Μαρία Μπελιβάνη: «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός / Borders»

Μαρία Μπελιβάνη: «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός / Borders»

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αίθουσα τέχνης  Τεχνοχώρος  προσκαλεί σε μία  ασυνήθιστη και  βιωματική εικαστική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκατάστασης και γραφής με τίτλο «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός / Borders», που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 2 Ιουλίου.

Πρόκειται για την ατομική έκθεση της Μαρίας Μπελιβάνη η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), και τον Ιανουάριο του 2016 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Την βραδιά των εγκαινίων θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Στρατή Μυριβήλη «Η Παναγιά η Γοργόνα» το οποίο θα απαγγείλει η εγγονή του συγγραφέα Χριστίνα Αγγελοπούλου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων  στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης.

H διάσημη αμερικανίδα σοπράνο Βarbara Hendricks, επισκεπτόμενη την Ελλάδα με την ιδιότητά της ως Επίτιμη Ισόβια Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,  θα παραστεί επίσης στα εγκαίνια μαζί με παιδιά και οικογένειες προσφύγων.

 Με έργα ζωγραφικά, προσωπογραφίες σε ακουαρέλα, γλυπτά από γύψο, χάρτες, κείμενα και μία  διαδραστική εγκατάσταση ο θεατής καλείται να στοχαστεί για τη μοίρα των προσφύγων και να απαντήσει ποιο θα ήταν το αντικείμενο που θα έπαιρνε μαζί του αν αναγκαζόταν  να εγκαταλείψει το σπίτι και τον τόπο του, χωρίς να γνωρίζει αν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτόν. Μέσα από την περιήγηση στην έκθεση και τη μύηση στον ανθρώπινο συλλογικό πόνο και τη νοσταλγία, ο καθένας θα αναμετρηθεί με τις επιλογές του , θα αναζητήσει το προσωπικό του κομμάτι και τις δικές του άμυνες και αντοχές στην έννοια του ξεριζωμού και της εγκατάλειψης. Με στοιχεία που βασίζονται σε έγκυρες ιστορικές πηγές και με αφορμή τους πρόσφυγες Μικρασιάτες, Πόντιους και Αρμένιους που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χώρα μας γενικότερα, τους Μουσουλμάνους που ξεριζώθηκαν από αυτήν το 1922 αλλά και τους Εβραίους της χώρας που στάλθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης θανάτου το 1943, η έκθεση αποτελεί μία ιστορική καταγραφή και μία σύνδεση του παρελθόντος με ένα από τα πιο σοβαρά και , μέχρι στιγμής, ανεπίλυτα παγκόσμια προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα: το θέμα του προσφυγικού.

Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου: «Το έργο της Μαρίας Μπελιβάνη μέσα από λυρικές και ευαίσθητες καταβυθίσεις στον έσω εαυτό, τέτοιες που αναδεικνύει η διαφάνεια της ακουαρέλας ή των ακρυλικών,  διατηρεί μια ενήλικη παιδικότητα, την ίδια στιγμή που ψάχνει την ανθρώπινη φωνή στο δάσος. Το ψυχικό φορτίο που έχει ανάγκη ως καύσιμη ύλη η σύγχρονη τέχνη είναι εδώ. Με αφετηρία τις προσωπικές εμπειρίες και μνήμες που προέρχονται τόσο από το οικογενειακό, συγγενικό περιβάλλον, όσο και από το ευρύ κοινωνικό αρχείο των πόλεων, η Μαρία Μπελιβάνη συνθέτει μια νέα αφήγηση γύρω από το βίωμα του ξεριζωμού».

‘Όπως επισήμανε στα εγκαίνια η πρόεδρος Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, Δρ. Μαριάννα Βιλδιρίδη – Χατζητόλιου,  η Μαρία Μπελιβάνη  «χρησιμοποιεί τη ζωγραφική, τη γλυπτική την εγκατάσταση και το γραπτό λόγο για να προτείνει ιδέες. Η πινελιά της είναι ρευστή αλλά και δυνατή, αποκαλυπτική, διεισδυτική και τελικά τρυφερή προς το ανθρώπινο πρόσωπο. Η ικανότητά της να χειρίζεται το ανθρώπινο θέμα με ευαισθησία και συμπόνια αλλά ταυτόχρονα με ειλικρίνεια και διαύγεια εξηγεί τη βαθιά επίδραση που ασκεί η τέχνη της στο θεατή».

Όπως κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τιμούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δίνει παράλληλα την ευκαιρία στον καθένα να δείξει την υποστήριξή του σε οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή μέσα από την έκκληση #WithRefugees. Υπογράφοντας την έκκληση στο  www.refugeeday.org, άνθρωποι από όλο τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων. Η έκκληση θα παραδοθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Μπορείτε να στηρίξετε το επείγον έργο της Ύπατης Αρμοστείας (www.unhcr.gr/how2help) σήμερα, στους λογαριασμούς της ALPHA BANK: 101-00-2002055436 / IBAN: GR89 0140 1010 1010 0200 2055 436 και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠEIΡΑΙΩΣ: 5055011562-423, IBAN: GR11 0172 0550 0050 5501 1562 423. Παρακαλούμε επιβεβαιώστε την κατάθεσή σας! Τηλέφωνο: 210 7454701-2 / Fax: 2107454300/ E-mail: [email protected].

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά της οινοποιίας Παπαντώνη.

Χορηγοί επικοινωνίας: Protagon, art22, culture now, global view.

Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 9 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:30 – 15:00 & 18:00 – 21:00

Τετάρτη, Σάββατο: 11:30 – 15:00

Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη

Τηλέφωνο 211 182 38 18

www.technohoros.org | [email protected]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή