Ματιές στον κόσμο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΝΤΙΝΙΑ

Ενα μουσείο διχάζει

Αυτή η φωτορεαλιστική απεικόνιση που έδωσε στη δημοσιότητα το Studio Architektoniczne Kwadrat, με έδρα την ιστορική πόλη Γκντίνια στην Πολωνία, δείχνει την όψη του νέου μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί. Η προοπτική του μουσείου είναι ακόμη αβέβαιη. Επρόκειτο να ανοίξει το 2017, αλλά τώρα είναι παρακινδυνευμένο να προβάλλονται αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς η πολωνική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβραδύνει τις εργασίες. Ο λόγος είναι καθαρά ιδεολογικός, καθώς το μουσείο ως μουσειολογική κατεύθυνση παραείναι «διεθνές» και όχι αρκετά «πολωνικό». Το νέο μουσείο έχει τη φιλοδοξία να ακολουθήσει σύγχρονες μουσειολογικές προσεγγίσεις, 70 και πλέον χρόνια μετά τη λήξη του Πολέμου που σφράγισε τη μοίρα της Πολωνίας. Στόχος, δηλαδή, είναι ένα μουσείο για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με έμφαση βεβαίως στην τύχη της Πολωνίας, αλλά όχι ένα μουσείο της Πολωνίας ως θύματος.

ΗΠΑ

Τα 70 του Ντάνιελ Λίμπεσκιντ

Προσωπικότητα διεθνούς διαμετρήματος στην προθήκη της αριστείας, ο πολωνικής καταγωγής Αμερικανός αρχιτέκτων Ντάνιελ Λίμπεσκιντ γιόρτασε στις 12 του μηνός τα 70 του χρόνια. Tην περίοδο αυτή προχωράει ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του γραφείου του, σε συνεργασία αρχικά με τη Ζάχα Χαντίντ (ήδη από το 2004) και τον Ιράτα Ισοζάκι, για το Citylife Masterplan του Μιλάνου.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Νοσταλγία της χρυσής εποχής

Χιλιάδες φωτογραφίες αστέρων του Χόλιγουντ έχουν ανέλθει στην επιφάνεια χάρη στην τεχνολογία, και πολλά αρχεία διαθέτουν προς πώληση ψηφιακά αποκατεστημένα πορτρέτα, όπως ο κόμβος της Movie Star News. Στα κοινωνικά δίκτυα, χιλιάδες προφίλ είναι αφιερωμένα στις παλιές δόξες του σινεμά, κυρίως της περιόδου 1920-1960. Ο Φρανκ Σινάτρα απεικονίζεται σε φωτογραφία του 1945.

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Ζαν-Μισέλ Ζαρ και η αβάν-γκαρντ

Με νέο άλμπουμ εμφανίζεται αυτήν την περίοδο ο διάσημος Γάλλος συνθέτης Ζαν-Μισέλ Ζαρ. Με τίτλο «Cosmic Machine», το νέο άλμπουμ είναι compilation που οδηγεί στις απαρχές της ηλεκτρονικής μουσικής, θυμίζοντας τη μεγάλη προσφορά των Γάλλων συνθετών και σε αυτόν τον τομέα. Eίναι ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στη γαλλική αβάν-γκαρντ των δεκαετιών 1970 και 1980.

ΒΙΕΝΝΗ

Το ξενοδοχείο Sacher

O Αυστριακός ηθοποιός Robert Palfrader ποζάρει στα γυρίσματα της ιστορικής ταινίας «Das Sacher» στο ιστορικό, ομώνυμο ξενοδοχείο της Βιέννης, που άνοιξε το 1876 και έγινε διάσημο και για τη Sachertorte. Η ταινία γυρίζεται με διεθνές καστ στη Βιέννη και στη βορειοανατολική Αυστρία (Lower Austria) με θέμα, φυσικά, την ιστορία του επιβλητικού ξενοδοχείου με την αυτοκρατορική ατμόσφαιρα. Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στην αυστριακή τηλεόραση στα τέλη του 2016. Το «Ξενοδοχείο Sacher» είναι η κεντροευρωπαϊκή απάντηση στο «Downton Abbey».

ΗΠΑ

Μπεστ σέλερ της εποχής

Πρώτο σε πωλήσεις στα νέα μυθιστορήματα στο amazon είναι αυτήν την περίοδο το γλυκόπικρο, χιουμοριστικό βιβλίο του Mάθιου Νόρμαν «We

’re all damaged». Είναι η ιστορία του Αντι, που αντιμετωπίζει τη δική του κρίση, καθώς όλα στη ζωή του αλλάζουν, δουλειά, γάμος, σπίτι. Είναι ένα βιβλίο «της εποχής», που κάνει χιλιάδες αναγνώστες να αναζητούν τον δικό τους εαυτό σε αυτό το βιβλίο, που θα μπορούσε να μεταφερθεί στην οθόνη ως κομεντί τυπική της μεσοαστικής ζωής στις δυτικές κοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή