Ματίες στον κόσμο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ζορζ ντε λα Τουρ

Μπροστά στους γεμάτους μυστήριο πίνακες του Ζορζ ντε λα Τουρ, o επισκέπτης τυλίγεται σε μια μισοφωτισμένη ατμόσφαιρα. Με τη φιλοδοξία να αποκαλύψει στο κοινό τον Γάλλο ζωγράφο του 17ου αιώνα Ζορζ ντε Λα Τουρ, με έναν τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί στο παρελθόν, καθώς δεν είχε προχωρήσει η έρευνα, εγκαινιάστηκε η μεγάλη έκθεση στο Πράδο της Μαδρίτης. Στη φωτογραφία διακρίνεται σε πρώτο πλάνο «Η μάντισσα» (1630), με ένα πανόραμα τύπων ντυμένων με τη μόδα του δρόμου των αρχών του 17ου αιώνα. Ο Λα Τουρ συνδέεται πολιτισμικά και γεωγραφικά με τη Λωρραίνη και κατέληξε αυλικός ζωγράφος στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΓ΄. Τα έργα του, συχνά κρυπτικά, με μια πρόδρομη μοντέρνα ματιά, επιχειρούν έστω και ακουσίως σε μια λοξή ματιά σε μία διαρκώς λανθάνουσα πρώτη εντύπωση. Η έκθεση στο Πράδο θα διαρκέσει ώς τις 12 Ιουνίου και συγκεντρώνει έργα του Λα Τουρ από κορυφαία μουσεία και συλλογές του κόσμου.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Φλωρεντία των Μεδίκων

Μία πολύ σοβαρή υπόθεση, όπως το στήσιμο μιας έκθεσης έργων τέχνης, μπορεί να αποκτήσει την ελαφρά της νότα, όταν η μεταφορά ενός μεγάλου διαστάσεων πίνακα απαιτεί τη δύναμη ομάδας ανδρών. Είναι η προετοιμασία της έκθεσης με 120 έργα για τον μανιερισμό στη Φλωρεντία, που θα παρουσιάζεται ώς τις 5 Ιουνίου στο Μουσείο Staedel της Φρανκφούρτης.

ΑΛΑΜΠΑΜΑ

Τουλίπες για τη Χάρπερ Λι

Ενα μπουκέτο τουλίπες ανάμεσα στα δύο βιβλία της, το «Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» και το «Go Set A Watchman», είναι μια συμβολική κίνηση σεβασμού για τη Χάρπερ Λι στο Monroe County Heritage Museum της Αλαμπάμα. Η Χάρπερ Λι, η οποία πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 89 ετών, είχε γεννηθεί στην Αλαμπάμα. Το σπουδαίο βιβλίο της θα ανεβεί στο Μπρόντγουεϊ το 2017.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Τα 90 του Gyorgy Kurtag

Προσωπικότητα-θρύλος όχι μόνο στην πατρίδα του στην Ουγγαρία αλλά και διεθνώς, ο συνθέτης και πιανίστας Gyorgy Kurtag τιμήθηκε στη Βουδαπέστη με φεστιβάλ διάρκειας μιας εβδομάδας. Στη διάρκεια αυτή, διηύθυνε την πρεμιέρα της νέας του όπερας με τίτλο «Samuel Beckett’s Endgame». Ο Kurtag γνώρισε σε βάθος το έργο του Μπέκετ όταν έμενε στο Παρίσι.

NEA YOPKH

Τίμοθι Σνάιντερ

Τα βραβεία J. Anthony Lukas τιμούν ετησίως σπουδαία νέα βιβλία στην κατηγορία nonfiction. Ο Anthony Lukas (1933-1997) ήταν Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις κοινωνικές μελέτες του. Το βραβείο (σε τρεις κατηγορίες) έχει θεσπιστεί από το Nieman Foundation και τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia. Ενας από τους υποψηφίους φέτος είναι και ο ιστορικός Timothy Snyder για το βιβλίο του «Black Earth: The Holocaust as History and Warning», στο οποίο έχει αξιοποιήσει αρχεία από την Ανατολική Ευρώπη και μαρτυρίες από επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

ΒΕΝΕΤΙΑ

Αλεχάντρο Αραβένα

Ο διευθυντής της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2016, Αλεχάντρο Αραβένα, από τη Χιλή, είναι και ο φετινός αποδέκτης του περιώνυμου βραβείου Pritzker. H 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής εγκαινιάζεται στις 28 Μαΐου και ο Αλεχάντρο Αραβένα, γνωστός για τα έργα κοινωνικής αρχιτεκτονικής αλλά και για τη ρητορική του περί ενός νέου «συμβολαίου» που συνδέει τον σχεδιασμό με την καθημερινότητα, ζητεί να παρουσιαστούν περιπτώσεις επιτυχίας στην προώθηση της ευημερίας μέσω της αρχιτεκτονικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή