Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GALLERY THE BREEDER

Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης και τα όρια της αντίληψης

Tην καινούργια δουλειά του Αλέξανδρου Βασμουλάκη παρουσιάζει η γκαλερί The Breeder. O χαρισματικός καλλιτέχνης, γνωστός και από ζωγραφικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στον δημόσιο χώρο, εκθέτει την ενότητα έργων με τίτλο «The eater and the eaten». Με έναυσμα τις διαπλεκόμενες σχέσεις ισχύος και εξουσίας, αλλά και την εξάλειψη κάθε συμβατού διπόλου, ο Βασμουλάκης ενορχηστρώνει τη σύζευξη των αντιθέτων και οδηγεί τον θεατή να παρατηρήσει έναν κόσμο απ’ όπου οι άπειρες εκφάνσεις της οπτικής γλώσσας αναβλύζουν ελεύθερα και αβίαστα. Οπως γράφει η ιστορικός τέχνης Ελλη Παξινού, «οι εικόνες του εκφράζουν τις προθέσεις ενός μοντερνιστή εικαστικού που απο-πλαισιώνει κάθε καθιερωμένη μορφή από το περιεχόμενό της, δημιουργώντας ένα αναπόσπαστο σύνολο. Ο καλλιτέχνης ως ένας σύγχρονος αλλά και παραδοσιακός ζωγράφος αγκαλιάζει το ίδιο το μέσο, καθώς παίζει με τα όρια της οπτικής αντίληψης και απομακρύνει τον θεατή από τους περιορισμούς της ευθύγραμμης αφήγησης. Ωθεί το μάτι να γλιστράει μακριά, έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο χώρος για μια διαφορετική ερμηνεία και να αποτρέψει την ταύτιση. Τα αφηρημένα του όντα, σαν ζωντανός οργανισμός, κινούνται αδιάκοπα, εξελίσσονται, μεταμορφώνονται, πεθαίνουν, ξαναγεννιούνται και ανακυκλώνονται».

​​Διάρκεια έως τις 7/5

(Ιάσονος 45, Αθήνα)

MOYΣΕΙΟ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ

Η street art συναντάει τον Γιώργο Μπουζιάνη

Δέκα street και graffiti καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τη ζωγραφική του Γιώργου Μπουζιάνη στην έκθεση «Ιερή γνωριμία» στο μουσείο και τελευταία κατοικία του Ελληνα καλλιτέχνη. Στην πλειονότητά τους δεν έχουν δει ζωντανά ζωγραφική του Γ. Μπουζιάνη. Βασιζόμενοι στις εικόνες του βιβλίου-μονογραφίας του Δ. Δεληγιάννη και μέσα σε 15 ημέρες συναντήθηκαν με τα έργα του σπουδαίου εξπρεσιονιστή, αποδίδοντάς τα με τη δική τους τεχνική, το στυλ του δρόμου. Ο Μπουζιάνης είναι σπουδαίος γιατί απεικονίζει τον κυκλώνα της ανθρώπινης φύσης, χωρίς ποτέ να μειώνει και να ασχημαίνει την ανθρώπινη ψυχή. Το σκεπτικό της έκθεσης, που επιμελείται ο Φοίβος Κυπραίος, στηρίζεται στη βεβαιότητα πως η ευαισθησία αυτή επιβάλλεται να «αναστηθεί» μέσω των καλλιτεχνών της πιο δημοφιλούς σύγχρονης μορφής έκφρασης, της street art.

​​Διάρκεια έως τις 7/6.

Οδός Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη

HALF NOTE

Η Αλέκα Κανελλίδου σε νέες εμφανίσεις

Η Αλέκα Κανελλίδου επιστρέφει στο Half Note Jazz Club συνεχίζοντας τις εμφανίσεις της με το εξαιρετικό πρόγραμμα «Μόλις χθες». Η ερωτική φωνή της, βελούδινη με χαρακτηριστική βραχνάδα, απλώνεται στο προσωπικό της ρεπερτόριο, σε διασκευές σπουδαίων τραγουδιών, ελληνικών και ξένων, καθώς και σε αμερικάνικα jazz στάνταρντ. Την επιμέλεια και την ενορχήστρωση υπογράφει ο πιανίστας Τάκης Φαραζής. Η Αλέκα Κανελλίδου είναι μια ερμηνεύτρια που παραμένει πιστή σε μια καλλιτεχνική έκφραση με σαφείς επιρροές από την τζαζ. Εχει σημαδέψει με τα τραγούδια της μια ολόκληρη εποχή και εξακολουθεί να διατηρεί τη μαγική σχέση που τη συνδέει με το κοινό με σεμνότητα και συνέπεια. Ο νέος γύρος εμφανίσεων ξεκινάει την Παρασκευή 15/4 και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 18/4.

​​Τριβωνιανού 17, Μετς

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-92.13.310

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Με θέα τον Κεραμεικό

Ενα από τα στέκια που μας είχαν λείψει ήταν το καφέ στην υπέροχη ταράτσα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Τώρα ξανανοίγει για το κοινό, πιο ζωντανό και όμορφο χάρις στη μόνιμη εικαστική εγκατάσταση που υπογράφει η Navine G. Khan-Dossos. Εγκαίνια σήμερα στις 5 μ.μ.

​​Ασωμάτων & Διπύλου,

τηλ.: 210-32.51.311

ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για τον Στ. Κουγιουμτζή

Δεκάδες τραγούδια που μας άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη ο Σταύρος Κουγιουμτζής θα παρουσιάσει ο Γιώργος Νταλάρας στο αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη. Τον συνοδεύουν οι Θ. Κοτονιάς, Βασιλική Καρακώστα, Ασπασία Στρατηγού. Στις 15, 16, 22 και 23/4 στην Ακτή Πειραιώς.

​​Πειραιώς 178 και Λαμίας,

τηλ. 210-34.18.020

FUZZ CLUB

Villagers of Ioannina City

Οι Villagers of Ioannina City επιστρέφουν στην Αθήνα για ένα τελευταίο club show πριν από την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου. Ο ιδιαίτερος ήχος τους είναι μια μείξη ψυχεδελικού post rock με τον παραδοσιακό ήχο της Ηπείρου, ο οποίος χτίζεται με ηλεκτρικά όργανα και παραδοσιακό ηπειρώτικο κλαρίνο. Θα εμφανιστούν την Παρασκευή 15/4 στο Fuzz Live Music Club. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Road Miles.

​​Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Μοσχάτο,

τηλ. 210-34.50.817

ΤHE PULSE

Αθήνα – Παρίσι

Η γκαλερί Τhe Pulse Kolonaki παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη François L’Hotel με τίτλο «Love of Finished Days». Παρουσιάζονται 10 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων.

​​Μέχρι τις 20 Απριλίου

Χάρητος 8, 210-72.43.982

ΙΑΝΟΣ

Η Γιώτα Νέγκα αφηγείται

Δεν σκέφτηκε ποτέ στη ζωή της να γίνει οτιδήποτε άλλο από τραγουδίστρια. Μικρή… γρατζουνούσε ένα μπουζούκι που υπήρχε στο σπίτι και ονειρευόταν ότι ακούει τον εαυτό της στο ραδιόφωνο. Από το «Εμμετρο», μια μικρή μουσική σκηνή στο Μοσχάτο, στα ρεμπετάδικα και από εκεί στους μεγάλους χώρους. Η Γιώτα Νέγκα αφηγείται τη ζωή της στην Τασούλα Επτακοίλη, με λόγια αλλά και με τραγούδια.

​​Τη Δευτέρα 11/4, στις 8.30 μ.μ.,

στον Ιανό (Σταδίου 24)

ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σεμιναριακά μαθήματα

Συνεχίζεται η σειρά σεμιναριακών μαθημάτων για την ιστορία των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης (1453 – 1922) στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Eβδομη διάλεξη, με ομιλητή τον Σταύρο Ανεστίδη: «Η παιδεία στην Καππαδοκία τον 19o αιώνα. Ταλαντώσεις στο ιδιόμορφο περιβάλλον της διγλωσσίας».

​​12 Απριλίου, στις 18.00, Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη, Κυδαθηναίων 11, Πλάκα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή