Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Βαφτιστικός», η πιο δημοφιλής οπερέτα

Χθες πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη πρεμιέρα του «Βαφτιστικού», που η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει σε νέο ανέβασμα και για επτά παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια. Σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη / Ανδρέα Πυλαρινού και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, ο «Βαφτιστικός» προσφέρεται και πάλι σε κλασική ανάγνωση και υπογράμμιση των χιουμοριστικών στοιχείων του.

Η πιο δημοφιλής οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1917 στο Θέατρο Παπαϊωάννου της οδού Πατησίων, παρέμεινε αγαπητή ώς σήμερα χάρη στις αξέχαστες μελωδίες της («Ψηλά στο μέτωπο», «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Η καρδιά μου πονεί για σας») και την ευχάριστη πρόζα. Στους βασικούς ρόλους (σε διπλή διανομή) βρίσκονται οι Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Αννα Στυλιανάκη, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Σταμάτης Μπερής, Τζίνα Πούλου, Δέσποινα Σκαρλάτου κ.ά. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Ο «Βαφιστικός» είναι ένα από τα έργα που έχουν σημαδέψει την ΕΛΣ, αφού από το 1946 έχει παρουσιαστεί σε 33 από τις 76 καλλιτεχνικές περιόδους της ιστορίας της.

​​Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61. Παραστάσεις 14, 15, 18, 20, 21, 22 Μαΐου (ώρα 8 μ.μ.).

ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

Η «Ωραία Κοιμωμένη» στον πάγο

Τα θρυλικά Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης έρχονται στη χώρα μας και στο θέατρο Μπάντμιντον (18-22/5) για να ερμηνεύσουν την «Ωραία Κοιμωμένη» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, σε χορογραφία του σπουδαίου Konstantin Rassadin. Τα μπαλέτα, με την αρμονία και την ακρίβειά τους, τον συνδυασμό υψηλής τέχνης και τεχνικής, συνταιριάζουν απαράμιλλα δύο μεγάλες ρωσικές παραδόσεις: τον κλασικό χορό και το καλλιτεχνικό πατινάζ. Η «Ωραία Κοιμωμένη», μια από τις πιο ρομαντικές ιστορίες, που, από το 1890 που πρωτοπαρουσιάστηκε ως κλασικό μπαλέτο στην Αγία Πετρούπολη, συνεχίζει να γοητεύει. Η αναζήτηση της αληθινής αγάπης και η αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού γίνονται ένα φαντασμαγορικό παραμύθι πάνω στον πάγο, με πλούσια σκηνικά και κοστούμια.

​​Τετάρτη 18/5, στις 7.30 μ.μ. Για τις υπόλοιπες μέρες και ώρες παραστάσεων πληροφορίες στο 210-88.40.600.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Φωτογραφία, διακοπές και αρχιτεκτονική μαζί

Το μικρότερο έργο του Λε Κορμπιζιέ, ένα ξύλινο καλύβι διακοπών στη θάλασσα της Κυανής Ακτής, το οποίο συμπυκνώνει την αρχιτεκτονική του, και οι φωτογραφίες του σπουδαίου Lucien Herve, από ένα καλοκαίρι που πέρασαν μαζί, συνθέτουν μια πρωτότυπη έκθεση με τα μυστικά της αρχιτεκτονικής, την τέχνη της φωτογραφίας και την ανθρωπολογία των διακοπών στην πιο ώριμη εποχή της νεωτερικότητας. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier». Διοργανώνεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της ελβετικής πρεσβείας, του ελληνικού Docomomo και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier.

​​Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138,

έως τις 29 Μαΐου

ΓΚΑΛΕΡΙ 7

Με χρώμα και μολύβι

Τα έργα της Μαρίας Χρυσοχοΐδου έχουν έντονο συμβολισμό καθώς χαρτογραφούν πάθη και επιθυμίες με χρήση διαφόρων συμβόλων και μορφών. Η αίσθηση, παρά τον πικρό απόηχο του ατελέσφορου, είναι αυτή της γλυκιάς παραδοχής μιας πορείας με απρόοπτα.

​​Γκαλερί 7,

Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου

GAZARTE

Φόρος τιμής στον Μπόουι

Τρεις μήνες μετά τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου μουσικού, το Gazarte διοργανώνει αύριο Κυριακή μια βραδιά αφιερωμένη στο σύνολο του έργου του, με τη συνδρομή ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των προσφύγων.

​​Στις 9.30 μ.μ.,

Βουτάδων 32-34, Γκάζι

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ CARTEL

«Καζιμίρ και Καρολίνα»

Συνεχίζεται έως τις 29 Μαΐου ο κύκλος παραστάσεων του «Καζιμίρ και Καρολίνα», του έργου του Εντεν Φον Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, που παρουσιάζεται στον Τεχνοχώρο Cartel κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

​​Τεχνοχώρος Cartel, Αγίας Aννης & Μικέλη 4, Βοτανικός, τηλ. 6939-89.82.58

ΟΔΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗ

«Η τέχνη ανθίζει»

«Η τέχνη ανθίζει στην οδό Λεμπέση» και ζωντανεύει τον όμορφο δρόμο κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης. Είναι πρωτοβουλία της αίθουσας τέχνης «Τεχνοχώρος» και της γκαλερί artshot Sophia Gaitani για σήμερα 14 Μαΐου, με εγκαίνια εκθέσεων (Γιώργος Πανταζής και Μίλυ Μαρτιώνου) και εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά.

​​Οδός Λεμπέση, μετρό «Ακρόπολη»

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ

«Φύσις»

Η νέα ατομική έκθεση του Ανδρέα Κοντέλλη με τίτλο «Φύσις» φιλοξενείται στη γκαλερί Σκουφά. Σε αυτήν την ενότητα των έργων του, ο Ανδρέας Κοντέλλης παρουσιάζει μια εξιδανικευμένη φύση. Τα πρόσωπα των πορτρέτων του «ενοικούν έναν κόσμο παρθένο και αδιαμόρφωτο, βυθίζονται στην εγγενή αθωότητά τους, εναρμονίζονται».

​​Γκαλερί Σκουφά,

Σκουφά 4, Κολωνάκι

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Το μέσα φως»

Η ταινία «Το μέσα φως» του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη, σε παραγωγή του Μουσείου «Λυχνοστάτης», απέσπασε πρόσφατα το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (ARFF), και μέχρι τις 18 Μαΐου θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

​​Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48

και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ

«Αθηνά Χατζηεσμέρ»

Το έργο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» ολοκληρώνει την πορεία του και παρουσιάζεται για τελευταίες παραστάσεις στη σκηνή Black Box του θεάτρου Επί Κολωνώ. Τον ρόλο της Αθηνάς ερμηνεύει η Ηλιάνα Μαυρομάτη· μαζί της στη σκηνή και ο μουσικοσυνθέτης Ισίδωρος Πάτερος.

​​Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12, Κολωνός.

Παρασκευή και Σάββατο (9 μ.μ.) έως 21/5.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σεμινάριο Ιστορίας

Διάλεξη του Μάρκου Δραγούμη με θέμα «Η μουσική παράδοση των Μικρασιατών προσφύγων», στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στo πλαίσιο των σεμιναρίων για την «Ιστορία των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης (1453-1922)», την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 18.00,

​​Αίθουσα «Α.Γ. Λεβέντη», Κυδαθηναίων 11,

τηλ. 210-32.39.225, www.kms.org.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή