Ματιές στον κόσμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ιερώνυμος Μπος, η ιδιοφυΐα

Αυτό που συμβαίνει στη μικρή πόλη Den Bosch στην Ολλανδία έχει μοναδικότητα. Εχει πάρει τεράστια διεθνή δημοσιότητα η συγκέντρωση όλων των γνωστών έργων του Ιερώνυμου Μπος στη γενέτειρά του με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατό του. Ενα μικρό μουσείο, το Noordbrabants Museum, έχει αποκαλύψει σε όλον τον κόσμο την έκθεση «Hieronymus Bosch, Visions of a Genius», που περιλαμβάνει τα 25 γνωστά έργα του ιδιοφυούς καλλιτέχνη, ανάμεσα στα οποία και ένα που αποδόθηκε σε αυτόν μόλις πρόσφατα. Η έκθεση συγκεντρώνει και πάλι το βλέμμα πάνω στη μεγαλοφυΐα αυτού του ανθρώπου, που είχε οργιάζουσα φαντασία και εντυπωσιακή συνθετική και συνειρμική δύναμη. Εμπλεα συμβολισμών, τα αλληγορικά έργα του έχουν κάτι τελεολογικό αλλά και προκαλούν ερμηνείες πέρα από θρησκειολογικές αφετηρίες θέτοντας ερωτήματα για τις πολλαπλές φύσεις του ανθρώπου. Ο Ιερώνυμος Μπος επανασυστήνεται ως ένας σύγχρονός μας.

ΣΙΚΑΓΟ

Tα δωμάτια του Βαν Γκογκ

Ενα δωμάτιο στο Σικάγο που αναπαράγει το γνωστό δωμάτιο του Βαν Γκογκ στη Νότια Γαλλία είναι η «σημαία» της νέας ενδιαφέρουσας έκθεσης που παρουσιάζει τώρα και ώς τον Μάιο το The Art Institute της πόλης. Το πρότζεκτ φέρνει κοντά προσεγγίσεις στο λιτό πνεύμα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ σαν ο ίδιος να ενοικίαζε αυτήν την κάμαρα για δέκα δολάρια την ημέρα.

ΜΠΡΙΣΤΟΛ

Η «εγκατάσταση» μιας φάλαινας

Aυτή η φάλαινα, κατασκευασμένη από ιτιά, βρίσκεται κοντά στο Μπρίστολ, στο Bennett’s Patch & White Paddock Nature Reserve. Είναι πλέον επισκέψιμη ως μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που εξάπτει τη φαντασία. Η φάλαινα κατασκευάστηκε σε φυσικό μέγεθος με την επιμέλεια της Avon Wildlife Trust Community. Ο συνδυασμός φυσικών πάρκων και σύγχρονης τέχνης είναι προς όφελος και των δύο.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Παρακαλώ, αγγίξτε!

Χέρια που κινούνται ελεύθερα πάνω στον γύψο των γλυπτών είναι το ζητούμενο μιας εμπειρίας στην έκθεση Prière de Toucher – The touch of Art. Η έκθεση, που επικαλείται το αίτημα των σουρεαλιστών, παρουσιάζεται στη Βασιλεία, στο Μουσείο Tinguely έως τις 16 Μαΐου. Βασίζεται στην εμπειρία της αφής και σκοπός είναι να προσκαλέσει τους επισκέπτες να μεταλάβουν την τέχνη.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Ο Δανός ζωγράφος Eckersberg

H πυκνή ατμόσφαιρα ανάμεσα στη γυναίκα και το έργο τέχνης γεννήθηκε στην Kunsthalle του Αμβούργου, όπου παρουσιάζεται η έκθεση έργων του Δανού ζωγράφου Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853). Η γυναίκα κοιτάει το έργο με τίτλο «Σπουδή γυμνού κοριτσιού 11 χρόνων» ενταγμένο σε αυτήν την έκθεση που φέρει υπότιτλο «Η έλξη για ρεαλισμό». Ο Eckersberg ανήκει στη λεγόμενη Χρυσή Περίοδο της δανέζικης ζωγραφικής και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία σεβάσμια και δεσπόζουσα μορφή στην απαρχή αυτής της καλλιτεχνικής άνοιξης στη Δανία του 19ου αιώνα.

ΔΑΝΙΑ

Ανακαινισμένο Μουσείο Skagen

H βασίλισσα Μαργκρέτε Β΄ της Δανίας ποζάρει δίπλα σε έναν μεγάλων διαστάσεων πίνακα στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο Τέχνης του Skagen στο βόρειο τμήμα της χώρας. To Moυσείο, που ιδρύθηκε το 1908, συνδέεται με μια ωραία δανέζικη παράδοση που ανακαλεί τον περίγυρο και το έργο της καλλιτεχνικής αποικίας που είχε γεννηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα σε αυτό το σημείο της Δανίας. Αρχικά, η «αποικία» στεγαζόταν στην τραπεζαρία ενός ξενοδοχείου που έγινε πυρήνας συνάντησης πολλών Δανών καλλιτεχνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή