Ματίες στον κόσμο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ

Με το στυλ του παρελθόντος

Στους απέραντους κήπους ενός από τα πιο γοητευτικά chateaux κοντά στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε και πάλι η καθιερωμένη συνάντηση αναβίωσης των ενδυμάτων του παρελθόντος. Το Chateau de Vaux-le-Vicomte, χτισμένο τον 17ο αιώνα, στην αποκορύφωση του γαλλικού μπαρόκ, προσφέρεται ως έμπνευση, κάδρο, σύμβολο, εικονογράφηση, αλλά και ως υλικό απείκασμα μιας ολόκληρης συναισθηματικής, κυρίως, προσκόλλησης στην αισθητική αίγλη ενός αδιόρατου, ασαφούς αλλά υπαρκτού παρελθόντος. Η ετήσια συνάντηση για την αναπαράσταση της καθημερινότητας των κύκλων της αριστοκρατίας, συσπειρώνει τους οπαδούς αυτής της νοσταλγικής αναβίωσης, που με τα κοστούμια τους, πιστές αναπαραστάσεις πρωτοτύπων, ζουν για λίγο την ψευδαίσθηση της μεταφοράς στον χρόνο. Τα στιγμιότυπα που προσφέρουν θυμίζουν ζωγραφικούς πίνακες, ιδίως εκείνα –όπως αυτό της φωτογραφίας– που σκηνοθετούνται ως πικ νικ στις όχθες του ποταμού.

NEΑ ΥΟΡΚΗ

Μπιλ Κάνινκγχαμ, ο θρύλος

Ως το τέλος της ζωής του, ο φωτογράφος Μπιλ Κάνινκγχαμ είχε περιέργεια, ενδιαφέρον, επιμονή και δίψα για το νέο. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το πέρασμα μιας σπουδαίας γενιάς φωτογράφων τέχνης του από τον κόσμο της μόδας με δημιουργίες που έφεραν προσωπική σφραγίδα. Στη φωτογραφία, ο Μπιλ Κάνινκγχαμ στην παρουσίαση της συλλογής της Lacoste για το 2015.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Τζόρτζια Ο’Κίφι στην Tate

Στις 6 Ιουλίου εγκαινιάζεται η μεγάλη έκθεση έργων της Τζόρτζια Ο’Κίφι στην αναβαπτισμένη Tate Modern του Λονδίνου. Είναι μια σπάνια ευκαιρία να θαυμάσει κανείς από κοντά πάνω από 100 σημαντικά έργα αυτής της πρωτοπόρου ζωγράφου που άφησε εποχή, συμβολίζοντας με μοναδικό τρόπο τα μέσα του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου.

ΒΟΡΕΙΑ ΓΑΛΛΙΑ

Γαλλοβρετανικό προπύργιο

Εκεί όπου η Γαλλία συναντά τη Βρετανία, στις ακτές της Μάγχης, το Chateau d’Hardelot «συγκατοικεί» πλέον με ένα νέο ελισαβετιανό θέατρο. Μαζί δημιουργούν έναν καινούργιο, ισχυρό πολιτιστικό πόλο. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Andrew Todd, το ελισαβετιανό θέατρο συνομιλεί με το chateau που χτίστηκε το 1848 σε ύφος Τυδόρ στα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η δόξα της Περγάμου

Ως τις 17 Ιουλίου θα διαρκέσει η συναρπαστική έκθεση για την Πέργαμο (και τα ελληνιστικά βασίλεια) στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ακόμη και αν δεν μπορεί κανείς να ταξιδεύσει, αξίζει να προμηθευθεί τον κατάλογο και να περιηγηθεί σε αυτήν τη συνεργασία ανάμεσα στο ΜΕΤ και στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο. Πολλά ακόμη μουσεία συνεργάστηκαν, συμβάλλοντας με μοναδικό τρόπο στην παρουσίαση του θαύματος της Περγάμου. Εξαίρετα έργα έχει στείλει και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Σον Χέμινγουεϊ, εγγονός του Ερνεστ.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Τα κεραμικά του Πικάσο

Στο Μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης, στη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, θα υπάρχει αφιέρωμα στη σχέση του Πικάσο με την κεραμική. Είναι μια σειρά φωτογραφικών σπουδών πάνω στον καλλιτέχνη και στο έργο του, που απογειώθηκε στην κεραμική κατά τις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50. Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του 47ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεραμικής εις ανάμνησιν του πρώτου συνεδρίου το 1955. Στη διάρκεια εκείνου του συνεδρίου είχαν εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα τα περίφημα κεραμικά του Πικάσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή