Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Η νέα γενιά του θεάτρου στη… μικρή σκηνή

Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, θεσμός πλέον στην πόλη, μπαίνει δυναμικά στην πέμπτη χρονιά του, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους να ξεκλειδώσουν το ταλέντο τους και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους πάνω στη θεατρική σκηνή. Από τις 21 έως τις 24 Απριλίου, δέκα νέες ομάδες παρουσιάζουν δέκα νέες παραστάσεις στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, έπειτα από ένα εξάμηνο δουλειάς στα σχολεία τους με την Grasshopper Youth και συνεργαζόμενους καλλιτέχνες του θεάτρου, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και δραματουργούς. Με τη θεματική «Κλασική Πρωτοπορία», το φετινό φεστιβάλ διαφοροποιείται από τις προηγούμενες διοργανώσεις, καθώς για πρώτη φορά οι έφηβοι εμπνέονται από σημαντικά έργα της παγκόσμιας γραμματείας. Τα απροσδόκητα κείμενα που έχουν επιλεγεί αποτελούν μείγμα κλασικού και μοντέρνου κλασικού ρεπερτορίου, με στόχο να αγκαλιάσουν όλες τις εποχές, τις κουλτούρες και τα είδη: γνωστά θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ακόμα και κόμικς, δίνουν την αφορμή στους εφηβικούς μας θιάσους να πειραματιστούν και να προτείνουν δικές τους προσεγγίσεις, ελεύθερες διασκευές ή πρωτότυπες παραστάσεις, στη γλώσσα της εποχής τους.

​​Συγγρού 107,

τηλ. 213-01.78.002

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Με έμπνευση από την… 3η χιλιετία π.Χ.

Σύγχρονοι σχεδιαστές εμπνέονται από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και δημιουργούν λαμπάδες, χειροποίητα αντικείμενα και κοσμήματα στο κλίμα των ημερών. Λαμπάδες εμπνευσμένες από γυναικεία κυκλαδικά ειδώλια, έξυπνες χάρτινες κατασκευές, είδη για το σπίτι, κολιέ, βραχιόλα και δαχτυλίδια συνθέτουν μια γκάμα πρωτότυπων δώρων. Στο νέο Cycladic Shop, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects, βρίσκει κανείς σταθερά μια σειρά από ξεχωριστά αντικείμενα, όλα εμπνευσμένα από τις συλλογές του μουσείου. Ελληνες και ξένοι δημιουργοί σχεδιάζουν μορφές και σχήματα αντλώντας ιδέες από τον κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ., μεταφέροντας την απλότητα και τη χρηστικότητά τους στη σύγχρονη εποχή. Φυσικά, μπορεί κανείς να βρει, επίσης, σημαντικές ελληνικές και ξένες εκδόσεις.

​​Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα,

τηλ. 210-72.28.321-3

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Ο ύπνος μέσα από

καλλιτεχνικές δράσεις

Το «Υπνος Project», ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο αποτελείται από μια έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, performances και sleepovers, έναν κύκλο ηχητικών έργων και ζωντανών περιπατητικών δράσεων και μια σειρά διαλέξεων και δημοσίων συζητήσεων, ξεκινάει τη Δευτέρα 18/4. Αναπτύσσεται στο κτίριο της Στέγης, στο κτίριο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και σε άλλους χώρους. Το πρόγραμμα προσεγγίζει το μείζον θέμα του ύπνου μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, κείμενα και δημόσιες συζητήσεις που ξεδιπλώνουν τις πιο σύγχρονες αιχμές και εκδοχές του. Δεν πρόκειται για μια θεματική έκθεση –με τη συμβατική έννοια του όρου– αλλά για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων που επικεντρώνονται σε εκείνο το λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας.

​​Διάρκεια έως τις 19 Ιουνίου

(Συγγρού 107, τηλ. 210-90.05.800)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Φωτογραφία για τα παιδιά

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει από αυτήν την Τετάρτη την έκθεση «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της Γης», του διεθνώς αναγνωρισμένου φωτορεπόρτερ GMB Akash, με θέμα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το δράμα της προσφυγικής κρίσης.

​​Μέχρι 22/5,

Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας

ΓΚΑΛΕΡΙ «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ»

Βαγγέλης Ρήνας

Την Πέμπτη 21 Απριλίου (8 μ.μ.) εγκαινιάζεται η νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου Βαγγέλη Ρήνα, «Παρουσίες…», στην γκαλερί «Ευριπίδης». Εργα μεγάλων διαστάσεων καθώς και γλυπτά αποτελούν τον πυρήνα της νέας εικαστικής πρότασης του καλλιτέχνη.

​​Εγκαίνια 21/4, Γκαλερί «Ευριπίδης», Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι

ΙΑΝΟΣ

Για τον Σαίξπηρ

Με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το βιβλιοπωλείο Ιανός διοργανώνει εκδήλωση στην οποία ο Νίκος Θρασυβούλου θα συνομιλήσει με δώδεκα καλλιτέχνες, το έργο των οποίων έχει συνδεθεί με τη δραματουργία του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα.

​​Τη Δευτέρα 18/4

στις 8.30 μ.μ. (Σταδίου 24)

ΓΚΑΛΕΡΙ «ΣΥΝ»

Ρήγας Ρηγόπουλος

Σαράντα έργα, αντιπροσωπευτικά της σαραντάχρονης πορείας του στα εικαστικά, εκθέτει ο Ρήγας Ρηγόπουλος στην γκαλερί «Συν». Τα ζωγραφικά έργα και οι κατασκευές δείχνουν το πέρασμα από τον σουρεαλισμό στον εξπρεσιονιστικό σουρεαλισμό, για να καταλήξουν στη συμβολική αφαίρεση.

​​Τοσίτσα 17, Αθήνα.

Εως τις 17 Μαΐου

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ CLUB

Μουσικά αριστουργήματα

Στον Σταυρό του Νότου club, η Ευτυχία Μητρίτσα περιπλανιέται στα αριστουργήματα της έντεχνης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, σε ένα τοπίο από εικόνες γνώριμες, μα και απρόβλεπτες. Τσιτσάνης, Τούντας, Χιώτης, Μικρούτσικος, Λοΐζος, Ξυδάκης, Σούκας, Ζαμπέτας, Καλδάρας, Χατζιδάκις κ.ά. συναντιούνται σε ένα συγκινητικό πρόγραμμα. Στις 20/4.

​​Φραντζή και Θαρύππου 35-37,

Νέος Κόσμος

EL CONVENTO DEL ARTE

«Το τέλειο έγκλημα»

Ο συνθέτης μουσικής για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος παρουσιάζει απόψε τη μουσική παράσταση υπό τον τίτλο «Το τέλειο έγκλημα», με καινούργια τραγούδια και ορχηστρικά. Τραγουδούν η Νεφέλη Φασουλή και η Ειρήνη Αραμπατζή.

​​Στις 10.30 μ.μ., στο El Convento Del Arte, Βιργινίας Μπενάκη 7

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μουσική για το Πάσχα

Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και το Εθνικό Ωδείο, ενόψει του Πάσχα, παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση-ταξίδι στον χρόνο, σε κάθε ελληνικό μουσικό βίωμα της Ανάστασης. Η βυζαντινή μουσική συνδυάζεται με τα δημοτικά τραγούδια της Λαμπρής και τους παραδοσιακούς χορούς. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

​​Εναρξη στις 8.30 μ.μ.

(Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Γιώργος Ξ. Ματζουράνης

Ο «Πολιτιστικός – Αθλητικός Οργανισμός» του Δήμου Βριλησσίων διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον συγγραφέα – δημοσιογράφο Γιώργο Ξ. Ματζουράνη, σήμερα, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ). Για το έργο του θα μιλήσουν οι Αλέξης Ζήρας, Πέγκυ Κουνενάκη, Θύμιος Κάκος. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Στάθης Κόκκορης.

​​Παύλου Μπακογιάννη και Πλαταιών,

Βριλήσσια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή