Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

Μια σοπράνο που έγινε άνδρας εξ ανάγκης

Στο Παρίσι του μεσοπολέμου, η Βικτόρια Γκραντ, μια σοπράνο με οικονομικά προβλήματα προκειμένου να βρει δουλειά ως τραγουδίστρια, αναγκάζεται να μεταμορφωθεί σε άνδρα, ύστερα από υπόδειξη του ιμπρεσάριου Τόντι. Σύντομα θα γίνει διάσημη ως Βίκτορ, μέχρι τη στιγμή που ο έρωτας θα μπει στη ζωή της με το πρόσωπο ενός Αμερικανού γκάνγκστερ. Αυτή είναι η υπόθεση του διάσημου μιούζικαλ «Βίκτορ Βικτόρια» που παρουσιάζεται στο θέατρο Πάνθεον. Στον κινηματογράφο έγινε διάσημο από την ερμηνεία της Τζούλι Αντριους, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα στα βραβεία Τόνι, ενώ στο ελληνικό κοινό μας συστήθηκε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1983 με την ίδια, τον Βλάση Μπονάτσο και τον Ηλία Λογοθέτη. Η απολαυστική ιστορία της πάμφτωχης σοπράνο Βικτόρια Γκραντ που μεταμφιέζεται σε άντρα και θριαμβεύει στα μεγάλα κλαμπ του μεσοπολεμικού Παρισιού ως κόμης Βίκτορ Γκραζίσκι, στη νέα αυτή παραγωγή «ξετυλίγεται» με την ιδιαίτερη αισθητική ματιά του νέου σκηνοθέτη Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Την απόδοση του κειμένου και των στίχων έχει κάνει η Μυρτώ Κονταβά. Παίζουν οι: Eβελίνα Παπούλια, Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Ζουγανέλης κ.ά.

​​Πειραιώς 166 Ταύρος, 11854

τηλ. 210-34.71.111

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Χώροι μεταξύ φανταστικού και ρεαλιστικού

Μέσα σε έναν άδειο λευκό χώρο, πέντε σώματα κινούνται ευρισκόμενα σε διαρκή επαφή. Κατευθύνουν την προσοχή τους σε μια χορογραφία που σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και, σταδιακά, στον χώρο που προκύπτει καθώς απομακρύνονται. Γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργούν στενούς, οριακούς χώρους, ενεργοποιούν και δέχονται κινητικά ερεθίσματα. Πρωταρχικό σημείο της έρευνας του έργου είναι η εμπειρία της επαφής των σωμάτων με βασικό άξονα την αφή. Οι χορευτές δουλεύουν με την ιδέα ότι η κάθε κίνηση που δημιουργεί την επαφή μεταξύ των σωμάτων προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου. Αυξομειώσεις εντάσεων, εναλλαγές στην ταχύτητα και τον ρυθμό δημιουργούν χώρους δράσης ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό. Η χορογράφος Ιριδα Καραγιάν και η ομάδα της Ζήτα, με τη νέα τους παραγωγή, «Alaska», φιλοξενούνται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

​​Από 26 έως 29 Φεβρουαρίου, Συγγρού 107, τηλ. 210-90.05.800

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Ενας αυτοδίδακτος τεχνίτης του χρωστήρα

Συνεχίζεται η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα μέσα στις αίθουσες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής του, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου. Ογδόντα πέντε έργα του παρουσιάζονται για πρώτη φορά σ’ ένα αφιέρωμα όπου το παρόν αναμετριέται με την ιστορία, τα πινέλα του διασταυρώνονται με τον χρωστήρα του Αγγελου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, των Λαμπάρδων, του Κωνσταντίνου Τζάνε και του Θεόδωρου Πουλάκη και πολλών ανωνύμων βυζαντινών και μεταβυζαντινών «πιτόρων» και τεχνιτών που γεφύρωσαν το πέρασμα από τον Ελληνισμό της αρχαιότητας στο νεότερο Ελληνισμό. Ο Μητράκας γεννήθηκε το 1936, στον Προβατώνα Εβρου από πρόσφυγες γονείς της Ανατολικής Ρωμυλίας και πρωτοεμφανίστηκε στον εικαστικό χώρο το 1970 ως αυτοδίδακτος ζωγράφος.

​​Μέχρι τις 27 Μαρτίου στο μουσείο Μπενάκη,

Κεντρικό Κτίριο (Κουμπάρη 1)

ΓΚΑΛΕΡΙ BREEDER

Blind Adam

O Θάνος Κυριακίδης με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Blind Adam, είναι ένας εικαστικός που έχει χάσει το φως του και κάνει έργα, χρησιμοποιώντας την αφή. Η νέα του έκθεση με τίτλο Holy Glory εγκαινιάζεται την Πέμπτη. Οι κόμποι και οι θηλιές είναι το βασικό υλικό αυτής της σειράς έργων, που αποτελούν τον δικό του τρόπο έκφρασης και έμπνευσης.

​​Στην γκαλερί Breeder

(Ιάσονος 45, Κεραμεικός)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 117 ACADEMY

Γιάννης Αγγελάκας

O Γιάννης Αγγελάκας κατεβαίνει στην Αθήνα και στο Πειραιώς 117 Academy για δύο συναυλίες (26-27/2) με τη νέα του μπάντα -Λαμπρινή Γρηγοριάδου, Αναστάση Βουκυκλαράκη, Γιάννη Σαββίδη, Γιώργο Αβραμίδη, και James Wylie. Θα παρουσιάσει τραγούδια από τη μέχρι τώρα πορεία του, καθώς και κομμάτια από τον επικείμενο δίσκο του.

​​Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, στις 22.00

(Πειραιώς 117)

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μάνος Χατζιδάκις

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από τη γέννηση του μουσουργού, διοργανώνεται στην Ελληνοαμερικανική Ενωση συναυλία με τίτλο «Ο Μάνος Χατζιδάκις εμπνέει». Σε αυτή οι συνθέτες Θ. Αντωνίου, Σπ. Δεληγιαννόπουλος, Λ. Κανάρης, Ι. Κονιτόπουλος, Γ. Κουρουπός και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζουν έργα τους επηρεασμένα από εκείνον.

​​Την Τρίτη 23/2 στις 8.30 μ.μ., Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

KAPLANON 5

Βασίλης Γεροντάκος

«Παράθυρα, λουλούδια, καθρέφτες, εικονίσματα και κάθε λογής πράγματα πιασμένα στο δίχτυ του χρόνου έχουν κάτι από την αίγλη μιας ελαφρότητας» αναφέρει ο φωτογράφος Βασίλης Γεροντάκος για την έκθεσή του με τίτλο «In praise of dreams», που παρουσιάζει από τις 3 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης Kaplanon 5.

​​Kαπλανών 5 και Μασσαλίας, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης έως τις 2 Απριλίου

ΙΑΝΟΣ

Δώρος Δημοσθένους

Ο γνωστός τραγουδιστής υποδέχεται τις απόκριες με δύο προσωπικά live. Πρόκειται για δύο βραδιές γεμάτες από ρετρό μελωδίες, γοητευτικά τραγούδια και νοσταλγία. Ρετρό συνθέσεις σε αισθαντικές jazz διασκευές αλλά και με αστραφτερά swing από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του album με τίτλο «Compere!».

​​26 & 27/2 στον Ιανό

(Σταδίου 24)

ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Για τους Φαναριώτες

Συνεχίζεται η σειρά σεμιναριακών μαθημάτων για την ιστορία των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης (1453-1922) στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Η δεύτερη διάλεξη θα δοθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2016, στις 18.00, με ομιλητή τον δρα Μαρίνο Σαρηγιάννη (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών) με θέμα: «Φαναριώτες και οθωμανική διοίκηση».

​​Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη,

Κυδαθηναίων 11, Πλάκα.

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Γέφυρα» στη Συγγρού

Δύο γείτονες, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής, παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα. Μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική. Καρπός της συνεργασίας τους είναι τέσσερις συναυλίες ανερχόμενων –κυρίως– μουσικών (24/2, 16/3, 19/4, 24/5 2016).

​​Η πρώτη συναυλία θα γίνει στην αίθουσα

τελετών του Παντείου, Συγγρού 136,

τηλ. 210-92.01.341

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ PLUS

Μαρίζα Ρίζου

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του νέου της δίσκου η Μαρίζα Ρίζου αλλάζει ήχο, φανερώνοντας καινούργιες πτυχές των ερμηνευτικών της δυνατοτήτων. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Ασπιώτη και με μία μπάντα εξαιρετικών μουσικών, αντλούν από την εποχή της Μπελ Επόκ. Από την επόμενη Παρασκευή και για τις επόμενες τέσσερις θα βρίσκεται στον Σταυρό του Νότου Plus.

​​Φραντζή 14, Νέος Κόσμος,

τηλ. 210-92.26.975

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή