Ματιές στον κόσμο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ο κέρινος κόσμος του Τσάρλι Τσάπλιν

Η Ελβετία υπήρξε η υιοθετημένη πατρίδα του Τσάρλι Τσάπλιν, μετά την απόφασή του να εγκαταλείψει την Αμερική επί Μακάρθι. Μία από τις ωραιότερες και πιο γαλήνιες περιοχές της Ελβετίας, το Βεβέ δίπλα στο Μοντρέ, συνδέεται με την ελβετική περίοδο του Τσάρλι Τσάπλιν, που απέκτησε πλέον και μία επιπλέον υπόσταση με το μουσείο Chaplin’s World by Grevin στο Manoir de Ban, πάνω από το Βεβέ. Το μουσείο στεγάζεται στο υπέροχο οίκημα στο οποίο ο ίδιος ο Τσάρλι Τσάπλιν έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τα κέρινα ομοιώματα και η ανασύσταση της καθημερινότητας του Σαρλό, τα ενθυμήματα και οι φωτογραφίες έχουν συνθέσει έναν νέο, ελκυστικό και ελαφρώς θλιμμένο κόσμο. Τα εγκαίνια έγιναν η αφορμή για μια μεγάλη οικογενειακή συνάθροιση των απογόνων του θρυλικού Βρετανού ηθοποιού, ο οποίος με πολύ σκληρή δουλειά επηρέασε την εξέλιξη του κινηματογράφου ήδη από τη δεκαετία του 1910.

ΓΕΝΕΥΗ

Καλλιτέχνες και κοινό

Οι Ελβετοί εικαστικοί καλλιτέχνες Jean-Philippe Kalonji και Serval δουλεύουν υπό το βλέμμα επισκεπτών στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης. Είναι το πρότζεκτ «Ραντεβού με τους καλλιτέχνες». Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα έως το τέλος Δεκεμβρίου, το κοινό θα μοιράζεται χρόνο με τους καλλιτέχνες, θα συνομιλούν και θα τους παρακολουθούν να δημιουργούν.

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ

Η περιοδεία των Coldplay

Tα μέλη του βρετανικού συγκροτήματος Coldplay δείχνουν να απολαμβάνουν το γεμάτο χρώμα ποπ αρτ σκηνικό της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στο Μεξικό με αφορμή τη μεγάλη διεθνή περιοδεία με τίτλο «A Head Full of Dreams». Το Μεξικό είναι ένας σημαντικός σταθμός με τρεις συναυλίες. Από αριστερά, διακρίνονται οι Τζόνι Μπάκλαντ, Γκάι Μπέριμαν, Κρις Μάρτιν και Γουίλ Τσάμπιον.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Ανθισμένες κερασιές

Στην Αθήνα έχουμε σκόρπιες ανθισμένες κουτσουπιές και καθώς θα προχωράει η άνοιξη θα περιμένουμε να ανθίσουν οι τζακαράντες, αλλά στη Φρανκφούρτη οι κερασιές, με τα ροζ μπουκέτα νέας εσοδείας, αποτελούν τμήμα της ελκυστικής ανοιξιάτικης εικόνας της πόλης. Η λήψη αυτή γύρω από την Παλιά Οπερα ανανεώνει την εικόνα της πόλης και προτείνει νέα τουριστική ταυτότητα.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Θερβάντες, 400 χρόνια μετά

Αυτό το χαρακτηριστικό άγαλμα του Μιγκέλ Θερβάντες στην ιστορική πόλη Alcala de Henares, κοντά στη Μαδρίτη, σηματοδοτεί το έτος που είναι αφιερωμένο στον Ισπανό συγγραφέα. Στις 22 Απριλίου συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από τον θάνατό του, στα 68 του χρόνια, έχοντας ζήσει μια ζωή με τρομερά συμβάντα και μεγάλη δημιουργία. Εκτός από τη συγγραφή του «Δον Κιχώτη», ο Θερβάντες πρόλαβε να ζήσει ναυμαχίες, συλλήψεις από πειρατές, πενταετή αιχμαλωσία στο Αλγέρι και πλήθος απρόοπτων γεγονότων. Η Ισπανία ζει ακόμη από τον απόηχο της πολύπλευρης κληρονομιάς του.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Αγάλματα με μάσκες

Ο Λόρδος Νέλσον στην πλατεία Τραφάλγκαρ, αλλά και πολλά ακόμη αγάλματα στο Λονδίνο, ανάμεσά τους και αυτό της βασίλισσας Βικτωρίας, έγιναν κομμάτι μιας περιβαλλοντικής δράσης της Greenpeace, που αποφάσισε να βάλει μάσκες σε πρόσωπα ηρώων, ηγετών και διασήμων προσώπων ώστε να προκαλέσει την προσοχή για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πενιχρά ή, τέλος πάντων, όχι τα αναμενόμενα, αλλά οι φωτογραφίες με τον μασκοφορεμένο Λόρδο Νέλσον κυκλοφόρησαν πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή