Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ

Καλλιτεχνική «Περιέργεια»

Τήνος

Την έκθεση «Curiosity» (Περιέργεια) παρουσιάζει το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με έργα 18 καλλιτεχνών, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής πλατφόρμας φιλοξενίας «Tinos Quary Platform». Οι καλλιτέχνες έζησαν στο κυκλαδίτικο νησί δύο μήνες με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονης τέχνης μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η Ρουμανία στο Δίον

Πιερία

Με τιμώμενη χώρα τη Ρουμανία και την εικαστική έκθεση 24 σύγχρονων Ρουμάνων ζωγράφων ανοίγουν απόψε οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου στο Δίον της Πιερίας. Στο φεστιβάλ, που διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο, ξεναγήσεις και διαλέξεις, με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο του Δίον.

ΘΕΑΤΡΟ

Καβάφης επί σκηνής και οθόνης

Κρήτη

Το μοναδικό διήγημα «Εις το φως της ημέρας» του ποιητή Κ. Π. Καβάφη παρουσιάζεται απόψε επί σκηνής και με προβολή βίντεο από την ομάδα προΤΑΣΗ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση εντός των ενετικών τειχών του Κάστρου του Ηρακλείου, στην πλατεία της πύλης Βιτούρι. Η ομάδα παραστατικών τεχνών επικεντρώνεται στην έννοια του φανταστικού και πλαισιώνει το διήγημα με δύο δραματοποιημένα ποιήματα του Καβάφη, το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» και «Η πόλις». Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Τέχνη και τεχνολογία

Θεσσαλονίκη

Με ελεύθερη είσοδο παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 7 μ.μ. οι παραστάσεις Stocos, όπου η σκηνή μετατρέπεται σε διαδραστικό περιβάλλον μεταξύ χορευτών, φωτός και ήχων και Ideasmos, που συνδυάζει μουσική και νέες τεχνολογίες, στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου MOCO για την τέχνη και την τεχνολογία. Παράλληλα παρουσιάζεται το εικαστικό έργο «Fifteen Pairs of Mouths» της Εσμεράλδας Κοσματοπούλου.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ασπίς» και «Συμπόσιο»

Ηλεία

Τα δύο έργα του Μενάνδρου και του Λουκιανού παρουσιάζονται απόψε ως μια ενιαία παράσταση στο Θέατρο της Αρχαίας Ηλιδας στις 9.15 μ.μ. με τη μεταγραφή στα νέα ελληνικά των Παναγιώτη Δημητρόπουλου και Χριστόφορου Χριστοφή, ο οποίος συν-σκηνοθετεί με τον Γιώργο Παπαθεοδώρου. «Η Ασπίς και το Συμπόσιο» σαρκάζει και διακωμωδεί τη σύγχρονη εποχή, με τους κεντρικούς ρόλους να ερμηνεύουν οι Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλατζίδης και Γιάννης Σαμσιάρης.

ΣΙΦΝΟΣ

Από τον Μεσαίωνα στον Χατζιδάκι

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» οργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Μουσικής Σίφνου, MuSifanto 2016, από τις 5 έως τις 11 Ιουλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές συναυλίες με πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, από τον Μεσαίωνα ώς τον 21ο αιώνα, με έμφαση στην κλασική μουσική, αλλά και σταθμούς, μεταξύ άλλων, στα soundtracks, στον Αστορ Πιατσόλα και στον Μάνο Χατζιδάκι. Επίσης, σεμινάρια που απευθύνονται σε μαθητές κλασικής κιθάρας, πιάνου και κοντραμπάσου, ενώ υπάρχει και ένα σεμινάριο μουσικής δωματίου.

ΧΑΝΙΑ

Ενας προορισμός πολύ… τζαζ

Ο Βάμος Χανίων εδραιώνεται πλέον ως jazz προορισμός, καθώς το 5ο Jazz in July Festival φιλοξενεί φέτος σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Γιώργος Φακανάς, Γιώργος Τρανταλίδης, Φένια Παπαδόδημα, Γιώτης Σαμαράς, Γιώργος Κοντραφούρης, Σωκράτης Σινόπουλος, Αγγελική Τουμπανάκη κ.ά. εξαιρετικοί μουσικοί με διεθνή καριέρα θα ομορφύνουν τις νύχτες του Ιουλίου, σκορπώντας τις νότες τους ανάμεσα στα λιόδεντρα. Το 5ο Jazz in July Festival περιλαμβάνει 8 συναυλίες, προβολή ταινιών, καθώς και μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Blue Notes in black and white».

ΔΕΛΦΟΙ

Τρεις γενιές στη σκηνή

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 7 Ιουλίου στους Δελφούς στο θέατρο «Φρύνιχος». Ο σκηνοθέτης επέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με τη συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Στον ρόλο της Αντιγόνης εμφανίζεται η 23χρονη Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη.

ΧΑΝΙΑ

Μουσικό ταξίδι στο χθες και στο σήμερα

Ο Γιάννης Χαρούλης θα βρεθεί για μία συναυλία στα Χανιά στο Πάρκινγκ Ναυστάθμου, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου. Ο δημοφιλής τραγουδοποιός υπόσχεται και για το φετινό καλοκαίρι να ταξιδέψει το κοινό σε άλλους τόπους και άλλες εποχές, από το χθες μέχρι το σήμερα. Με ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όλα τα γνωστά του τραγούδια, μπλεγμένα όπως πάντα με τις βαθιές ρίζες της κρητικής παράδοσης. Αλλωστε ο Γιάννης Χαρούλης δεν παύει να πειραματίζεται, πάντα με σεβασμό και διατηρώντας την ουσία της μουσικής και των στίχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή