Με πρωταγωνιστές τους πρόσφυγες

Με πρωταγωνιστές τους πρόσφυγες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου δηλώνει το μέγεθος του προβλήματος, του αδιεξόδου και της απελπισίας: «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;». Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, διοργανώνουν αφιέρωμα με εννέα -σοφά επιλεγμένες- ταινίες, που αποτυπώνουν και διερευνούν διαφορετικές πλευρές του προσφυγικού ζητήματος. Για τέσσερις μέρες, πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη είναι οι πρωταγωνιστές ντοκιμαντέρ που βοηθούν όχι μόνο να κατανοήσουμε αλλά και να στοχαστούμε πάνω σε αυτήν την ανθρώπινη συνθήκη. Το αφιέρωμα ξεκινάει μεθαύριο (στη «Λαΐδα», 8.30 μ.μ.) με την προβολή του «Είμαι το Δουβλίνο» (Σουηδία) των Νταβίντ Αρόνοβιτς, Ανα Πέρσον, Σαρμάρκε Μπινιουσούφ και Αχμέντ Αμπντουλάχι, με ήρωα τον Αχμέντ, θύμα της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος όταν έφυγε από τη Σουηδία αναγκάστηκε να ζήσει κρυμμένος για τρία χρόνια. Την ταινία θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες. Θα παραστούν η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού.

Τη Δευτέρα η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της «Ο πιο μακρύς δρόμος» (8 μ.μ.), που εκτυλίσσεται στις φυλακές ανηλίκων Βόλου. Μια διακριτικά διεισδυτική, ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση ενός απαιτητικού θέματος. Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Πρόσφυγες: εικόνες, λόγια, τεκμήρια». Στο πάνελ συμμετέχουν η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου, η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά και ο φωτογράφος Ενρί Τσανάι. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη. Η βραδιά θα κλείσει με το ντοκιμαντέρ «Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες» (Λίβανος, Ελβετία) του Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (11 μ.μ.). Ο σκηνοθέτης εστιάζει σε ανήλικους πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν διαφύγει στον γειτονικό Λίβανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή