Ματιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ

Η τέχνη της ψευδαίσθησης

«Anamorphosis» ονομάζει την αρχή την οποία ακολουθεί ο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο JR, που έχει τώρα αναλάβει να μασκάρει τη διάσημη πυραμίδα του Λούβρου χρησιμοποιώντας την αντισυμβατική φωτογραφική του τέχνη. Ο JR, γνωστός από τις παρεμβάσεις του στον δημόσιο χώρο, τον οποίο θέλει να χρησιμοποιεί ως καμβά και εν δυνάμει ανοιχτό εργαστήρι, προσκλήθηκε από το Λούβρο για να δημιουργήσει ένα οπτικό γεγονός με μια γιγαντιαίων διαστάσεων μαυρόασπρη φωτογραφία. Η παρέμβαση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου, βασίζεται στην παραμόρφωση της προοπτικής που συντείνει στην πρόκληση ψευδαισθητικών οπτικών παραστάσεων. Επί της ουσίας, ο JR επιχειρεί την ακύρωση της πυραμίδας μέσα από την υπονομευτική υπερτόνισή της καθώς οι πιο πολλοί επισκέπτες φωτογραφίζονται με φόντο την πυραμίδα και όχι το μουσείο. Είναι ένα παιχνίδι των αισθήσεων, χαρακτηριστικό της τέχνης του συγκεκριμένου φωτογράφου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η τέχνη του δρόμου

Μια τοιχογραφία του Ολλανδού street artist με το όνομα Handiedan «ντύνει» το κτίριο που θα στεγάσει το Urban Nation Μuseum. Βρίσκεται στο Βερολίνο, υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει το 2017 και θα είναι το πρώτο στο είδος του, καθώς θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην τέχνη του δρόμου. Πολλά εκθέματα θα παρουσιάζονται σε τοίχους γειτονικών κτιρίων.

ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ

Το σπίτι-μουσείο της Κολέτ

Σε ένα σπίτι στο Saint-Sauveur-en-Puisaye στη Βουργουνδία πέρασε τα παιδικά της χρόνια, τον 19ο αιώνα, η Σιντονί Γκαμπριέλ Κολέτ. Η διάσημη συγγραφέας Κολέτ έχει το δικό της μουσείο που αφηγείται τη ζωή της και τον κόσμο των βιβλίων της, σε ένα παλιό σπίτι με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Το σπίτι-μουσείο άνοιξε πρόσφατα και πάλι για το κοινό προκαλώντας το διεθνές ενδιαφέρον.

ΡΩΜΗ

Η Σοφία Κόπολα στην Οπερα

Το γεγονός της σεζόν είναι το ανέβασμα της «Τραβιάτας» του Βέρντι στην Οπερα της Ρώμης. Η νέα παραγωγή, που έκανε πρεμιέρα στις 24 του μηνός, έχει τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Κόπολα αλλά και την υπογραφή του Βαλεντίνο, που είναι ο ενδυματολόγος της παράστασης. Επιπλέον, τα σκηνικά τα επιμελήθηκε ο Nathan Crowley, που υπογράφει τα κινηματογραφικά σκηνικά στον «Μπάτμαν».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ρεκόρ για Ντιέγκο Ριβέρα

Το έργο του Ντιέγκο Ριβέρα με τίτλο «Χορός στο Tehuantepec» πωλήθηκε σε ιδιώτη συλλέκτη έναντι 15,7 εκατ. δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Phillips, γεγονός που σημειώνει νέο ρεκόρ τιμής όλων των εποχών για οποιοδήποτε έργο Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη. Η τιμή που έπιασε το έργο του Ντιέγκο Ριβέρα είναι σχεδόν διπλάσια του προηγούμενου ρεκόρ, που είχε σημειωθεί μόλις στις 12 Μαΐου 2016 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για το έργο της συντρόφου του στη ζωή Φρίντα Κάλο «Dos desnudos en el bosque», που πωλήθηκε για λίγο πάνω από 8 εκατ. δολάρια.

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

Μουσεία και λειτουργικά έξοδα

Από τα αρχαιότερα και πλέον αναγνωρισμένα ιδρύματα της Νέας Υόρκης είναι και το Μουσείο του Μπρούκλιν. Το μουσείο εγκαινιάζει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους καθώς αντιμετωπίζει έλλειμμα ύψους 3 εκατ. δολαρίων. Εχει λειτουργικά έξοδα 38,6 εκατ. δολαρίων και η απόφαση για μείωση του προσωπικού θα ακολουθήσει παρόμοιες αποφάσεις που έλαβαν και άλλα μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό και το MoMA. Πολλά μουσεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα έξοδα λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή