοδοξώντας μέσα από τις τέχνες και το θέατρο να διευκολύνει το διάλογο και την κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ κοινοτήτων που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων. Διερεύνησε τα  σύνθετα ζητήματα της συμβίωσης και της μετανάστευσης σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας, την εθνική και θρησκευτική ανοχή μεταξύ των κοινοτήτων που μοιράζονται σύγκρουση. Η ανταλλαγή τραγουδιών και ιστοριών, κατά τη διαδικασία της καλλιτεχνικής έρευνας, μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, Πολωνών και Εβραίων, Ιταλών και Ρομά, ήταν το εναρκτήριο σημείο του πλάνου των δραστηριοτήτων.

“Τι θα συμβεί αν ακούσουμε ο ένας τα τραγούδια του άλλου;”

“Τι θα συμβεί αν τραγουδήσουμε ο ένας τα τραγούδια του άλλου;”

http://songsofmyneighbours.eu

Drops of BreathΠροβολή της υποβρύχιας παράστασης.

Μια πολυσυλλεκτική ομάδα υποβρύχιων χορευτών, μεταξύ αυτών και χορευτές με αναπηρία, μάς μεταφέρουν σε έναν υδάτινο κόσμο, όπου η μαγική αίσθηση της απουσίας της βαρύτητας και της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων αναδεικνύουν την ισότητα μέσα από την ετερότητα, την κατανόηση του ίσου δικαιώματος στην αναπνοή, ως το ύψιστο μέσο διατήρησης και εξέλιξης της ζωής. Ένα εγχείρημα που αποτέλεσε παγκόσμια πρώτη και πραγματοποιήθηκε  σε βάθος 5 μ. σε ένα υποθαλάσσιο «αμφιθέατρο»,  στη θάλασσα του Ακρωτηρίου του Σουνίου, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα. Ένα συλλογικό έργο  που αποτελεί καθηλωτική οπτική και ακουστική εμπειρία.

www.dropsofbreath.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή