Ματιές στον κόσμο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

Το MoMA της Καλιφόρνιας

Ανανεωμένο και με επεκτάσεις που δημιουργούν την αίσθηση ενός πλήρους νέου χώρου, εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σαν Φρανσίσκο. Στη φωτογραφία φαίνεται η όψη της Natooma Street, όπως αποκαλύπτεται από τα παράθυρα μιας αίθουσας μέσα στο μουσείο, που με τη δυναμική αρχιτεκτονική του προσφέρει νέες δυνατότητες για να νιώσει κανείς την πόλη. To νέο ξεκίνημα προκαλεί συγκίνηση, γιατί παράλληλα με τα 33.000 έργα της συλλογής εγκαινιάστηκε μια βεντάλια 19 εκθέσεων υψηλών προδιαγραφών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το μουσείο χτίστηκε με ιδιωτικές χορηγίες ύψους 305 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην είσοδο έχει στηθεί ένα γιγαντιαίο μεταλλικό γλυπτό του Ρίτσαρντ Σέρα, που αναπτύσσεται σε βαθμίδες και έλικες. Οι κάτω των 18 μπορούν να επισκέπτονται το μουσείο δωρεάν, αλλά ούτως ή άλλως στους αχανείς εξωτερικούς χώρους, γεμάτους γλυπτά και εγκαταστάσεις, η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους.

ΠΟΜΠΗΙΑ

Tα γλυπτά σε διάλογο

Ο Πολωνός Igor Mitoraj (1944-2014) είχε την επιθυμία να εκθέσει στην Πομπηία. Ο στόχος του εκπληρώνεται μετά τον θάνατό του, πέντε χρόνια μετά την έκθεσή του στο Αγκριτζέντο στη Σικελία. Η έκθεση «Ο Μitoraj στην Πομπηία» προσφέρει ήδη στους επισκέπτες τα εντυπωσιακά κοντράστ ανάμεσα στα μεγάλα κλασικιστικά γλυπτά του Πολωνού καλλιτέχνη και στο πομπηιανό περιβάλλον.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Η ιστορία του Γερούν Κράμπε

Ο Ολλανδός ηθοποιός και καλλιτέχνης Γερούν Κράμπε (Jeroen Krabbe) ποζάρει μπροστά σε ένα έργο του, που αφηγείται την ιστορία του παππού του, Αβραάμ Ράις, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η ιστορία του Κράμπε αναδεικνύεται μαζί με δεκάδες άλλες σε ένα πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στο Αμστερνταμ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Γυρίσματα στο ύφος του 1920

Αυτοκίνητα εποχής είναι παρκαρισμένα μπροστά από το Pier A στη Νέα Υόρκη, στο Μπάτερι Παρκ. Είναι πλάνο από τα γυρίσματα της ταινίας «Wonderstruck», που βασίζεται στο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας του Μπράιαν Σέλζνικ, με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ και τη 13χρονη Μίλισεντ Σίμοντς, που είναι κωφή. Αλλωστε η ταινία είναι η παράλληλη ιστορία δύο κωφών παιδιών.

ΝΕΒΑΔΑ

Τέχνη στη σιωπή της ερήμου

Ενα κορίτσι υψώνει το βλέμμα για να περιεργαστεί τη μεγάλων διαστάσεων εικαστική εγκατάσταση του εγκατεστημένου στη Νέα Υόρκη Ελβετού καλλιτέχνη, ιταλικής καταγωγής, Ούγκο Ροντινόνε, ο οποίος δημιούργησε επτά πύργους-στύλους από χρωματιστούς σπονδύλους. Η εγκατάσταση, με τίτλο «Seven Magic Mountains», τοποθετήθηκε στην πολιτεία της Νεβάδας, κοντά στη μικρή πόλη Jean, στην έρημο νοτίως του Λας Βέγκας. Το ύψος των γλυπτών ξεπερνάει τα δέκα μέτρα. Ο Ροντινόνε είχε εκθέσει το 2012 την ενότητα «Nude» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

ΓΟΥΙΝΔΣΟΡ

Το προφίλ της βασίλισσας

Τα 90 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ και όλες οι τιμητικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν την επέτειο των γενεθλίων της, ήταν και μια αφορμή να αναλογιστεί κάποιος το αποτύπωμα αυτής της σπάνιας γυναίκας. Δεν είναι μόνο η μακροβιότερη μονάρχης αλλά και μια σοφή και βαθιά αξιοπρεπής ηγέτις. Το προφίλ της, όπως το καταγράφει ο φακός στη βασιλική άμαξα στο Γουίνδσορ, έχει γίνει το σύμβολο του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις διαδοχικές απεικονίσεις του από το 1953, οπότε ανήλθε στον θρόνο, έως σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή