Ματίες στον κόσμο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Το νέο αξιοθέατο

Η απάντηση του Μετροπόλιταν στο Whitney Museum of American Art είναι το Met Breuer. Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ο ανταγωνισμός που γεννιέται στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε κορυφαία μουσεία με πεδίο την τέχνη του 20ού και 21ου αιώνα, αλλά το γεγονός ότι το Μετροπόλιταν ανακατέλαβε το παλιό κτίριο που άφησε το Whitney και το βάφτισε Met Breuer. Breuer είναι το όνομα του Ούγγρου αρχιτέκτονα Marcel Breuer, ο οποίος είχε χτίσει το περίφημο, πλέον, μοντέρνο κτίριο του 1966 με την αιχμηρή γεωμετρία από γυμνό μπετόν. Τώρα, με τα εγκαίνια του Met Breuer που έγιναν στις 18 Μαρτίου, το Μανχάταν αποκτά όχι μόνο ένα νέο μουσείο μοντέρνας τέχνης, αλλά γίνεται η αφορμή για να τεθεί κι ένα σοβαρό ερώτημα για την αρχιτεκτονική της δεκαετίας του ’60, που το ίδιο το μουσείο εκπροσωπεί. Το περιοδικό ΤΙΜΕ (28/3/16) θέτει με ενδιαφέροντα τρόπο το ζήτημα, συνδέοντάς το και με τη δύση του άστρου πολλών από τους αρχιτέκτονες–σταρ.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Το άστρο της Ανν-Μάργκρετ

Στο Σαν Λουίς Ομπίσπο της Καλιφόρνιας, το κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Φρέμοντ Θίατερ αποφάσισε να τιμήσει την παλιά δόξα του σινεμά, Ανν-Μάργκρετ. Στα 75 της χρόνια, η Ανν-Μάργκρετ έλαβε το King Vidor Award, γεγονός που μας θυμίζει και τον Kινγκ Βιντόρ (1894-1982) που ήταν ο σκηνοθέτης μεγάλων επιτυχιών από τον βωβό κινηματογράφο έως το τέλος της χρυσής εποχής.

ΠΡΑΓΑ

Aφγανιστάν και Βουδισμός

Το Αγαλμα της Προσφοράς, δάνειο από το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, χρονολογείται μεταξύ 3ου και 6ου αιώνα. Είναι μέρος της έκθεσης με θέμα «Οι διασωθέντες θησαυροί του Βουδισμού από το Αφγανιστάν», που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο μουσείο Naprstek της Πράγας με δείγματα της αφγανικής βουδιστικής τέχνης από τον 1ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Το Εαρινό Παλάτι του Τσαουσέσκου

Ενας επισκέπτης κατεβαίνει τη σκάλα που οδηγεί στην πισίνα στο Εαρινό Παλάτι στο Βουκουρέστι. Χτισμένο τη δεκαετία του ’60, το ανάκτορο ήταν κατοικία του Νικολάε και της Ελενας Τσαουσέσκου και των τριών παιδιών τους από το 1965 μέχρι το 1989. Κτίριο αποτελούμενο από 80 δωμάτια με διάφορα είδη διακόσμησης, είναι πλέον μουσείο, έπειτα από 25 χρόνια σιωπής.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η εποχή του Τζορτζόνε

Στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, η νέα έκθεση (έως 5 Ιουνίου) φέρνει στο προσκήνιο την τέχνη των μεγάλων ζωγράφων της εποχής της βενετσιάνικης Αναγέννησης. Με έμφαση στους μεγάλους δασκάλους, όπως ο Τζορτζόνε και ο Τιτσιάνο, αλλά και τους πολλούς μαθητές ή μιμητές τους, η έκθεση επιχειρεί να ανασυστήσει μια αφήγηση στην καρδιά του ύφους και του ήθους μιας εποχής καμπής όχι μόνο για τη Βενετία αλλά και για μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Με τη ζωγραφικής αυτής της ποιότητας, ακτινογραφείται ο 16ος αιώνας στη Βενετία με έμφαση στον Τζορτζόνε.

ΦΛΟΡΙΝΤΑ

Μια «νέα» πεταλούδα

Αυτήν τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα ο επιστήμων Aντριου Γουόρεν, ειδικός για τα λεπιδόπτερα. Ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα άγνωστο μέχρι τώρα είδος πεταλούδας, που το βάφτισε Tanana Arctic. Η έρευνα του Γουόρεν είδε το φως της δημοσιότητας στις 15 Μαρτίου και υποστηρίζει ότι το μόλις ανακαλυφθέν είδος εξελίχθηκε από τη διασταύρωση δύο συγγενών ειδών πεταλούδας. Και τα τρία είδη έζησαν ανάμεσα στην Αλάσκα και τη Ρωσία, στον Βερίγγειο Πορθμό πριν από την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή