Ματιές στον κόσμο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Οι οροφογραφίες της βιβλιοθήκης

Με 88 παραρτήματα σε διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, ως κτίριο και ως θεσμός, είναι σήμα κατατεθέν του Μανχάταν. Αυτή την περίοδο προχωρούν οι εργασίες εγκατάστασης μιας γιγαντιαίας νέας οροφογραφίας στο Bill Blass Catalog Room της βιβλιοθήκης, μέρος ενός γενικότερου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου στους 42 δρόμους. Το εικαστικό της θέμα είναι απαλά και φευγαλέα νέφη, ενώ έμπνευση αποτελεί η οροφογραφία που είχε σχεδιάσει το 1911 ο ζωγράφος και διακοσμητής James Wall Finn (1866-1913). Η παλιά οροφογραφία ήταν αδύνατον να συντηρηθεί σύμφωνα με τους ειδικούς, γι’ αυτό αποφασίστηκε η αναπαραγωγή της στο ίδιο ακριβώς σημείο, σε μία τεράστια επιφάνεια οροφής. Οι εργασίες έχουν κόστος 45.000 δολάρια, ενώ η ίδια ομάδα είχε αποκαταστήσει και μία άλλη οροφογραφία του Finn στο Rose Reading Room το 1998.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ

Ο Ντα Βίντσι στη Μολδαβία

Μία επισκέπτρια στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Μολδαβίας περιεργάζεται τα σχέδια που αναπαράγουν το πνεύμα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, μέρος της έκθεσης «Da Vinci – Inventions», που αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν σε διεθνή περιοδεία. Για πρώτη φορά, το Κισινάου, η πρωτεύουσα της χώρας, περιελήφθη στη λίστα των διεθνών προορισμών για το πνεύμα του Λεονάρντο.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ενας νέος «Τανχόιζερ»

Στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, η νέα παραγωγή της βαγκνερικής όπερας «Τανχόιζερ» από τον Τιμ Αλμπερι προκαλεί την προσοχή. Με διευθυντή ορχήστρας τον Hartmut Haenchen, στο καστ της νέας παραγωγής συγκαταλέγονται ονόματα όπως των Peter Seiffert, Emma Bell,

Christian Gerhaher, Sophie Koch και Eva-Maria Westbroek (φωτ.). H τελευταία παράσταση θα δοθεί στις 15 Μαΐου.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ

Ακόμη πιο ψηλά

Ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτων Σαντιάγο Καλατράβα ποζάρει μπροστά στο νέο του πρότζεκτ στο Ντουμπάι. Η κατασκευάστρια εταιρεία, που χτίζει τώρα τον υψηλότερο ουρανοξύστη, σχεδιάζει έναν ακόμη υψηλότερο, με περιστρεφόμενα μπαλκόνια και κατασκευή τοπίων ακόμη και σε ψηλούς ορόφους, συμβάλλοντας σε μία νέα εκδοχή της Βαβυλώνας και των μυθικών της κήπων.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η ζωγραφική του Charming Baker

Η γκαλερί S|2 του Οίκου Sotheby’s παρουσιάζει το «Sweet Nothing», με νέα έργα του Charming Baker, του 42χρονου Βρετανού καλλιτέχνη που παρά τις πολλές συνεργασίες του σε διάφορα είδη δημιουργίας, παραμένει ένας ζωγράφος με εγγενές ενδιαφέρον στην αφηγηματική ικανότητα της ζωγραφικής. «Αυτή η ρομαντική οπτική είναι συνυφασμένη με μία ωμή ενέργεια που κατέχει ο Baker και μπορεί να κόψει, να τρυπήσει ή ακόμη και να πυροβολήσει τον καμβά με μία καραμπίνα». Η γκαλερί S|2 βρίσκεται στην 31 St. George Str. (Λονδίνο W1S 2FJ). Διάρκεια έως 27 Μαΐου.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Και τώρα Ladybird για ενηλίκους

Εκαναν θραύση για πολλές δεκαετίες τα μικρά, πολύχρωμα βιβλιαράκια, γνωστά ως Ladybird, με σήμα την πασχαλίτσα. Είχαν διασκεδάσει εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο, ακόμη και όσα μάθαιναν αγγλικά σε διάφορες χώρες. Βιβλιαράκια τσέπης με ελκυστική εικονογράφηση πρόσφεραν απλοποιημένες εκδοχές γνωστών έργων της λογοτεχνίας ή συμπυκνωμένες γνώσεις. Η αναβίωση της σειράς γίνεται τώρα και για ενηλίκους με νέα θέματα που όμως ακολουθούν την ίδια, επιτυχημένη, διασκεδαστική συνταγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή