Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ

Για την πολιτιστική συνύπαρξη

H New Wrinkle, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, διοργανώνει σήμερα στο Παρίσι σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Café de Jour» και άξονα την πολιτιστική συνύπαρξη.

Αφορμή στάθηκε το διήγημα του διακεκριμένου συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα «Διάλογοι σε φωτεινό καφενείο», το οποίο κυκλοφορεί σε τρίγλωσση έκδοση (γαλλικά, αραβικά, ελληνικά) εκτός εμπορίου, από τις εκδόσεις Ικαρος.

Η ημερίδα συμπεριλαμβάνει βιωματικό εργαστήριο και θα συνεχιστεί με ομιλίες και debate σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων σχετικά με τις δυνατότητες αρμονικής συνύπαρξης στον σύγχρονο κόσμο.

Παράλληλα, θα παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα δοθεί και συναυλία του Ελληνα μουσικού Theodore.

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι φωτογράφοι: Αγγελος Τζωρτζίνης, Yan Morvan, Nίκος Αλιάγας, Mélissa David, Romain Estebanr, Ειρήνη Βουρλούμη, Eric Fayolle, Παύλος Φυσάκης, Τάκης Σπυρόπουλος, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Sheppard Pepper, Carole Bellaiche.

H εκδήλωση «Café de Jour» τελεί επίσης υπό την αιγίδα της UNESCO (International Decade for the Rapprochement of Cultures 2013-2022), καθώς και του αν. υπουργού Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Ξυδάκη.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Σπάνια μουσικότητα, ερμηνευτική ευαισθησία

Εναν από τους σπουδαιότερους βιολονίστες, τον Φρανκ Πέτερ Τσίμερμαν, θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό στις δύο συναυλίες της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. To άστρο του Τσίμερμαν, ενός σολίστ προικισμένου με σπάνια μουσικότητα και ερμηνευτική ευαισθησία, μεσουρανεί εδώ και τρεις δεκαετίες στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Είναι ένας από τους πλέον περιζήτητους βιρτουόζους, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες του κόσμου. Την Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ, ένα από τα καλύτερα νεανικά σύνολα του κόσμου, θα διευθύνει στο Μέγαρο ο διακεκριμένος μαέστρος Ντάβιντ Αφχκαμ. Θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Ντιτιγέ, Λίγκετι και Μπάρτοκ, οι συνθέσεις του οποίου ανακαλύπτονται εκ νέου στην εποχή μας.

​​Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη,

έναρξη στις 8.30 μ.μ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος

Ο διάσημος συγγραφέας Αντρέι Μακίν εγκαινιάζει τον κύκλο «Οι σημαντικοί Γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Megaron Plus. Την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 7 μ.μ. θα δώσει ομιλία με θέμα «Λογοτεχνία: η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος». Τη συζήτηση συντονίζει η Μαρί-Κριστίν Βαντόρν, πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο και τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο γαλλόφωνος Ρώσος πεζογράφος Αντρέι Μακίν γεννήθηκε το 1957 στη Σιβηρία. Από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με τη γαλλική γλώσσα και άρχισε να γράφει ποιήματα στα γαλλικά και στα ρωσικά. Το 1987 αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Γαλλία όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο. Ο ίδιος επέλεξε να γράφει πλέον μόνο στα γαλλικά.

​​6/4, 7 μ.μ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος. Είσοδος με δελτία προτεραιότητας από τις 17.30

ΙΑΝΟΣ

Τέχνη στον δημόσιο χώρο

Ο Δημ. Δασκαλόπουλος θα μιλήσει στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στις Απρόβλεπτες Συναντήσεις στον Ιανό, την Τετάρτη 6 Απριλίου. Ο δραστήριος συλλέκτης θα αναφερθεί για τον Οργανισμό ΝΕΟΝ και τη σύζευξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με την πόλη.

​​Τετάρτη 6/4 8.30 μ.μ.

Σταδίου 24

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το κρίνο και το λιοντάρι

Μουσική από τις αυλές της Γαλλίας και της Αγγλίας του 17ου αιώνα θα ακουστούν στην Ευαγγελική Εκκλησία των γερμανοφώνων, στην οδό Σίνα. Ερμηνεύουν: Τίνα Ανδρικοπούλου (τραγούδι), Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο με ράμφος), Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο), Βασίλης Τιγγιρίδης (θεόρβη).

​​Κυριακή 3/4, 8.30 μ.μ.,

Σίνα 66 και Οίτης

ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η ελευθερία του Τύπου

Με θέμα «Η Ελευθερία της Εκφρασης και του Τύπου στην Ελλάδα του 2016» πραγματοποιείται την Τρίτη 5/4, ώρα 7 μ.μ., η εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ στη Νομική Βιβλιοθήκη. Συμμετέχουν: Στ. Τσακυράκης, Μαρία Τσάκου, Αρ. Χατζής, Τ. Αβραντίνης. Συντονίζει ο Πάσχος Μανδραβέλης.

​​Τρίτη 5/4, 7 μ.μ. Μαυρομιχάλη 23. Απαραίτητη η προεγγραφή (www.kefim.org)

HALF NOTE

Nostalgia Flamenca

Η Alma Gitana Flamenco Grupο παρουσιάζει στη σκηνή του Half Note τη μουσικοχορευτική παράσταση «Nostalgia Flamenca», στις 6 και 7 Απριλίου. Μουσική και χορός, πάθος και φλόγα, σε μια παράσταση που μεταφέρει τους θεατές στον κόσμο του φλαμένκο, ζωντανεύοντας την πλούσια παράδοση της Ανδαλουσίας.

​​Tριβωνιανού 17, Μετς,

τηλ. 210-92.13.310

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Μίλτος Πασχαλίδης

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ξεκινάει από σήμερα τις ζωντανές του εμφανίσεις στη σκηνή, που θα γίνονται κάθε Σάββατο για τέσσερις συνολικά παραστάσεις. Ο τραγουδοποιός, με 20ετή παρουσία στα μουσικά πράγματα, θα ερμηνεύσει μερικά από τα αγαπημένα του ελληνικά τραγούδια.

​​Στον Σταυρό του Νότου,

Θαρύπου 37, στις 10 μ.μ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αλληλέγγυα κοινωνία

Συζήτηση  του διευθύνοντος συμβούλου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος, Γιάννη Τροχόπουλου, με τη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 6/4, ώρα 18.00, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θέμα: «Συμμετέχοντας στην ανάπτυξη μιας αλληλέγγυας κοινωνίας: η μεταμόρφωση της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, 1955-2010».

​​Τετάρτη 6/4, 18.00. Τράπεζα της Ελλάδος. Είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Vinyl is back

Στο Μουσείο Αυτοκινήτου, τα βινύλια παίρνουν θέση δίπλα στα κλασικά μοντέλα αυτοκινήτου. Το Vinyl is Back, η κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο, αποκτά νέο χώρο παρουσίασης, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (Hellenic Motor Museum) το τριήμερο: την προσεχή Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Απριλίου.

​​3ης Σεπτεμβρίου & Ιουλιανού,

στον 4ο όροφο

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ

«…από έρωτα»

Η εταιρεία θεάτρου ΘΕΑΣΗ παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη την ερωτική ιστορία του Θοδωρή Αθερίδη «…από έρωτα», στο Θέατρο Αργώ, για λίγες μόνο παραστάσεις. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ζαφείρης. Παίζουν οι Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Φένια Ζαχαρίου, Ευστρατία Λυρατζοπούλου.

​​Θέατρο Αργώ. Ελευσινίων 15,Μεταξουργείο,

τηλ.: 210-52.01.684-5. Κάθε Δευτέρα

και Τρίτη (9 μ.μ.)

ΠΟΙΗΣΗ

«Η σονάτα του σεληνόφωτος»

To έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η σονάτα του σεληνόφωτος» ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή, σε σκηνοθεσία Ασπας Κυρίμη, τη Δευτέρα και Τρίτη στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνη 17, Μοναστηράκι), στις 9 μ.μ. Η μουσική επιμέλεια είναι της Ελεάννας Βεντούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή