Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ

Πέρσες: σεβασμός σε ό,τι «ξένο»

Το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του, ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Κορυφαία Χορού η ερμηνεύτρια της λαϊκής προφορικής μας παράδοσης Γιώτα Βέη. Η τάση του δραματικού ποιητή να κινείται από την αρχικά προφορική ποίηση προς τη συμβατικά καλούμενη «οπτική» ποίηση, αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή των «Περσών». Η αόριστη ανησυχία εξελίσσεται επί σκηνής σε πραγματικό γεγονός. Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας σκορπά τον θρήνο στην Περσία και ο Αισχύλος, περιγράφοντας την κορύφωσή του στη «βάρβαρη» χώρα, επιβάλλει λογοτεχνικά την πρώτη σωζόμενη αντιπολεμική πράξη. Ο σεβασμός σε ό,τι «ξένο» αποτελεί το πρώτο βήμα για την ισότιμη αποδοχή του.

Tη μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Οικονόμου. Παίζουν οι: Χριστίνα Τούμπα, Χριστίνα Τσαβλή, Πάνος Ζουρνατζίδης, Μιχάλης Ταμπούκας κ.ά.

​​Εθνικό Θέατρο,

Νέα Σκηνή, 13 & 14/7

ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Ο Κολοκοτρώνης στη Μικρή Επίδαυρο

Η πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μοριά προς τη νέα γενιά –η ιστορική του ομιλία στην Πνύκα για τα Ελληνόπουλα–, η επικαιρότητα των νοημάτων του Λόγου, πηγή σκέψεων και διδαγμάτων και η συμβολή του αγράμματου αυτού ήρωα της Επανάστασης στην αφύπνιση του Ελληνικού Γένους, στάθηκαν η αφορμή έμπνευσης για τον Σταμάτη Κραουνάκη να προσεγγίσει τον Λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και να δημιουργήσει μία μελοποιημένη παράσταση, ειδικά διαμορφωμένη για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου θα παρουσιαστεί στις 15 και 16 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, σύμβολα και συμβολισμοί του κειμένου της ομιλίας αναδεικνύονται στην παράσταση: το σημείο εκφώνησης του Λόγου στα βράχια της Πνύκας, το 1838, είναι το ίδιο σημείο όπου οι αρχαίοι ρήτορες έβγαζαν τους δικούς τους λόγους.

​​Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου,

15 & 16 Ιουλίου

ΗΡΩΔΕΙΟ

Υμνος στο έργο του Αριστοφάνη

Η «Αριστοφανιάδα» κάνει πρεμιέρα στις 11/7 στο Ηρώδειο. Η παράσταση είναι ένας ξεκαρδιστικός ύμνος στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη, στηριγμένη σε μία πρόταση της ομάδας ΙΔΕΑ. Μέσα σε μιάμιση ώρα, με καταιγιστικούς ρυθμούς παρουσιάζονται όλοι οι σπουδαίοι ρόλοι, οι κεντρικές συμβάσεις, τα μοτίβα και η δημιουργική ευφυΐα του πατέρα της κωμωδίας. Ο Αριστοφάνης πεθαίνει πάνω σε μια πρόβα τη στιγμή ενός έντονου διαπληκτισμού με τους ηθοποιούς του και πηγαίνοντας στον Αδη προσπαθεί να πείσει τους θεούς του κάτω κόσμου να του χαρίσουν μία εβδομάδα ζωής, ώστε να ανεβάσει το τελευταίο έργο του και… το πανηγύρι αρχίζει. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Γάκη και πρωταγωνιστούν οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος.

​​Η φετινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στο Ηρώδειο,

Δευτέρα 11 Ιουλίου, 9 μ.μ.

ΑΘΗΝΑ

Η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας, η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, η Φιλοσοφική Εταιρεία της Κύπρου, διοργανώνουν το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους». Η έναρξη πραγματοποιείται σήμερα στο Ηρώδειο με τα σύνολα της ΕΡΤ, ενώ οι επιστημονικές ομιλίες θα γίνονται στη Φιλοσοφική Αθηνών.

​​Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου

στο Ηρώδειο, στις 9 μ.μ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς παρουσιάζει ο Λευτέρης Βενιάδης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια υβριδική, «ολιστική» προσέγγιση του μουσικού θεάτρου, όπου τα όρια ανάμεσα σε μουσικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ήχο, λόγο και δράση γίνονται διαπερατά.

​​Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

14 & 15/7

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

«Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό», είναι ο τίτλος της παράστασης χορού της ομάδας YELP danceco, που φιλοξενείται στην Πειραιώς 260. Η απόλυτη σιγουριά του… τίτλου είναι ένα κλείσιμο του ματιού στην εποχή μας – της συνεχούς απροσδιοριστίας. Μια συνθήκη ανοιχτή σε διαδικασία μετασχηματισμού και μετατόπισης. Τη χορογραφία υπογράφει η Μαριέλα Νέστορα.

​​Σήμερα το βράδυ,

Πειραιώς 260, στις 9 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας θα «κολυμπήσει» η «Αριελ, η μικρή Γοργόνα» τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Το θέατρο «Τεχνόραση» παρουσιάζει αυτό το κλασικό παραμύθι για παιδιά, ένα έργο διαχρονικό και ιδιαίτερα δημοφιλές στο παιδικό και ενήλικο κοινό. Η παράσταση διαθέτει πλούσια σκηνικά και κοστούμια και είναι γεμάτη τραγούδια.

​​Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας,

στις 9 μ.μ.

ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL

«Φιλιά εις τα παιδιά»

Στον πεζόδρομο της Ερμού, στον Κεραμεικό, κοντά στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, θα προβληθεί τη Δευτέρα 11/7 το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», στο πλαίσιο του 6th Athens Open Air Film Festival. Πέντε ηλικιωμένοι Ελληνοεβραίοι αφηγούνται τις δοκιμασίες τους, ως παιδιά, από την Ελλάδα της γερμανικής κατοχής.

​​Δευτέρα 11/7, 9.30 μ.μ.

Πεζόδρομος Ερμού 150, Κεραμεικός

ΝΙΚΑΙΑ

Η Μαρινέλλα και ο Αντώνης Ρέμος ενώνουν τις φωνές τους στο Κατράκειο Θέατρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη για τα 30 χρόνια του θεάτρου. Εκτός από τα δικά τους τραγούδια έχουν και οι δυο τους μια κοινή συνισταμένη. Τον Στέλιο Καζαντζίδη. Η Μαρινέλλα, το αγαπημένο σεκόντο του Στέλιου, ήταν δίπλα του οκτώ χρόνια, στη ζωή και στο πάλκο, ενώ για τον Αντ. Ρέμο ήταν πρότυπο. Μαζί τους θα είναι ο Χρ. Νικολόπουλος.

Την επόμενη Τετάρτη 13/7, στο Κατράκειο Θέατρο, 9.30 μ.μ.

ΒΕΑΚΕΙΟ

Η Μελίνα Ασλανίδου ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία, με τίτλο «Καλοκαίρι αγκαλιά μου…», που θα ενώσει πόλεις και σταθμούς της Ελλάδας και θα τη φέρει ακόμα πιο κοντά στο κοινό. Η αρχή της φετινής περιοδείας θα γίνει από το Βεάκειο Θέατρο. Με καινούργια μπάντα, αποτελούμενη από μια παρέα εξαιρετικών μουσικών, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια δυνατά και απρόβλεπτα, ένα ρεπερτόριο γεμάτο εκπλήξεις όπου το ροκ θα συναντήσει το λαϊκό.

​​Βεάκειο Θέατρο την Πέμπτη 14 Ιουλίου,

Πειραιάς, 9.30 μ.μ.

ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Την Τρίτη 12 Ιουλίου εγκαινιάζεται στο Iδρυμα Μ. Κακογιάννης η έκθεση «Ηρακλής. Υπερβατική πορεία» της εικαστικού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών. Την ημέρα των εγκαινίων στις 8 μ.μ. ο χορογράφος και σκηνοθέτης Πέτρος Γάλλιας υπογράφει το δρώμενο «Ηρακλής», σε ερμηνεία της Χριστίνας Κουλουμπή, με τη συνοδεία του βιολοντσέλου του Μιχαήλ Πορφύρη και σε κείμενα από τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη.

​​Πειραιώς 206, Ταύρος.

Διάρκεια έως τις 7/8

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή