Ματιές στον κόσμο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Η ένωση του Μarten και της Oopjen

Το 1634, στο Αμστερνταμ, ο Marten Soolmans παντρεύτηκε την Oopjen Coppit. Τα υπερφυσικά πορτρέτα τους (με ύψος πάνω από δύο μέτρα) ζωγράφισε ο Ρέμπραντ, που ήταν τότε 28 ετών. Τα πορτρέτα παρέμειναν σε ιδιωτικά χέρια επί τέσσερις αιώνες, αλλά τώρα το κοινό μπορεί να τα δει μαζί, το ένα δίπλα στο άλλο, στο Αμστερνταμ, στο Rijksmuseum. Την πρώτη ημέρα της κοινής έκθεσής τους, σημειώθηκε κοσμοσυρροή (φωτογραφία), αλλά θα παραμείνουν εκεί για όλο το καλοκαίρι και έως τις 2/10. Ενας ακόμη λόγος να επισκεφθεί κανείς το Αμστερνταμ. Αυτό όμως που κάνει την έκθεση αυτή τόσο ξεχωριστή είναι οι νέοι ιδιοκτήτες των έργων. Το ολλανδικό κράτος αγόρασε για λογαριασμό του Rijksmuseum το πορτρέτο της Oopjen και το γαλλικό κράτος αγόρασε για λογαριασμό του Λούβρου το πορτρέτο του Marten. Με κοινή τους απόφαση, τα δύο μεγάλα μουσεία συνεκθέτουν στο Αμστερνταμ προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τα πορτρέτα του 2016

Είναι θεσμός εδώ και πολλά χρόνια, η έκθεση πορτρέτων στη Νational Portrait Gallery στο Λονδίνο. Η φετινή έκθεση «BP Portrait Award 2016» θα είναι ανοικτή έως τις 4 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο, παρουσιάζοντας πάνω από 50 έργα σε μια ποικιλία τεχνικής, από σχέδια έως φωτορεαλιστικά λάδια. Η φετινή νικήτρια είναι η Clara Drummond για το εικονιζόμενο έργο της.

EΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Η γκαρνταρόμπα της βασίλισσας

Στον απόηχο των εκδηλώσεων για τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, εγκαινιάστηκε στο Palace of Holyrood, στο Εδιμβούργο, η έκθεση που φέρνει στο φως τη βασιλική γκαρνταρόμπα. Η επιμελήτρια της έκθεσης Caroline de Guitar ποζάρει ανάμεσα σε εκθέματα αυτής της συλλογής που προσελκύει το κοινό υπό τον τίτλο «Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen’s Wardrobe».

ΚΙΝΑ

Παρεκκλήσι στην Απω Ανατολή

Στο θέρετρο Beidaihe, έξω από την πόλη, Qinhuangdao, 300 χλμ. ανατολικά από το Πεκίνο, ένα χριστιανικό παρεκκλήσι είναι ένα νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο. Σχεδιασμένο από τους Vector Architects, με έδρα το Πεκίνο, το νέο αυτό αρχιτεκτόνημα χτίστηκε για να εξυπηρετεί τους τουρίστες από τη Δύση σε ένα θέρετρο που από τον 19ο αιώνα συνδέεται με την εύπορη τάξη των Κινέζων.

ΜΕΤΣ

Το εστιατόριο του Πομπιντού

Mια επέκταση, ελαφριά σαν φτερό, σε βάρος και σχήμα, είναι το υπό διεύρυνση εστιατόριο στο Κέντρο Πομπιντού στο Μετς. Το μουσείο άνοιξε το 2010 και ήταν τέτοια η επιτυχία του που γρήγορα φάνηκε ότι το εστιατόριο χρειαζόταν επέκταση. Το έργο ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Studiolada, με έδρα το Νανσί, μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων που μελέτησαν τον χώρο δίνοντας λύση με σεβασμό στο μουσείο, που είναι ήδη αρχιτεκτονικό ορόσημο της ευρύτερης περιοχής. Η επέκταση σκοπίμως διαφοροποιείται από το υπάρχον κτίριο τόσο από πλευράς μορφολογίας όσο και από πλευράς υλικών.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Οι Ηρωες του Γκέοργκ Μπάζελιτς

Ποζάρει λίγο-πολύ τυχαία μπροστά στο έργο του «Oberon», ένα από τα 70 έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Georg Baselitz. The Heroes». Ο 78χρονος Γερμανός καλλιτέχνης Γκέοργκ Μπάζελιτς (Georg Baselitz) είναι στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής επικαιρότητας αυτό το καλοκαίρι στη Φρανκφούρτη, στο Μουσείο Staedel, όπου παρουσιάζεται η σύνοψη μιας μεγάλης εξπρεσιονιστικής και προσωπικής διαδρομής από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα. Στην ωριμότητά του, ο Μπάζελιτς παράγει διαρκώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή